Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1103775" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pieczarki</strong></p><p> </p><p></p><p> Najprościej usmazyć je na maśle z jajkami albo udusić w śmietanie z koperkiem – a pożywna i smakowita potrawa gotowa jest bardzo szybko. Samodzielnie przesmażone stanowią dodatek do wielu dań. Na patelni rozgrzewamy mieszankę masła i oliwy, dodajemy pieczarki, pokrojone lub w całości i zmniejszamy ogień. Grzyby mają dużo wody, którą puszczają na patelni. Na małym ogniu duszą się we własnym sosie, który powoli odparowuje.</p><p></p><p> Dopełnieniem ich smaku jest najczęściej cebula, czosnek, szczypiorek, natka pietruszki lub koperek. Na specjalną okazję parujący płyn można uzupełnić białym winem.</p><p></p><p> Podsmażone pieczarki dobrze smakują na grzance lub jako dodatek do sałat i sałatek. Można ich też użyć jako nadzienia do pierogów, tart, naleśników.. Doskonałe są w sałatce z ziemniaków z majonezem, czosnkiem, szczypiorkiem, koperkiem i jajkiem na twardo.</p><p></p><p> Pieczarki podsmażone na oliwie z cebulą i czosnkiem, zagęszczone śmietaną dają świetny sos do makaronów i kasz. Pieczarki dobrze się komponują ( i zyskują kolorystycznie) z porami, suszonymi pomidorami, szpinakiem. </p><p></p><p> Są grzybami hodowlanymi, zawierają 90% wody, witaminy z grupy B oraz sporo potasu i fosforu. Są niskokaloryczne.</p><p></p><p> </p><p><strong>Małe, duże i największe</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Białe pieczarki. </strong> Średnica ich kapeluszy wynosi od 2 do 5 cm. Wykorzystywane są jako dodatek do bardzo wielu potraw Surowe dodaje się na przykład do sałatek, a duszone lub smażone do sosów, makaronów, ryżu i potraw mięsnych.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pieczarki brązowe.</strong> Wyglądem i rozmiarem przypominają pieczarki białe. Są jednak twardsze i zawierają mniej wody. Mają lekko orzechowy aromat. Najlepiej komponują się z sałatkami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Portobello.</strong> Jest to odmiana dużych pieczarek brązowych. Kapelusze mają otwarte z widocznymi blaszkami. Ich średnica waha się od 8 do nawet 12 cm. Idealnie nadają się do faszerowania i grillowania.</li> </ul><p> Żródło: miesięczniki – Moje Gotowanie i Sól i Pieprz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1103775, member: 10341"] [B]Pieczarki[/B] [B] [/B] Najprościej usmazyć je na maśle z jajkami albo udusić w śmietanie z koperkiem – a pożywna i smakowita potrawa gotowa jest bardzo szybko. Samodzielnie przesmażone stanowią dodatek do wielu dań. Na patelni rozgrzewamy mieszankę masła i oliwy, dodajemy pieczarki, pokrojone lub w całości i zmniejszamy ogień. Grzyby mają dużo wody, którą puszczają na patelni. Na małym ogniu duszą się we własnym sosie, który powoli odparowuje. Dopełnieniem ich smaku jest najczęściej cebula, czosnek, szczypiorek, natka pietruszki lub koperek. Na specjalną okazję parujący płyn można uzupełnić białym winem. Podsmażone pieczarki dobrze smakują na grzance lub jako dodatek do sałat i sałatek. Można ich też użyć jako nadzienia do pierogów, tart, naleśników.. Doskonałe są w sałatce z ziemniaków z majonezem, czosnkiem, szczypiorkiem, koperkiem i jajkiem na twardo. Pieczarki podsmażone na oliwie z cebulą i czosnkiem, zagęszczone śmietaną dają świetny sos do makaronów i kasz. Pieczarki dobrze się komponują ( i zyskują kolorystycznie) z porami, suszonymi pomidorami, szpinakiem. Są grzybami hodowlanymi, zawierają 90% wody, witaminy z grupy B oraz sporo potasu i fosforu. Są niskokaloryczne. [B]Małe, duże i największe[/B] [LIST][*][B]Białe pieczarki. [/B] Średnica ich kapeluszy wynosi od 2 do 5 cm. Wykorzystywane są jako dodatek do bardzo wielu potraw Surowe dodaje się na przykład do sałatek, a duszone lub smażone do sosów, makaronów, ryżu i potraw mięsnych. [*][B]Pieczarki brązowe.[/B] Wyglądem i rozmiarem przypominają pieczarki białe. Są jednak twardsze i zawierają mniej wody. Mają lekko orzechowy aromat. Najlepiej komponują się z sałatkami. [*][B]Portobello.[/B] Jest to odmiana dużych pieczarek brązowych. Kapelusze mają otwarte z widocznymi blaszkami. Ich średnica waha się od 8 do nawet 12 cm. Idealnie nadają się do faszerowania i grillowania. [/LIST] Żródło: miesięczniki – Moje Gotowanie i Sól i Pieprz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom