Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1099156" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zrazy</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Są chlubą i dumą kuchni staropolskiej. Podawano je z kaszą gryczaną, suto okraszoną słoniną i skwarkami, w zawiesistym sosie przygotowanym na rumianej zasmażce, z dodatkiem cebuli i przypraw korzennych. Wielkim amatorem staropolskich zrazów był podobno król Jagiełło. Zrazów było kilka rodzajów: bite, zawijane, i nadziewane rozmaitymi farszami ( z cebuli, słoniny, ogórka kiszonego, chrzanu i grzybów). Przyrządzano też zrazy z mięsa mielonego, z nadzieniem lub bez, lecz zawsze w sosie, bądź własnym, bądź grzybowym, bądź też cebulowym. Do zrazów w kuchni staropolskiej nie podawano ziemniaków, które wprowadził do Polski Jan III Sobieski, lecz wypieczone na sypko kasze, głównie gryczaną i perłową oraz pęczak.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Zrazy przyrządzano najczęściej z mięsa wołowego, choć nie należały do rzadkości zrazy baranie, a nawet cielęce. Ale &#8222;prawdziwe&#8221; zrazy były zawsze wołowe, z tak zwanej zrazówki. Mięso krajano na plastry, pobijano (aby było kruche) tłuczkiem , solono i pieprzono, i po oprószeniu mąką obsmażano na ostrym ogniu, po czym duszono je w rondlu, podlewając rosołem. Były to zrazy bite. Przyrządzając zrazy zawijane, kładziono na pobitym tłuczkiem plastrze mięsa odpowiedni farsz, zraz zawijano i po obsmażeniu również doduszano jak zrazy bite, podprawiając sos najczęściej śmietaną.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Zrazy zachowały swą sławę po dzień dzisiejszy i polskie książki kucharskie uchroniły od zapomnienia kulka staropolskich wersji tej znakomitej potrawy. W wielu domach przyprawia się zrazy tak jak za dawnych czasów i tu prawie nic się nie zmieniło. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło: miesięcznik Ty i Ja</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Polecam wypróbowane <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25884" target="_blank"><strong>zrazy staropolskie</strong></a></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1099156, member: 10341"] [B]Zrazy[/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Są chlubą i dumą kuchni staropolskiej. Podawano je z kaszą gryczaną, suto okraszoną słoniną i skwarkami, w zawiesistym sosie przygotowanym na rumianej zasmażce, z dodatkiem cebuli i przypraw korzennych. Wielkim amatorem staropolskich zrazów był podobno król Jagiełło. Zrazów było kilka rodzajów: bite, zawijane, i nadziewane rozmaitymi farszami ( z cebuli, słoniny, ogórka kiszonego, chrzanu i grzybów). Przyrządzano też zrazy z mięsa mielonego, z nadzieniem lub bez, lecz zawsze w sosie, bądź własnym, bądź grzybowym, bądź też cebulowym. Do zrazów w kuchni staropolskiej nie podawano ziemniaków, które wprowadził do Polski Jan III Sobieski, lecz wypieczone na sypko kasze, głównie gryczaną i perłową oraz pęczak.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Zrazy przyrządzano najczęściej z mięsa wołowego, choć nie należały do rzadkości zrazy baranie, a nawet cielęce. Ale „prawdziwe” zrazy były zawsze wołowe, z tak zwanej zrazówki. Mięso krajano na plastry, pobijano (aby było kruche) tłuczkiem , solono i pieprzono, i po oprószeniu mąką obsmażano na ostrym ogniu, po czym duszono je w rondlu, podlewając rosołem. Były to zrazy bite. Przyrządzając zrazy zawijane, kładziono na pobitym tłuczkiem plastrze mięsa odpowiedni farsz, zraz zawijano i po obsmażeniu również doduszano jak zrazy bite, podprawiając sos najczęściej śmietaną.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Zrazy zachowały swą sławę po dzień dzisiejszy i polskie książki kucharskie uchroniły od zapomnienia kulka staropolskich wersji tej znakomitej potrawy. W wielu domach przyprawia się zrazy tak jak za dawnych czasów i tu prawie nic się nie zmieniło. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło: miesięcznik Ty i Ja[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Polecam wypróbowane [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25884"][B]zrazy staropolskie[/B][/URL][/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom