Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1111044" data-attributes="member: 10341"><p><strong> W dobrej formie na wiosnę</strong></p><p></p><p> <strong>Zastrzyk jodu. </strong> W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć <strong>ryb</strong>, które są bogate, między innymi, w wysokowartościowe białko. Oprócz protein i kwasów omega 3 dostarczają niezbędny jod. Ten zaś pobudza tarczycę do produkcji hormonów wspomagających usuwanie nadmiaru węglowodanów i tłuszczu z organizmu. Bogate w jod są również algi morskie, na przykład liście nori, w które zawija się sushi, lub sałata morska (lattich), dodawana we Francji do sałatek i zup.</p><p></p><p> <strong>Na lepsze trawienie. </strong> Jedząc karczochy, szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Zawarta w nich cynaryna przyspiesza trawienie, chroni wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Liczne flawonoidy zaś pomagają zwalczać wolne rodniki. Natomiast bogata w błonnik czerwona kapusta oczyszcza jelita. Zarówno karczochy, jak i czerwoną kapustę najlepiej podawać z cebulą. Znajdujące się w niej olejki eteryczne, głównie aliacyna, pobudzają przemianę materii i poprawiają krążenie. Działają moczopędnie, usuwając wodę z organizmu. Picie soku z kiszonej kapusty wpływa zaś korzystnie na jelita. </p><p></p><p> <strong>Poprawiają pamięć. </strong>Wprawdzie migdały i orzechy są dosyć kaloryczne, ale stymulują mózg. Zjedzenie około 10 sztuk dziennie pomoże także uregulować poziom cukru i ciśnienie krwi. Natomiast spożywanie naturalnego ryżu łagodzi skutki stresu i alergie. Zawarta w nim witamina E pobudza przemianę materii i pomaga pozbyć się wody z organizmu. Podobny efekt uzyskamy, zjadając na śniadanie porcję płatków zbożowych.</p><p></p><p> <strong>Owoce – żródło wigoru. </strong>Według angielskiego przysłowia zjedzenie jednego jabłka dziennie gwarantuje, że będziemy zdrowi. Owoce te są skarbnicą witamin i węglowodanów prostych, które są zastrzykiem energetycznym dla zmęczonego organizmu. Zawierają też duże ilości błonnika i kwasów organicznych, które utrudniają odkładanie się tłuszczu w komórkach. Jabłka powinno się jeść ze skórką. Zawiera ona bowiem najwięcej pektyn, które poprawiają trawienie. Gruszki mają więcej substancji mineralnych niż jabłka. Są bogate w potas, który usuwa nadmiar wody z organizmu, oraz pobudzający umysł bor.r</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1111044, member: 10341"] [B] W dobrej formie na wiosnę[/B] [B]Zastrzyk jodu. [/B] W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć [B]ryb[/B], które są bogate, między innymi, w wysokowartościowe białko. Oprócz protein i kwasów omega 3 dostarczają niezbędny jod. Ten zaś pobudza tarczycę do produkcji hormonów wspomagających usuwanie nadmiaru węglowodanów i tłuszczu z organizmu. Bogate w jod są również algi morskie, na przykład liście nori, w które zawija się sushi, lub sałata morska (lattich), dodawana we Francji do sałatek i zup. [B]Na lepsze trawienie. [/B] Jedząc karczochy, szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Zawarta w nich cynaryna przyspiesza trawienie, chroni wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Liczne flawonoidy zaś pomagają zwalczać wolne rodniki. Natomiast bogata w błonnik czerwona kapusta oczyszcza jelita. Zarówno karczochy, jak i czerwoną kapustę najlepiej podawać z cebulą. Znajdujące się w niej olejki eteryczne, głównie aliacyna, pobudzają przemianę materii i poprawiają krążenie. Działają moczopędnie, usuwając wodę z organizmu. Picie soku z kiszonej kapusty wpływa zaś korzystnie na jelita. [B]Poprawiają pamięć. [/B]Wprawdzie migdały i orzechy są dosyć kaloryczne, ale stymulują mózg. Zjedzenie około 10 sztuk dziennie pomoże także uregulować poziom cukru i ciśnienie krwi. Natomiast spożywanie naturalnego ryżu łagodzi skutki stresu i alergie. Zawarta w nim witamina E pobudza przemianę materii i pomaga pozbyć się wody z organizmu. Podobny efekt uzyskamy, zjadając na śniadanie porcję płatków zbożowych. [B]Owoce – żródło wigoru. [/B]Według angielskiego przysłowia zjedzenie jednego jabłka dziennie gwarantuje, że będziemy zdrowi. Owoce te są skarbnicą witamin i węglowodanów prostych, które są zastrzykiem energetycznym dla zmęczonego organizmu. Zawierają też duże ilości błonnika i kwasów organicznych, które utrudniają odkładanie się tłuszczu w komórkach. Jabłka powinno się jeść ze skórką. Zawiera ona bowiem najwięcej pektyn, które poprawiają trawienie. Gruszki mają więcej substancji mineralnych niż jabłka. Są bogate w potas, który usuwa nadmiar wody z organizmu, oraz pobudzający umysł bor.r Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom