Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1155551" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Co jeszcze o owocach wiedzieć warto&#8230;</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <strong>Jabłka, gruszki. </strong>Jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, nektarynki czy inne owoce ułożone na paterze dłużej zachowają świeżość, jeśli umieści się między nimi kilka kasztanów.</p><p></p><p> Jabłka i gruszki nie będą ciemniały, jeśli skropimy je sokiem z cytryny lub wrzucimy do lekko osolonej wody.</p><p></p><p> Jeśli kupiło się niedojrzałe morele, należy je włożyć do papierowej torby i trzymać w temperaturze pokojowej, a z czasem dojrzeją.</p><p></p><p> <strong>Arbuz, melon. </strong>Jak wybrać dobry arbuz? Należy podnieść go na wysokość ucha i mocno ścisnąć. Dojrzały owoc powinien wydać przypominający chrupanie dźwięk.</p><p></p><p> Jeśli pukając w melon, usłyszy się przytłumiony odgłos, owoc jest dojrzały. Jeśli dźwięk jest pusty, melon jest niedojrzały.</p><p></p><p> Melony po zerwaniu nie dojrzewają, dlatego trzeba zwrócić uwagę, aby były intensywnie wybarwione i bez skaz na skórze. Najlepsze są te, które wydzielają słodki zapach w miejscu, gdzie była łodyga.</p><p></p><p> <strong>Truskawki. </strong>Kupując truskawki, trzeba zwracać uwagę na ich aromat. Im są bardziej świeże, tym intensywniej pachną.</p><p></p><p> Truskawki lepiej myć przed oderwaniem szypułek, gdyż wtedy mniej nasiąkają wodą.</p><p></p><p> Truskawki można suszyć, a potem jeść je z mlekiem.</p><p></p><p> <strong>Cytrusy i inne. </strong>Cytryny odzyskają nieco świeżości, jeżeli włoży się je do wrzącej wody i pogotuje mniej więcej 5 minut. Następnie należy owoce osączyć, przelać zimną wodą, a gdy zupełnie ostygną, starannie wytrzeć i schować do lodówki.</p><p></p><p> Cytryna bądź limonka da więcej soku, jeżeli przed wyciśnięciem potoczy się ją po stole czy blacie, mocno dociskając.</p><p></p><p> Skórkę z cytryny, pomarańczy czy limonki łatwiej zetrzeć, jeśli na tarce położy się kawałek pergaminu – wtedy skórka nie zalepi otworków i łatwiej będzie ją zebrac.</p><p></p><p> Jeśli zamrozimy cytrynę, łatwiej będzie zetrzeć z niej skórkę.</p><p></p><p> Jeżeli potrzebujemy tylko odrobinkę soku z cytryny, można owoc nakłuć, na przykład drutem do robótek, i przez małą dziurkę wycisnąć potrzebną ilość.</p><p></p><p> Owoce cytrusowe łatwo obierze się ze skórki, jeżeli poleje się je gorącą wodą (co dodatkowo wypłucze ze skórki resztki związków chemicznych, którymi były konserwowane) lub wstawi na chwilę do rozgrzanego piekarnika.</p><p></p><p> Aby równo pokroić kiwi, wystarczy użyć przyrządu do krojenia jajek.</p><p></p><p> Bananów nie należy przechowywać w lodówce, bo szybciej ciemnieją.</p><p></p><p> Obrane banany nie ściemnieją, gdy wcześniej włoży się je na 15 minut do gorącej wody lub po pokrojeniu skropi sokiem z cytryny.</p><p></p><p> Żródło: Porady pani domu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1155551, member: 10341"] [B]Co jeszcze o owocach wiedzieć warto…[/B] [B] [/B] [B]Jabłka, gruszki. [/B]Jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, nektarynki czy inne owoce ułożone na paterze dłużej zachowają świeżość, jeśli umieści się między nimi kilka kasztanów. Jabłka i gruszki nie będą ciemniały, jeśli skropimy je sokiem z cytryny lub wrzucimy do lekko osolonej wody. Jeśli kupiło się niedojrzałe morele, należy je włożyć do papierowej torby i trzymać w temperaturze pokojowej, a z czasem dojrzeją. [B]Arbuz, melon. [/B]Jak wybrać dobry arbuz? Należy podnieść go na wysokość ucha i mocno ścisnąć. Dojrzały owoc powinien wydać przypominający chrupanie dźwięk. Jeśli pukając w melon, usłyszy się przytłumiony odgłos, owoc jest dojrzały. Jeśli dźwięk jest pusty, melon jest niedojrzały. Melony po zerwaniu nie dojrzewają, dlatego trzeba zwrócić uwagę, aby były intensywnie wybarwione i bez skaz na skórze. Najlepsze są te, które wydzielają słodki zapach w miejscu, gdzie była łodyga. [B]Truskawki. [/B]Kupując truskawki, trzeba zwracać uwagę na ich aromat. Im są bardziej świeże, tym intensywniej pachną. Truskawki lepiej myć przed oderwaniem szypułek, gdyż wtedy mniej nasiąkają wodą. Truskawki można suszyć, a potem jeść je z mlekiem. [B]Cytrusy i inne. [/B]Cytryny odzyskają nieco świeżości, jeżeli włoży się je do wrzącej wody i pogotuje mniej więcej 5 minut. Następnie należy owoce osączyć, przelać zimną wodą, a gdy zupełnie ostygną, starannie wytrzeć i schować do lodówki. Cytryna bądź limonka da więcej soku, jeżeli przed wyciśnięciem potoczy się ją po stole czy blacie, mocno dociskając. Skórkę z cytryny, pomarańczy czy limonki łatwiej zetrzeć, jeśli na tarce położy się kawałek pergaminu – wtedy skórka nie zalepi otworków i łatwiej będzie ją zebrac. Jeśli zamrozimy cytrynę, łatwiej będzie zetrzeć z niej skórkę. Jeżeli potrzebujemy tylko odrobinkę soku z cytryny, można owoc nakłuć, na przykład drutem do robótek, i przez małą dziurkę wycisnąć potrzebną ilość. Owoce cytrusowe łatwo obierze się ze skórki, jeżeli poleje się je gorącą wodą (co dodatkowo wypłucze ze skórki resztki związków chemicznych, którymi były konserwowane) lub wstawi na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Aby równo pokroić kiwi, wystarczy użyć przyrządu do krojenia jajek. Bananów nie należy przechowywać w lodówce, bo szybciej ciemnieją. Obrane banany nie ściemnieją, gdy wcześniej włoży się je na 15 minut do gorącej wody lub po pokrojeniu skropi sokiem z cytryny. Żródło: Porady pani domu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom