Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1156386" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Malaga</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <em>Tajemniczy trunek z Andaluzji, naturalnie słodki, o charakterystycznym karmelowym zapachu i smaku, jest niewątpliwie jednym z najsłynniejszych win na świecie.</em></p><p></p><p> Pomimo swej ciemnej barwy zaliczane jest do win białych. Produkuje się je tylko w Hiszpanii z dwóch odmian winorośli: <em>pedro xymen i mascatel de malaga. </em> Aby uzyskać prawo do apelacji wino musi być wyprodukowane lub leżakowane przynajmniej przez dwa lata w obrębie miasta Malaga. W rejonie tym Grecy uprawiali wino już około VI wieku p.n.e. Maurowie wytwarzali tu słodkie wino, nazywając je jednak przezornie syropem, aby nnie narażać się na gniew Allacha. Około 400 lat temu słodkie, wzmacniane alkoholem wino należało do najbardziej cenionych w ówczesnym świecie. Jeszcze w XIX wieku było faworytem na dworze angielskim i carskim. Dziś to gęste, ciężkie wino straciło nieco na atrakcyjności.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Winogrona przeznaczone do produkcji malagi, po zebraniu suszy się na słońcu około 20 dni, w celu koncentracji w nich cukru. Aby powstało odpowiedniej jakości wino, musi ono przejść bardzo skomplikowaną procedurę mieszania wytrawnego wina, alkoholizowania go destylatem winnym, dosładzania częściowo sfermentowanym moszczem winnym i zagęszczonym, skarmelizowanym syropem winogronowym. moNastępnie trunek leżakuje w dębowych beczkach lub dojrzewa metodą <em>solero</em>, polegającą na stopniowym mieszaniu różnych wiekiem partii wina dojrzewającego w beczkach dębowych. Beczki układa się w charakterystyczne piramidy, najczęściej jedna na drugiej, w trzech poziomach. Najniżej znajduje się wino najstarsze, a na szczycie piramidy – wina najmłodsze.</li> <li data-xf-list-type="ul">Po tych wszystkich niezwykle skomplikowanych zabiegach, ustalonych prawem od 1976 roku, powstaje wino, które podzielić można pod względem zawartości cukru na wina typu <em>dulce</em>, czyli słodkie (zawartość cukru powyżej 45 g//l), <em>semidulce</em>, półsłodkie (zawartość cukru 12 – 45 g/l), <em> semiseco</em>, półwytrawne (zawartość cukru 4 – 12 g / l) oraz <em>seco</em>, wytrawne (zawartość cukru poniżej 4 g / l).</li> <li data-xf-list-type="ul">Serwowanie: słodkie malagi są typowym winem deserowym, malagi wytrawne nadają się na aperitif. Podaje się je w kieliszkach do wina.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1156386, member: 10341"] [B]Malaga[/B] [B] [/B] [I]Tajemniczy trunek z Andaluzji, naturalnie słodki, o charakterystycznym karmelowym zapachu i smaku, jest niewątpliwie jednym z najsłynniejszych win na świecie.[/I] Pomimo swej ciemnej barwy zaliczane jest do win białych. Produkuje się je tylko w Hiszpanii z dwóch odmian winorośli: [I]pedro xymen i mascatel de malaga. [/I] Aby uzyskać prawo do apelacji wino musi być wyprodukowane lub leżakowane przynajmniej przez dwa lata w obrębie miasta Malaga. W rejonie tym Grecy uprawiali wino już około VI wieku p.n.e. Maurowie wytwarzali tu słodkie wino, nazywając je jednak przezornie syropem, aby nnie narażać się na gniew Allacha. Około 400 lat temu słodkie, wzmacniane alkoholem wino należało do najbardziej cenionych w ówczesnym świecie. Jeszcze w XIX wieku było faworytem na dworze angielskim i carskim. Dziś to gęste, ciężkie wino straciło nieco na atrakcyjności. [LIST][*]Winogrona przeznaczone do produkcji malagi, po zebraniu suszy się na słońcu około 20 dni, w celu koncentracji w nich cukru. Aby powstało odpowiedniej jakości wino, musi ono przejść bardzo skomplikowaną procedurę mieszania wytrawnego wina, alkoholizowania go destylatem winnym, dosładzania częściowo sfermentowanym moszczem winnym i zagęszczonym, skarmelizowanym syropem winogronowym. moNastępnie trunek leżakuje w dębowych beczkach lub dojrzewa metodą [I]solero[/I], polegającą na stopniowym mieszaniu różnych wiekiem partii wina dojrzewającego w beczkach dębowych. Beczki układa się w charakterystyczne piramidy, najczęściej jedna na drugiej, w trzech poziomach. Najniżej znajduje się wino najstarsze, a na szczycie piramidy – wina najmłodsze. [*]Po tych wszystkich niezwykle skomplikowanych zabiegach, ustalonych prawem od 1976 roku, powstaje wino, które podzielić można pod względem zawartości cukru na wina typu [I]dulce[/I], czyli słodkie (zawartość cukru powyżej 45 g//l), [I]semidulce[/I], półsłodkie (zawartość cukru 12 – 45 g/l), [I] semiseco[/I], półwytrawne (zawartość cukru 4 – 12 g / l) oraz [I]seco[/I], wytrawne (zawartość cukru poniżej 4 g / l). [*]Serwowanie: słodkie malagi są typowym winem deserowym, malagi wytrawne nadają się na aperitif. Podaje się je w kieliszkach do wina. [/LIST] Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom