Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1084352" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rady dotyczące cykorii</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Cykoria to zimowe warzywo o jadalnych zwięzłych liściach. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, w smaku gorzkawa.</span></span></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Aby usunąć gorycz, cykorię należy przekroić na pół i wyciąć głąb (to on jest najbardziej gorzki), a następnie opłukać liście pod bieżącą zimną wodą.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Na sałatki lub surówki należy wybierać cykorię z zielonymi końcówkami liści. Aby była chrupka, polewać dressingiem tuż przed podaniem.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Do zapiekania najlepsza jest cykoria z żółtymi końcówkami liści. Wcześniej jednak należy podsmażyć ją na oliwie.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Z cykorią dobrze komponują się sery pleśniowe, orzechy włoskie, czosnek, ocet winny, cytryna, czarny pieprz, miód oraz oliwa z oliwek.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Można ją przechowywać w lodówce zawiniętą w wilgotną ściereczkę kuchenną, jednak nie dłużej niż 3 – 4 dni.</span></span></li> </ul><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1084352, member: 10341"] [B]Rady dotyczące cykorii[/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Cykoria to zimowe warzywo o jadalnych zwięzłych liściach. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, w smaku gorzkawa.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [LIST][*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Aby usunąć gorycz, cykorię należy przekroić na pół i wyciąć głąb (to on jest najbardziej gorzki), a następnie opłukać liście pod bieżącą zimną wodą.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Na sałatki lub surówki należy wybierać cykorię z zielonymi końcówkami liści. Aby była chrupka, polewać dressingiem tuż przed podaniem.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Do zapiekania najlepsza jest cykoria z żółtymi końcówkami liści. Wcześniej jednak należy podsmażyć ją na oliwie.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Z cykorią dobrze komponują się sery pleśniowe, orzechy włoskie, czosnek, ocet winny, cytryna, czarny pieprz, miód oraz oliwa z oliwek.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Można ją przechowywać w lodówce zawiniętą w wilgotną ściereczkę kuchenną, jednak nie dłużej niż 3 – 4 dni.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/LIST] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom