Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1154998" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Co o warzywach wiedzieć warto – część druga</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <strong>Grzyby.</strong> Grzyby suszone łatwo się kruszą. Zamiast je wyrzucać, warto je zemleć lub utrzeć w moździerzu, wsypać do szczelnie zamykanego naczynia i używać do zup i sosów.</p><p></p><p> <strong>Strączkowe. </strong>Świeżość suchej fasoli, grochu czy soczewicy sprawdzi się, gdy przed gotowaniem zaleje się je zimną wodą. Ziarenka, które wypłyną na wierzch, nie nadają się już do spożycia i trzeba je odrzucić.</p><p></p><p> Na początku gotowania dodaje się do soczewicy jedynie zioła, a pozostałe dodatki, jak np. sól i pieprz, sok z cytryny, dopiero pod koniec. Inaczej ziarenka soczewicy pozostaną twarde.</p><p></p><p> <strong>Marchew. </strong>Nie należy przechowywać marchwi z zieloną nacią, ponieważ wtedy szybciej więdnie.</p><p></p><p> Do utartej marchewki warto dodać kilka łyżek soku pomarańczowego. Surówka nabierze wspaniałego zapachu i smaku.</p><p></p><p> Smak gotowanej marchewki poprawi dodanie do wody soku z jabłek.</p><p></p><p> <strong>Papryka. </strong>Żeby papryka nie traciła koloru, powinno się ją przechowywać w zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu.</p><p></p><p> Pieczona papryka nie będzie gorzka, jeśli przed obróbką termiczną strąki przetrze się wodą z octem.</p><p></p><p> <strong>Pieczarki. </strong>Pieczarki nie lubią wody, stają się w niej gąbczaste. Przed przyrządzeniem wystarczy ich główki wytrzeć wilgotną ściereczką, a korzonki odciąć i wyrzucić.</p><p></p><p> Aby pieczarki pozostały białe, należy je skropić sokiem z cytryny.</p><p></p><p> Pieczarki łatwo pokroić przyrządem do krojenia jajek. </p><p></p><p> <strong>Pomidory. </strong>Pomidory długo zachowują aromat, jeśli się ich nie wyziębi. Należy je przechowywać w lodówce w pojemniku do warzyw.</p><p></p><p> Pomidorów nie powinno się trzymać z innymi owocami i warzywami, ponieważ przyspieszają proces gnilny.</p><p></p><p> Jeśli pomidory są zbyt miękkie, wystarczy je włożyć na 15 minut do zimnej wody, a wtedy łatwo dadzą się pokroić.</p><p></p><p> Szybko zdejmuje się skórkę z pomidorów, jeśli przez moment potrzyma się je we wrzątku, a następnie zahartuje zimną wodą.</p><p></p><p> <strong>Sałata. </strong>Sałata dłużej będzie świeża, jeśli natnie się jej głąb na krzyż i włoży do miski z niewielką ilością zimnej wody.</p><p></p><p> Zwiędła sałata odzyska świeżość, gdy włoży się ją na 10 minut do wody z cytryną.</p><p></p><p> <strong>Ziemniaki. </strong>Młode ziemniaki należy wrzucać do gotującej się wody, a stare do zimnej.</p><p></p><p> Ziemniaki należy solić dopiero wówczas, gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści.</p><p></p><p> Ziemniaki prędzej się ugotują, jeśli do wody, w której się gotują, doda się łyżeczkę margaryny. Ładnie się zrumienią, jeśli posypie się je niewielką ilością mąki.</p><p></p><p> Ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy 2 – 3 zabki czosnku i liść laurowy lub pół łyżeczki kminku.</p><p></p><p> Jeśli ziemniaki podczas gotowania ciemnieją, wystarczy do wody dolać nieco mleka. </p><p></p><p> Ziemniaki na babkę i placki ziemniaczane należy szybko zetrzeć i jeśli są zbyt wodniste, przełożyć do plastikowego sita, aby odciekły.</p><p></p><p> Im ziemniaki starsze, tym szybciej ciemnieją, ale są dużo mniej wodniste niż młode. </p><p></p><p> Jeśli stare ziemniaki szybko ciemnieją, wyrzuca się sczerniałą warstwę, a resztę ziemniaków przykrywa folią spożywczą.</p><p></p><p> Gdy rodzina spóżnia się na obiad, a chcemy podać gorące ziemniaki, garnek z ugotowanymi bulwami trzeba nakryć pokrywką, owinąć ściereczką, po czym przykryć poduszką lub owinąć w gruby koc.</p><p></p><p> Ugotowane ziemniaki na sałatkę należy po odlaniu wody ostudzić w garnku pod pokrywką. Dzięki temu nie stracą zbyt dużo wilgoci i sałatka będzie smaczniejsza.</p><p></p><p> Ziemniaki gotowane w mundurkach powinno się obierać jeszcze ciepłe, bo skórka łatwiej schodzi.</p><p></p><p> Aby frytki nie były twarde, należy podgrzewać je w sitku nad parą.</p><p></p><p> Żródło: Rady pani domu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1154998, member: 10341"] [B]Co o warzywach wiedzieć warto – część druga[/B] [B] [/B] [B]Grzyby.[/B] Grzyby suszone łatwo się kruszą. Zamiast je wyrzucać, warto je zemleć lub utrzeć w moździerzu, wsypać do szczelnie zamykanego naczynia i używać do zup i sosów. [B]Strączkowe. [/B]Świeżość suchej fasoli, grochu czy soczewicy sprawdzi się, gdy przed gotowaniem zaleje się je zimną wodą. Ziarenka, które wypłyną na wierzch, nie nadają się już do spożycia i trzeba je odrzucić. Na początku gotowania dodaje się do soczewicy jedynie zioła, a pozostałe dodatki, jak np. sól i pieprz, sok z cytryny, dopiero pod koniec. Inaczej ziarenka soczewicy pozostaną twarde. [B]Marchew. [/B]Nie należy przechowywać marchwi z zieloną nacią, ponieważ wtedy szybciej więdnie. Do utartej marchewki warto dodać kilka łyżek soku pomarańczowego. Surówka nabierze wspaniałego zapachu i smaku. Smak gotowanej marchewki poprawi dodanie do wody soku z jabłek. [B]Papryka. [/B]Żeby papryka nie traciła koloru, powinno się ją przechowywać w zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu. Pieczona papryka nie będzie gorzka, jeśli przed obróbką termiczną strąki przetrze się wodą z octem. [B]Pieczarki. [/B]Pieczarki nie lubią wody, stają się w niej gąbczaste. Przed przyrządzeniem wystarczy ich główki wytrzeć wilgotną ściereczką, a korzonki odciąć i wyrzucić. Aby pieczarki pozostały białe, należy je skropić sokiem z cytryny. Pieczarki łatwo pokroić przyrządem do krojenia jajek. [B]Pomidory. [/B]Pomidory długo zachowują aromat, jeśli się ich nie wyziębi. Należy je przechowywać w lodówce w pojemniku do warzyw. Pomidorów nie powinno się trzymać z innymi owocami i warzywami, ponieważ przyspieszają proces gnilny. Jeśli pomidory są zbyt miękkie, wystarczy je włożyć na 15 minut do zimnej wody, a wtedy łatwo dadzą się pokroić. Szybko zdejmuje się skórkę z pomidorów, jeśli przez moment potrzyma się je we wrzątku, a następnie zahartuje zimną wodą. [B]Sałata. [/B]Sałata dłużej będzie świeża, jeśli natnie się jej głąb na krzyż i włoży do miski z niewielką ilością zimnej wody. Zwiędła sałata odzyska świeżość, gdy włoży się ją na 10 minut do wody z cytryną. [B]Ziemniaki. [/B]Młode ziemniaki należy wrzucać do gotującej się wody, a stare do zimnej. Ziemniaki należy solić dopiero wówczas, gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści. Ziemniaki prędzej się ugotują, jeśli do wody, w której się gotują, doda się łyżeczkę margaryny. Ładnie się zrumienią, jeśli posypie się je niewielką ilością mąki. Ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy 2 – 3 zabki czosnku i liść laurowy lub pół łyżeczki kminku. Jeśli ziemniaki podczas gotowania ciemnieją, wystarczy do wody dolać nieco mleka. Ziemniaki na babkę i placki ziemniaczane należy szybko zetrzeć i jeśli są zbyt wodniste, przełożyć do plastikowego sita, aby odciekły. Im ziemniaki starsze, tym szybciej ciemnieją, ale są dużo mniej wodniste niż młode. Jeśli stare ziemniaki szybko ciemnieją, wyrzuca się sczerniałą warstwę, a resztę ziemniaków przykrywa folią spożywczą. Gdy rodzina spóżnia się na obiad, a chcemy podać gorące ziemniaki, garnek z ugotowanymi bulwami trzeba nakryć pokrywką, owinąć ściereczką, po czym przykryć poduszką lub owinąć w gruby koc. Ugotowane ziemniaki na sałatkę należy po odlaniu wody ostudzić w garnku pod pokrywką. Dzięki temu nie stracą zbyt dużo wilgoci i sałatka będzie smaczniejsza. Ziemniaki gotowane w mundurkach powinno się obierać jeszcze ciepłe, bo skórka łatwiej schodzi. Aby frytki nie były twarde, należy podgrzewać je w sitku nad parą. Żródło: Rady pani domu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom