Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1102364" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Wina Bordeaux</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Bordeaux to region winny z zachodniej Francji, nazwę przyjął od czwartego co do wielkości miasta we Francji. Wytwarza się tu 10% całej francuskiej produkcji win i 26 % francuskich DOC. Pierwsze uprawy w okolicach miasta Bordeaux, leżącego nad rzeką Gironde, ponoć miały miejsce już w I wieku naszej ery. Ogromny wpływ na rozwój sprzedaży wina miała księżna Akwitanii Eleonora, która poślubiając normandzkiego władcę Henryka Plantageneta, przyszłego króla Anglii, otworzyła dla Bordeaux rynek angielski. Dopiero wojna stuletnia i wcielenie regionu do Francji wstrzymało intensywny eksport trunku. Po nieszczególnych dwóch stuleciach wina Bordeaux odkryli Holendrzy oraz kupcy hanzeatyccy. W 1911 r. wprowadzono ustawy mające powstrzymać proceder podrabiania win i obniżania ich jakości. System nazw zastrzeżonych dla win z konkretnych regionów (Appelation d'Orgine Controle - A.O.C.), z poprawkami w zasadzie obowiązuje do dnia dzisiejszego.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Specyficzne warunki klimatyczne panujące u ujścia rzeki do oceanu Atlantyckiego sprzyjają uprawie winorośli. Zarówno poziom temperatury, rodzaj gleby jak i oddziaływanie Golfstromu , wpływają korzystnie na rosnące tu krzewy. W ramach całego regionu Bordeauxd możemy wyróżnić podregiony - appelations, z których każdy posiada specyficzne dla siebie zasady winobrania, wytwarzania i dojrzewania wina, a także własną klasyfikację rankingową (A.O.C.) Na przykład dla obszaru Medoc i Haut-Medoc klasyfikacja &quot;Grand Crus Classés&quot; określona została już w 1855 roku.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Do produkcji czerwonego wina wykorzystywane są głównie winogrona odmian Merlot i Cabernet-Sauvignon, uzupełniane przez Cabernet-Franc, Petit-Verdot lub Malbec. W przypadku win białych korzysta się głównie z gron szczepów Semilion, Muscadelle i Sauvignon.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Region Bordeaux dzieli się na dwie strefy produkcji czerwonego wina. Te dwa obszary to lewy i prawy brzeg Żyrondy. Lewobrzeżne winnice rozlokowane są na zachód od rzeki Garonny oraz ujścia rzeki Żyrondy. Prawobrzeżne leżą na wschód i północ od rzeki Dorgone i ujścia Żyrondy. Spośród wielu rejonów najważniejsze odgrywają po 2 na każdy region:</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">-Haut-Medoc i Graves/Pessac-Leognan - lewy brzeg</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">-St.Emilion i Pomerol - prawy brzeg</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Lewy i prawy brzeg różnią się glebami : lewy to żwir a prawy to glina. Stąd lepszym dla Cabernet Sauvignon jest żwirowa gleba lewego brzegu. Dla Merlot natomiast korzystniejsza jest gliniasta gleba St. Emilion i Pomerol..</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Bordeaux słynie nie tylko z win czerwonych. Produkuje się tu wyśmienity wina białe wytrawne jak i słodkie. Znaczące są dwa regiony :</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Graves - ojczyzna najprzedniejszych białych bordo + światowej sławy wina deserowe Sauternes.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Entre-Deux-Mers - pomiędzy rzekami Garonne i Dordogne</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Najlepsze wina z Graves są rześkie gdy są młode, z czasem rozwijając bukiet i bogactwo. Mogą bardzo długo leżakować.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło: wina.pl</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1102364, member: 10341"] [B]Wina Bordeaux[/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Bordeaux to region winny z zachodniej Francji, nazwę przyjął od czwartego co do wielkości miasta we Francji. Wytwarza się tu 10% całej francuskiej produkcji win i 26 % francuskich DOC. Pierwsze uprawy w okolicach miasta Bordeaux, leżącego nad rzeką Gironde, ponoć miały miejsce już w I wieku naszej ery. Ogromny wpływ na rozwój sprzedaży wina miała księżna Akwitanii Eleonora, która poślubiając normandzkiego władcę Henryka Plantageneta, przyszłego króla Anglii, otworzyła dla Bordeaux rynek angielski. Dopiero wojna stuletnia i wcielenie regionu do Francji wstrzymało intensywny eksport trunku. Po nieszczególnych dwóch stuleciach wina Bordeaux odkryli Holendrzy oraz kupcy hanzeatyccy. W 1911 r. wprowadzono ustawy mające powstrzymać proceder podrabiania win i obniżania ich jakości. System nazw zastrzeżonych dla win z konkretnych regionów (Appelation d'Orgine Controle - A.O.C.), z poprawkami w zasadzie obowiązuje do dnia dzisiejszego.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Specyficzne warunki klimatyczne panujące u ujścia rzeki do oceanu Atlantyckiego sprzyjają uprawie winorośli. Zarówno poziom temperatury, rodzaj gleby jak i oddziaływanie Golfstromu , wpływają korzystnie na rosnące tu krzewy. W ramach całego regionu Bordeauxd możemy wyróżnić podregiony - appelations, z których każdy posiada specyficzne dla siebie zasady winobrania, wytwarzania i dojrzewania wina, a także własną klasyfikację rankingową (A.O.C.) Na przykład dla obszaru Medoc i Haut-Medoc klasyfikacja "Grand Crus Classés" określona została już w 1855 roku.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Do produkcji czerwonego wina wykorzystywane są głównie winogrona odmian Merlot i Cabernet-Sauvignon, uzupełniane przez Cabernet-Franc, Petit-Verdot lub Malbec. W przypadku win białych korzysta się głównie z gron szczepów Semilion, Muscadelle i Sauvignon.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Region Bordeaux dzieli się na dwie strefy produkcji czerwonego wina. Te dwa obszary to lewy i prawy brzeg Żyrondy. Lewobrzeżne winnice rozlokowane są na zachód od rzeki Garonny oraz ujścia rzeki Żyrondy. Prawobrzeżne leżą na wschód i północ od rzeki Dorgone i ujścia Żyrondy. Spośród wielu rejonów najważniejsze odgrywają po 2 na każdy region:[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]-Haut-Medoc i Graves/Pessac-Leognan - lewy brzeg[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]-St.Emilion i Pomerol - prawy brzeg[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Lewy i prawy brzeg różnią się glebami : lewy to żwir a prawy to glina. Stąd lepszym dla Cabernet Sauvignon jest żwirowa gleba lewego brzegu. Dla Merlot natomiast korzystniejsza jest gliniasta gleba St. Emilion i Pomerol..[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Bordeaux słynie nie tylko z win czerwonych. Produkuje się tu wyśmienity wina białe wytrawne jak i słodkie. Znaczące są dwa regiony :[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Graves - ojczyzna najprzedniejszych białych bordo + światowej sławy wina deserowe Sauternes.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Entre-Deux-Mers - pomiędzy rzekami Garonne i Dordogne[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Najlepsze wina z Graves są rześkie gdy są młode, z czasem rozwijając bukiet i bogactwo. Mogą bardzo długo leżakować.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło: wina.pl[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom