Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1077391" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Rady dotyczące cebuli</strong></span></span></p><p></p><p></p><p>Da się łatwo obrać z łusek, jeżeli ją dokładnie zmoczymy wodą. Najlepiej jest kroić cebulę w pobliżu palnika gazowego lub w przewiewnym miejscu (tak aby olejki eteryczne, które są powodem łzawienia oczu przy krojeniu cebuli, unosiły się szybko). Do konsumpcji cebuli zachęcać nie trzeba, ma wielu zwolenników i niezwykle różnorodne zastosowanie, jest wręcz w naszych kuchniach niezastąpiona. Cebula ma również silne właściwości bakteriobójcze. </p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Cebula usmaży się w krótszym czasie, jeśli od razu się ją osoli. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Cebula uzyska, w czasie smażenia, bardzo ładny kolor, gdy posypiemy ją sproszkowaną papryką. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Podpieczona cebula dodana do rosołu podnosi jego walory smakowe. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Zarumieniona na oliwie cebula, z niewielką ilością cukru, jest doskonałą przyprawą sosu pomidorowego. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Przekrojoną cebulę wystarczy posmarować masłem lub margaryną a nie straci smaku. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Przy krojeniu cebuli unikniemy łzawienia, jeśli obraną główkę cebuli opłuczemy w strumieniu zimnej wody lub, przed krojeniem, włożymy do lodówki na około 20 minut. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Cebuli nie kładziemy obok jabłek, gdyż straci swoją ostrość. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Pokrojonej cebuli nie wolno przechowywać dłużej niż 12 godzin, gdyż wtedy się utlenia i jest szkodliwa. Możemy ją wtedy wykorzystać do odświeżania przedmiotów złoconych lub z brązu.</span></span></li> </ul><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Żródło: porady kulinarne</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1077391, member: 10341"] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Rady dotyczące cebuli[/B][/FONT][B][/b][/SIZE][B][/B] [SIZE=12][/SIZE] Da się łatwo obrać z łusek, jeżeli ją dokładnie zmoczymy wodą. Najlepiej jest kroić cebulę w pobliżu palnika gazowego lub w przewiewnym miejscu (tak aby olejki eteryczne, które są powodem łzawienia oczu przy krojeniu cebuli, unosiły się szybko). Do konsumpcji cebuli zachęcać nie trzeba, ma wielu zwolenników i niezwykle różnorodne zastosowanie, jest wręcz w naszych kuchniach niezastąpiona. Cebula ma również silne właściwości bakteriobójcze. [LIST][*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Cebula usmaży się w krótszym czasie, jeśli od razu się ją osoli. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Cebula uzyska, w czasie smażenia, bardzo ładny kolor, gdy posypiemy ją sproszkowaną papryką. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Podpieczona cebula dodana do rosołu podnosi jego walory smakowe. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Zarumieniona na oliwie cebula, z niewielką ilością cukru, jest doskonałą przyprawą sosu pomidorowego. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Przekrojoną cebulę wystarczy posmarować masłem lub margaryną a nie straci smaku. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Przy krojeniu cebuli unikniemy łzawienia, jeśli obraną główkę cebuli opłuczemy w strumieniu zimnej wody lub, przed krojeniem, włożymy do lodówki na około 20 minut. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Cebuli nie kładziemy obok jabłek, gdyż straci swoją ostrość. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Pokrojonej cebuli nie wolno przechowywać dłużej niż 12 godzin, gdyż wtedy się utlenia i jest szkodliwa. Możemy ją wtedy wykorzystać do odświeżania przedmiotów złoconych lub z brązu.[/FONT][/SIZE] [/LIST] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Żródło: porady kulinarne[/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom