Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1086732" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Soja</strong></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Kilka lat temu asortyment żywności sojowej był bardzo wąski. Z każdym rokiem powstają nowe produkty. Produkty sojowe zwykle pojawiają się na półkach ze zdrową żywnością. Kiedyś z soi można było dostać wyłącznie kotlety, teraz gama produktów poszerzyła się między innymi o:</span></span></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">kotlety sojowe w różnych smakach (schabowe, drobiowe, z warzywami itp.)</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">flaki sojowe</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">gulasze</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">majonezy</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">sosy</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">parówki</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">tofu, czyli sery sojowe</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">pasztety</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">napoje</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">a nawet batony</span></span></li> </ul><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Równolegle z wprowadzanymi produktami naukowcy prowadzą badania oddziaływania soi na organizm człowieka. Udowodniono, że jej spożywanie ma korzystny wpływ szczególnie dla organizmu kobiety. Uważana jest ona za:</span></span></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">doskonały element profilaktyki w osteoporozie (białko sojowe)</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">łagodzi objawy menopauzy</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">doszukuje się też jej wpływu na zapobieganie nowotworom hormonalnie zależnych (wpływ izoflawonów: ganisteiny i dadzeiny)</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu skóry dzięki czemu opóźnia procesy jej starzenia (koenzym Q, kwas linolenowy)</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">udowodniono również, że spożywanie nasion soi przez długi czas przez osoby z podwyższonym jego poziomem skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">soja i jej produkty zalecane są też osobom z nietolerancjami pokarmowymi, takimi jak: nietolerancja laktozy i celiakia, ponieważ ona ani jej produkty nie zawierają laktozy i glutenu</span></span></li> </ul><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #101010">Soja należy do roślin strączkowych, która jako jedyny przedstawiciel tej grupy charakteryzuje się stosunkowo dużą ilością dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Skład aminokwasowy tego białka jest najbardziej zbliżony spośród wszystkich strączkowych do składu białka zwierzęcego. Jest ona źródłem wielu cennych minerałów, błonnika pokarmowego oraz tzw. fitoestrogenów. Spośród wszystkich strączkowych wyróżnia się również dość wysoką zawartością tłuszczu, dlatego jest wysokokaloryczna. Jednak tłuszcz ten jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Nie należy obawiać sie bez potrzeby kaloryczności soi, ponieważ zwykle występuje ona w charakterze zamiennika mięsa, a ich wartość energetyczna jest porównywalna. Suche ziarno soi poza obecnością wysokowartościowego białka, tłuszczu o prawidłowych proporcjach kwasów tłuszczowych dostarcza też witamin głównie z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor itp.</span></span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Soja mimo swoich wielu pozytywnych cech, korzystnie wpływających na organizm człowieka, posiada również cechy negatywne. Liczne badania wskazują na to, że soję i produkty na jej bazie mogą szczególnie u małych dzieci być przyczyną alergii. Odnotowano przypadki nietolerancji na białko sojowe. Objawy są bardzo zbliżone do objawów nietolerancji na mleko krowie, tak jak: biegunka, utrata apetytu, gorączka.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Warto też pamiętać, że soja podobnie jak inne rośliny z tej grupy (groch, fasola) posiada substancje, które ograniczają wchłanianie niektórych składników pokarmowych. Długotrwałe i zbyt częste spożywanie potraw na bazie roślin strączkowych może przyczyniać się do blokowania przyswajania jodu, co w efekcie prowadzi do powstania wola tarczycy.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Soja to bardzo smaczna roślina, można ją wkomponować do swojego jadłospisu pod różnymi postaciami dla zróżnicowania swojego codziennego odżywiania.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Żródło: vitalia.pl</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Karolina Łąkowska</span></span></p><p></p><p>[size=&quot;3&quot;][/size]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1086732, member: 10341"] [B]Soja[/B] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Kilka lat temu asortyment żywności sojowej był bardzo wąski. Z każdym rokiem powstają nowe produkty. Produkty sojowe zwykle pojawiają się na półkach ze zdrową żywnością. Kiedyś z soi można było dostać wyłącznie kotlety, teraz gama produktów poszerzyła się między innymi o:[/FONT][/SIZE] [LIST][*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]kotlety sojowe w różnych smakach (schabowe, drobiowe, z warzywami itp.)[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]flaki sojowe[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]gulasze[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]majonezy[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]sosy[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]parówki[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]tofu, czyli sery sojowe[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]pasztety[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]napoje[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]a nawet batony[/FONT][/SIZE] [/LIST] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Równolegle z wprowadzanymi produktami naukowcy prowadzą badania oddziaływania soi na organizm człowieka. Udowodniono, że jej spożywanie ma korzystny wpływ szczególnie dla organizmu kobiety. Uważana jest ona za:[/FONT][/SIZE] [LIST][*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]doskonały element profilaktyki w osteoporozie (białko sojowe)[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]łagodzi objawy menopauzy[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]doszukuje się też jej wpływu na zapobieganie nowotworom hormonalnie zależnych (wpływ izoflawonów: ganisteiny i dadzeiny)[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu skóry dzięki czemu opóźnia procesy jej starzenia (koenzym Q, kwas linolenowy)[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]udowodniono również, że spożywanie nasion soi przez długi czas przez osoby z podwyższonym jego poziomem skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]soja i jej produkty zalecane są też osobom z nietolerancjami pokarmowymi, takimi jak: nietolerancja laktozy i celiakia, ponieważ ona ani jej produkty nie zawierają laktozy i glutenu[/FONT][/SIZE] [/LIST] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][COLOR=#101010]Soja należy do roślin strączkowych, która jako jedyny przedstawiciel tej grupy charakteryzuje się stosunkowo dużą ilością dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Skład aminokwasowy tego białka jest najbardziej zbliżony spośród wszystkich strączkowych do składu białka zwierzęcego. Jest ona źródłem wielu cennych minerałów, błonnika pokarmowego oraz tzw. fitoestrogenów. Spośród wszystkich strączkowych wyróżnia się również dość wysoką zawartością tłuszczu, dlatego jest wysokokaloryczna. Jednak tłuszcz ten jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Nie należy obawiać sie bez potrzeby kaloryczności soi, ponieważ zwykle występuje ona w charakterze zamiennika mięsa, a ich wartość energetyczna jest porównywalna. Suche ziarno soi poza obecnością wysokowartościowego białka, tłuszczu o prawidłowych proporcjach kwasów tłuszczowych dostarcza też witamin głównie z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor itp.[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Soja mimo swoich wielu pozytywnych cech, korzystnie wpływających na organizm człowieka, posiada również cechy negatywne. Liczne badania wskazują na to, że soję i produkty na jej bazie mogą szczególnie u małych dzieci być przyczyną alergii. Odnotowano przypadki nietolerancji na białko sojowe. Objawy są bardzo zbliżone do objawów nietolerancji na mleko krowie, tak jak: biegunka, utrata apetytu, gorączka. Warto też pamiętać, że soja podobnie jak inne rośliny z tej grupy (groch, fasola) posiada substancje, które ograniczają wchłanianie niektórych składników pokarmowych. Długotrwałe i zbyt częste spożywanie potraw na bazie roślin strączkowych może przyczyniać się do blokowania przyswajania jodu, co w efekcie prowadzi do powstania wola tarczycy. Soja to bardzo smaczna roślina, można ją wkomponować do swojego jadłospisu pod różnymi postaciami dla zróżnicowania swojego codziennego odżywiania.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Żródło: vitalia.pl[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Karolina Łąkowska[/FONT][/SIZE] [size="3"][/size] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom