Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1081336" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Belgia</strong><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><em><span style="font-family: 'Times New Roman'">Ten niewielki kraj, będący dziś centrum zjednoczonej Europy, może pochwalić się zadziwiająco różnorodną i wyrafinowaną kuchnią, wynikającą z wielkiego zamiłowania Belgów do dobrego jedzenia.</span></em></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Francuska finezja, niemieckie porcje – to najkrótsza recenzja tutejszej kuchni. Belgia ma dostęp do Morza Północnego, już w średniowieczu była potęgą kulinarną, a to dzięki obfitości egzotycznych przypraw i produktów. Tędy przechodziły główne szlaki handlowe (między innymi szlak morski z Indii).</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Dzięki najwyższej jakości rodzimym produktom, takim jak mięso (głównie dziczyzna), owoce morza czy grzyby, Belgowie stworzyli kuchnię bardzo urozmaiconą i bogatą. Szczycą się wytwarzaniem kilkuset gatunków piwa. Jest ono zazwyczaj ciemne i mocne, z bardzo silnym akcentem smakowych dodatków. Dodawane do potraw, nadaje mięsom kruchość, rybom aromat, a warzywom goryczkę. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Belgia słynie z najlepszych na świecie frytek. Już w XVII wieku ziemniaki krojono w kształt rybki i smażono w tłuszczu. Dziś niemal na każdym rogu znajdują się <em>fritures</em> – smażalnie frytek. Nie mniej znane są małże, nie mówiąc o pralinach z wybornej gorzkiej czekolady. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Jedzenie jest w Belgii celebrowane, przerwa obiadowa jest nienaruszalnym przywilejem, a kolacja z przyjaciółmi może się przeciągnąć do 5 godzin. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span>Dostęp do morza rozpieszcza przede wszystkim Flamandów, za to Walonowie szczycą się bogactwem lasów masywu ardeńskiego, obfitujących w zwierzynę (słynna szynka ardeńska), nie mówiąc z specjałach z Li&egrave;ge, takich jak gofry. Sztandarowym daniem Flamandów jest <em>waterzooi</em> (czyt. waterzuj), jednogarnkowe danie z kurcząt lub z ryb i skorupiaków, warzyw oraz wina. Narodowym daniem z ziemniaków jest także <em>stoemp</em> – purée z dodatkiem warzyw, np. z brukselką. Warzywa te są podstawą wielu popularnych dań.</p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span>Belgowie są wielkimi łasuchami, w licznych cukierniach sprzedaje się najlepsze na świecie praliny, nie mówiąc o przyrumienionych, pachnących wanilią lub cynamonem gofrach.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1081336, member: 10341"] [B]Belgia[/B][SIZE=12] [I][FONT=Times New Roman]Ten niewielki kraj, będący dziś centrum zjednoczonej Europy, może pochwalić się zadziwiająco różnorodną i wyrafinowaną kuchnią, wynikającą z wielkiego zamiłowania Belgów do dobrego jedzenia.[/FONT][/I][/SIZE][I][/I] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Francuska finezja, niemieckie porcje – to najkrótsza recenzja tutejszej kuchni. Belgia ma dostęp do Morza Północnego, już w średniowieczu była potęgą kulinarną, a to dzięki obfitości egzotycznych przypraw i produktów. Tędy przechodziły główne szlaki handlowe (między innymi szlak morski z Indii).[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Dzięki najwyższej jakości rodzimym produktom, takim jak mięso (głównie dziczyzna), owoce morza czy grzyby, Belgowie stworzyli kuchnię bardzo urozmaiconą i bogatą. Szczycą się wytwarzaniem kilkuset gatunków piwa. Jest ono zazwyczaj ciemne i mocne, z bardzo silnym akcentem smakowych dodatków. Dodawane do potraw, nadaje mięsom kruchość, rybom aromat, a warzywom goryczkę. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Belgia słynie z najlepszych na świecie frytek. Już w XVII wieku ziemniaki krojono w kształt rybki i smażono w tłuszczu. Dziś niemal na każdym rogu znajdują się [I]fritures[/I] – smażalnie frytek. Nie mniej znane są małże, nie mówiąc o pralinach z wybornej gorzkiej czekolady. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Jedzenie jest w Belgii celebrowane, przerwa obiadowa jest nienaruszalnym przywilejem, a kolacja z przyjaciółmi może się przeciągnąć do 5 godzin. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12] [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE]Dostęp do morza rozpieszcza przede wszystkim Flamandów, za to Walonowie szczycą się bogactwem lasów masywu ardeńskiego, obfitujących w zwierzynę (słynna szynka ardeńska), nie mówiąc z specjałach z Liège, takich jak gofry. Sztandarowym daniem Flamandów jest [I]waterzooi[/I] (czyt. waterzuj), jednogarnkowe danie z kurcząt lub z ryb i skorupiaków, warzyw oraz wina. Narodowym daniem z ziemniaków jest także [I]stoemp[/I] – purée z dodatkiem warzyw, np. z brukselką. Warzywa te są podstawą wielu popularnych dań. [SIZE=12][FONT=Times New Roman] [/FONT]Belgowie są wielkimi łasuchami, w licznych cukierniach sprzedaje się najlepsze na świecie praliny, nie mówiąc o przyrumienionych, pachnących wanilią lub cynamonem gofrach.[/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie[/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom