Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1094984" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Cukier</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Cukier to inna nazwa węglowodanów. W kuchni nie potrafimy się bez niego obejść. Dodajemy go zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Oto krotki przegląd tych najbardziej klasycznych, a także nowych gatunków:</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>*Trzcinowy. </strong>Ten złotawobrązowy cukier o lekko karmelowym aromacie otrzymywany jest z soku trzciny cukrowej. Zawiera spore ilości soli mineralnych. Apetyczny brązowy kolor i miodowy smak nadaje mu melasa (produkt uboczny, który powstaje przy produkcji cukru o konsystencji syropu). Cukier trzcinowy znakomicie nadaje się do koktajli (np. caipirinha, mojito).</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>*Nowość: muscovado. </strong>O kolorze tego intensywnego w smaku, nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego decyduje ilość melasy. Największym eksporterem muscovado jest wyspa Mauritius. W smaku słodko-gorzki, o lekko słodkawym aromacie cukier świetnie nadaje się do ciasteczek orzechowych, pikantnych chutneyów i aromatycznych sosów czekoladowych.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>*Nowość: demerara. </strong>Łagodny w smaku, minimalnie przetworzony, nierafinowany cukier trzcinowy z dodatkiem melasy, świetnie nadaje się do słodzenia kawy. Duże chrupiące kryształki są efektowną dekoracją ciast lub drinków.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>*Kandyzowany. </strong>Używany do kawy i herbaty, a ten drobniejszy wymieszany z octem i oliwą będzie znakomitym sosem do zielonej sałaty. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">*<strong>Kryształ. </strong>Klasyczny i najbardziej popularny cukier spożywczy z buraków cukrowych. Nadaje się do ciast, owoców i napojów. </span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>*Puder . </strong>Drobno granulowany o pudrowej konsystencji z dodatkiem tłuszczu. Zdobi ciasta i ciasteczka. </span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>*Nowość: cukier z syropu klonowego.</strong> Smakoszy syropu ucieszy, ze można go już kupić w formie skrystalizowanej. Pyszny do pomidorów z grilla, żeberek i pieczonego sera koziego.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1094984, member: 10341"] [B]Cukier[/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Cukier to inna nazwa węglowodanów. W kuchni nie potrafimy się bez niego obejść. Dodajemy go zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Oto krotki przegląd tych najbardziej klasycznych, a także nowych gatunków:[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]*Trzcinowy. [/B]Ten złotawobrązowy cukier o lekko karmelowym aromacie otrzymywany jest z soku trzciny cukrowej. Zawiera spore ilości soli mineralnych. Apetyczny brązowy kolor i miodowy smak nadaje mu melasa (produkt uboczny, który powstaje przy produkcji cukru o konsystencji syropu). Cukier trzcinowy znakomicie nadaje się do koktajli (np. caipirinha, mojito).[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]*Nowość: muscovado. [/B]O kolorze tego intensywnego w smaku, nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego decyduje ilość melasy. Największym eksporterem muscovado jest wyspa Mauritius. W smaku słodko-gorzki, o lekko słodkawym aromacie cukier świetnie nadaje się do ciasteczek orzechowych, pikantnych chutneyów i aromatycznych sosów czekoladowych.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]*Nowość: demerara. [/B]Łagodny w smaku, minimalnie przetworzony, nierafinowany cukier trzcinowy z dodatkiem melasy, świetnie nadaje się do słodzenia kawy. Duże chrupiące kryształki są efektowną dekoracją ciast lub drinków.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]*Kandyzowany. [/B]Używany do kawy i herbaty, a ten drobniejszy wymieszany z octem i oliwą będzie znakomitym sosem do zielonej sałaty. [/FONT][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]*[B]Kryształ. [/B]Klasyczny i najbardziej popularny cukier spożywczy z buraków cukrowych. Nadaje się do ciast, owoców i napojów. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]*Puder . [/B]Drobno granulowany o pudrowej konsystencji z dodatkiem tłuszczu. Zdobi ciasta i ciasteczka. [/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]*Nowość: cukier z syropu klonowego.[/B] Smakoszy syropu ucieszy, ze można go już kupić w formie skrystalizowanej. Pyszny do pomidorów z grilla, żeberek i pieczonego sera koziego.[/FONT][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom