Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1107237" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Surówki</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> Modne obecnie surówki nie są wynalazkiem ostatnich wieków, znały je bowiem i szeroko stosowały już przed wieloma wiekami kuchnie różnych narodów. I tak np. złośliwa w intonacji informacja proroka Daniela mówiąca o tym, że król Nabuchodonozor (Babilon 662 – 605 p.n.e.) &#8222;pożerał trawę jak wół&#8221; – zdaje się wskazywać, że w rafinowanej kuchni babilońskiej przyrządzano również surówki, do których prorok miał widoczne uprzedzenie.</p><p></p><p> Surówki – to sałatki komponowane z surowych jarzyn i owoców, podawane jako przystawki, dodatek do dania głównego, wreszcie jako deser. Wartość dietetyczna surówek jest ogromna i nie zawsze jeszcze dostatecznie doceniana. Surówki ze świeżych jarzyn i owoców dostarczają organizmowi w dużej ilości koniecznych dla jego prawidłowego funkcjonowania witamin, różnorodnego zestawu soli mineralnych, m.in. wapnia będącego niezastąpionym budulcem naszych kości i zębów oraz żelaza , cennego składnika hemoglobiny. Surówki pomagają też walnie ustrojowi w utrzymaniu równowagi kwasowo –zasadowej, której zachwianie zagraża nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu. Dodajmy tu, że nasze pożywienie, przeważnie nadmiernie obfitujące w mięso, jaja, tłuszcze i pieczywo – zdecydowanie sprzyja tak niebezpiecznemu w skutkach zakwaszeniu.</p><p></p><p> Surówki są niezwykle cenne dla wszystkich, zaś szczególnie skutecznie pomagają w zwalczaniu otyłości. Dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają wydatnie pracę jelit i tym samym zapobiegają nękającej otyłych i prowadzących siedzący tryb życia obstrukcji – w konsekwencji zaś współdziałają w systematycznym odtruwaniu organizmu – i skuteczniej niż kosmetyki udzielają naszej cerze świeżości, oczom blasku, włosom zaś – jedwabistego połysku. Odchudzający się powinni pamiętać o tym, że zjedzona na przystawkę porcja sezonowej surówki syci głód, pozwalając bez heroicznego wystawiania naszej woli na próbę, zachować umiar w spożyciu pozostałych potraw.</p><p></p><p> O tym, że surówki korzystnie wpływają na samopoczucie, wiedział już słynny grecki lekarz Galon (200 p.n.e.); twierdził on nawet, że zjedzona na kolację porcja zielonej sałaty ułatwia zaśnięcie. </p><p></p><p> Surówki należy przyrządzać bezpośrednio przed podaniem i jedynie z zupełnie świeżych i zdrowych jarzyn oraz owoców, które należy przedtem dokładnie umyć i – jeśli to konieczne – jak najcieniej obrać ze skórki. Aby surówki nie traciły w zetknięciu z powietrzem swych właściwości odżywczo – leczniczych – należy je zakwasić sokiem cytrynowym i ewentualnie zaprawić małą ilością dobrej oliwy. Przyrządzanie surówek, jeśli mają być nie tylko zdrowe lecz i smaczne, jest osobnym rozdziałem nowoczesnej sztuki kulinarnej. Można łączyć poszczególne jarzyny w atrakcyjne pod względem smakowym i kolorystycznym kompozycje, można też łączyć jarzyny z owocami, jako orzeźwiający deser, łączyć różne gatunki owoców. Surówki należy podawać często, lecz w umiarkowanych ilościach. Zbyt duża porcja, zwłaszcza gdy ktoś jest do surówkowego wiktu nie przyzwyczajony, może wywołać (dzięki błonnikowi) przejściowe podrażnienie jelit. Najważniejsze, by surówki podawać regularnie. Zwłaszcza w zimie są one niezastąpionym uzupełnieniem naszych posiłków, przynajmniej posiłku głównego.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1107237, member: 10341"] [B]Surówki[/B] [B] [/B] Modne obecnie surówki nie są wynalazkiem ostatnich wieków, znały je bowiem i szeroko stosowały już przed wieloma wiekami kuchnie różnych narodów. I tak np. złośliwa w intonacji informacja proroka Daniela mówiąca o tym, że król Nabuchodonozor (Babilon 662 – 605 p.n.e.) „pożerał trawę jak wół” – zdaje się wskazywać, że w rafinowanej kuchni babilońskiej przyrządzano również surówki, do których prorok miał widoczne uprzedzenie. Surówki – to sałatki komponowane z surowych jarzyn i owoców, podawane jako przystawki, dodatek do dania głównego, wreszcie jako deser. Wartość dietetyczna surówek jest ogromna i nie zawsze jeszcze dostatecznie doceniana. Surówki ze świeżych jarzyn i owoców dostarczają organizmowi w dużej ilości koniecznych dla jego prawidłowego funkcjonowania witamin, różnorodnego zestawu soli mineralnych, m.in. wapnia będącego niezastąpionym budulcem naszych kości i zębów oraz żelaza , cennego składnika hemoglobiny. Surówki pomagają też walnie ustrojowi w utrzymaniu równowagi kwasowo –zasadowej, której zachwianie zagraża nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu. Dodajmy tu, że nasze pożywienie, przeważnie nadmiernie obfitujące w mięso, jaja, tłuszcze i pieczywo – zdecydowanie sprzyja tak niebezpiecznemu w skutkach zakwaszeniu. Surówki są niezwykle cenne dla wszystkich, zaś szczególnie skutecznie pomagają w zwalczaniu otyłości. Dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają wydatnie pracę jelit i tym samym zapobiegają nękającej otyłych i prowadzących siedzący tryb życia obstrukcji – w konsekwencji zaś współdziałają w systematycznym odtruwaniu organizmu – i skuteczniej niż kosmetyki udzielają naszej cerze świeżości, oczom blasku, włosom zaś – jedwabistego połysku. Odchudzający się powinni pamiętać o tym, że zjedzona na przystawkę porcja sezonowej surówki syci głód, pozwalając bez heroicznego wystawiania naszej woli na próbę, zachować umiar w spożyciu pozostałych potraw. O tym, że surówki korzystnie wpływają na samopoczucie, wiedział już słynny grecki lekarz Galon (200 p.n.e.); twierdził on nawet, że zjedzona na kolację porcja zielonej sałaty ułatwia zaśnięcie. Surówki należy przyrządzać bezpośrednio przed podaniem i jedynie z zupełnie świeżych i zdrowych jarzyn oraz owoców, które należy przedtem dokładnie umyć i – jeśli to konieczne – jak najcieniej obrać ze skórki. Aby surówki nie traciły w zetknięciu z powietrzem swych właściwości odżywczo – leczniczych – należy je zakwasić sokiem cytrynowym i ewentualnie zaprawić małą ilością dobrej oliwy. Przyrządzanie surówek, jeśli mają być nie tylko zdrowe lecz i smaczne, jest osobnym rozdziałem nowoczesnej sztuki kulinarnej. Można łączyć poszczególne jarzyny w atrakcyjne pod względem smakowym i kolorystycznym kompozycje, można też łączyć jarzyny z owocami, jako orzeźwiający deser, łączyć różne gatunki owoców. Surówki należy podawać często, lecz w umiarkowanych ilościach. Zbyt duża porcja, zwłaszcza gdy ktoś jest do surówkowego wiktu nie przyzwyczajony, może wywołać (dzięki błonnikowi) przejściowe podrażnienie jelit. Najważniejsze, by surówki podawać regularnie. Zwłaszcza w zimie są one niezastąpionym uzupełnieniem naszych posiłków, przynajmniej posiłku głównego. Żródło: miesięcznik Ty i Ja [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom