Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1100702" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ratowanie zepsutych potraw</strong></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Kiedy sos pieczeni się przypali, należy wrzucić do niego kilka plasterków ziemniaków, które wchłoną w siebie przykry smak spalenizny.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Zbytnią kwaśność potrawy, do której dało się za wiele octu, można zneutralizować przez dodanie cukru.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Jeśli zupa mięsna lub rosół są zbyt mętne, wówczas należy do nich dodać pianę z białka rozmąconą w łyżce wody i tak długo gotować, aż białko się zetnie i wchłonie w siebie męty (5 – 10 minut). Potem trzeba przecedzić rosół przez złożoną, zwilżoną i wyciśniętą dokładnie gazę, którą wykładamy durszlak do cedzenia. Wywar lub rosół będą klarowne.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Z mleka, które się zsiadło, można zrobić ser, odsączając go przez lnianą ściereczkę. Wiedzą o tym nawet mniej wytrawne gospodynie. Konsystencję takiego sera można poprawić przez ubicie &#8222;na gładko&#8221; mikserem lub trzepaczką. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Jeśli zupa lub gulasz zostały przesolone, można dodać szczyptę sody oczyszczonej, która to neutralizuje.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Ze spleśniałych powideł lub kompotów należy usunąć pleśń i na nowo je gotować. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Można poprawić nieprzyjemny smak zjełczałego smalcu, jeżeli usmaży się w nim, aż do zwęglenia, chleb lub cebulę.</span></span></li> </ul><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło:&#8221;Kuchnia węgierska&#8221;</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Witold Wieromiej</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1100702, member: 10341"] [B]Ratowanie zepsutych potraw[/B] [LIST][*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Kiedy sos pieczeni się przypali, należy wrzucić do niego kilka plasterków ziemniaków, które wchłoną w siebie przykry smak spalenizny.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Zbytnią kwaśność potrawy, do której dało się za wiele octu, można zneutralizować przez dodanie cukru.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Jeśli zupa mięsna lub rosół są zbyt mętne, wówczas należy do nich dodać pianę z białka rozmąconą w łyżce wody i tak długo gotować, aż białko się zetnie i wchłonie w siebie męty (5 – 10 minut). Potem trzeba przecedzić rosół przez złożoną, zwilżoną i wyciśniętą dokładnie gazę, którą wykładamy durszlak do cedzenia. Wywar lub rosół będą klarowne.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Z mleka, które się zsiadło, można zrobić ser, odsączając go przez lnianą ściereczkę. Wiedzą o tym nawet mniej wytrawne gospodynie. Konsystencję takiego sera można poprawić przez ubicie „na gładko” mikserem lub trzepaczką. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Jeśli zupa lub gulasz zostały przesolone, można dodać szczyptę sody oczyszczonej, która to neutralizuje.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Ze spleśniałych powideł lub kompotów należy usunąć pleśń i na nowo je gotować. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Można poprawić nieprzyjemny smak zjełczałego smalcu, jeżeli usmaży się w nim, aż do zwęglenia, chleb lub cebulę.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/LIST] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło:”Kuchnia węgierska”[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Witold Wieromiej[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom