Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1083458" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuchnia chińska</strong></p><p> </p><p></p><p> Ogromny obszar kraju, różnorodność klimatyczna i kulturowa spowodowały podział Chin na cztery regiony kulinarne: północny – Szantung i Pekin, zachodni – Syczuan, południowy – Kanton, wschodni – Szanghaj. Starochińskie przysłowie mówi, że Północ gotuje słono, Południe słodko, Wschód ostro, a Zachód kwaśno. </p><p></p><p> Doprawiając potrawy, Chińczycy kierują się zasadą Pięciu Smaków – oprócz wymienionych uwzględniają jeszcze smak gorzki. Ulubionym pozostaje jednak smak słodko-kwaśny, który wywodzi się podobno z czasów słynnej dynastii Czou z VIII w.p.n.e.. Ówcześnie panujący, aby zachować władzę i moc dbali o harmonię i potrafili kojarzyć smaki.</p><p></p><p> Chińczycy nadali kunsztowi kulinarnemu rangę jednej ze sztuk wyzwolonych. Zasada harmonii wymaga zachowania równowagi między zmysłami powonienia i smaku a sferą doznań wzrokowych, dlatego chińskie potrawy są często małymi arcydziełami. Tworzą je smak, zapach, barwa, kompozycja, nadając im bardzo specyficzny charakter.</p><p></p><p> Na przykład wieprzowina słodko-kwaśna może być przyrządzona na sto różnych sposobów. Istotna jest metoda krojenia mięsa (idealnie równe kostki), no i sosy oraz dodatek owoców lub słodkiej cebuli. Danie, które podbiło świat, bez trudu możemy przygotować w domu.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p><p></p><p> Polecam wypróbowaną <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30930" target="_blank"><strong>wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1083458, member: 10341"] [B]Kuchnia chińska[/B] [B] [/B] Ogromny obszar kraju, różnorodność klimatyczna i kulturowa spowodowały podział Chin na cztery regiony kulinarne: północny – Szantung i Pekin, zachodni – Syczuan, południowy – Kanton, wschodni – Szanghaj. Starochińskie przysłowie mówi, że Północ gotuje słono, Południe słodko, Wschód ostro, a Zachód kwaśno. Doprawiając potrawy, Chińczycy kierują się zasadą Pięciu Smaków – oprócz wymienionych uwzględniają jeszcze smak gorzki. Ulubionym pozostaje jednak smak słodko-kwaśny, który wywodzi się podobno z czasów słynnej dynastii Czou z VIII w.p.n.e.. Ówcześnie panujący, aby zachować władzę i moc dbali o harmonię i potrafili kojarzyć smaki. Chińczycy nadali kunsztowi kulinarnemu rangę jednej ze sztuk wyzwolonych. Zasada harmonii wymaga zachowania równowagi między zmysłami powonienia i smaku a sferą doznań wzrokowych, dlatego chińskie potrawy są często małymi arcydziełami. Tworzą je smak, zapach, barwa, kompozycja, nadając im bardzo specyficzny charakter. Na przykład wieprzowina słodko-kwaśna może być przyrządzona na sto różnych sposobów. Istotna jest metoda krojenia mięsa (idealnie równe kostki), no i sosy oraz dodatek owoców lub słodkiej cebuli. Danie, które podbiło świat, bez trudu możemy przygotować w domu. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie Polecam wypróbowaną [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30930"][B]wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom