Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1157636" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Nabiał</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <strong>Twaróg</strong> – sprzedawany w plastikowych opakowaniach będzie dłużej świeży, jeżeli położy się go w lodówce dnem do góry.</p><p></p><p> Kwaśny twaróg można odkwasić. Wystarczy owinąć go w papier pergaminowy, po czym zanurzyć w misce z czystą wodą i odstawić na około 15 minut.</p><p></p><p> Biały ser łatwiej się uciera, jeżeli owinie się go w pergamin i włoży na 30 minut do zamrażalnika.</p><p></p><p> <strong>Ser żółty – </strong>łatwiej go będzie zetrzeć, gdy włoży się go na parę minut do zamrażalnika.</p><p></p><p> Gdy zeschnięty ser żółty pomoczy się parę godzin w mleku, znów stanie się świeży.</p><p></p><p> Smażony panierowany ser żółty jest tym lepszy, im ma większą zawartość tłuszczu. Tak samo można przyrządzić camembert, brie lub inny ser pleśniowy.</p><p></p><p> Aby smażony ser nie rozlał się po patelni, trzeba go otoczyć w grubej (podwójnej) porcji panierki.</p><p></p><p> Po panierowaniu, a przed smażeniem dobrze jest włożyć ser do zamrażalnika na 30 minut.</p><p></p><p> <strong>Jajka – </strong>aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia, jest świeże. Gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone, leżało kilka tygodni, lecz nadaje się do spożycia. Jeśli wynurza się choćby częściowo, nie nadaje się do jedzenia.</p><p></p><p> Najprostszy sposób na przedłużenie świeżości jajka nawet do 6 tygodni to zanurzenie go na 3 sekundy we wrzącej wodzie.</p><p></p><p> Jajko gotowane kręci się szybciej niż surowe.</p><p></p><p> Jeżeli chcemy, żeby jajka nie pękały podczas gotowania, powinno się je wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzały do temperatury pokojowej (18 – 24 st.).</p><p></p><p> Aby skorupki jajek nie pękały podczas gotowania, wystarczy do gorącej wody wsypać odrobinę soli.</p><p></p><p> Gdy do wody, w której gotujemy jajka, dodamy łyżkę octu, z pękniętego jajka nie wypłynie białko.</p><p></p><p> Gotowane jajko łatwiej będzie obrać ze skorupki, jeżeli zaraz po wyjęciu z garnka zaleje się je zimną wodą.</p><p></p><p> Żółtko do zaprawiania zup i sosów nie zwarzy się, gdy wymiesza się je z mlekiem i mąką ziemniaczaną., Potem trzeba zupę zagotować. </p><p></p><p> Aby piana się ubiła, białka powinny być zimne. Poza tym trzeba używac zupełnie suchych naczyń i sprzętów, najlepiej schłodzonych.</p><p></p><p> Gdy piana z białek nie chce się ubić, należy wsypać szczyptę soli lub dodać kilka kropel soku z cytryny.</p><p></p><p> <strong>Mleko – </strong>przed wlaniem mleka należy wypłukać garnek zimną wodą.</p><p></p><p> Mleko nie wykipi, jeżeli na dno garnka włoży się fajansowy spodek, a także gdy posmaruje się masłem boki garnka. Jeśli posmaruje się masłem dno garnka, mleko się nie przypali.</p><p></p><p> Aby na przegotowanym mleku nie utworzył się kożuch, należy do kubka wrzucić kostkę lodu.</p><p></p><p> <strong>Śmietana – </strong>dodana do zupy nie zwarzy się, jeśli wymiesza się ją z odrobiną mleka, po czym połączy z gorącą zupą i mieszając, wleje do garnka.</p><p></p><p> Aby śmietana dobrze się ubiła, powinna być porządnie schłodzona.</p><p></p><p> Śmietana lepiej się ubije, jeśli dodamy do niej szczyptę cukru pudru.</p><p></p><p> Jeśli do bitej śmietany dodamy cukru żelującego, nie podejdzie wodą.</p><p></p><p> Żródło: Porady pani domu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1157636, member: 10341"] [B]Nabiał[/B] [B] [/B] [B]Twaróg[/B] – sprzedawany w plastikowych opakowaniach będzie dłużej świeży, jeżeli położy się go w lodówce dnem do góry. Kwaśny twaróg można odkwasić. Wystarczy owinąć go w papier pergaminowy, po czym zanurzyć w misce z czystą wodą i odstawić na około 15 minut. Biały ser łatwiej się uciera, jeżeli owinie się go w pergamin i włoży na 30 minut do zamrażalnika. [B]Ser żółty – [/B]łatwiej go będzie zetrzeć, gdy włoży się go na parę minut do zamrażalnika. Gdy zeschnięty ser żółty pomoczy się parę godzin w mleku, znów stanie się świeży. Smażony panierowany ser żółty jest tym lepszy, im ma większą zawartość tłuszczu. Tak samo można przyrządzić camembert, brie lub inny ser pleśniowy. Aby smażony ser nie rozlał się po patelni, trzeba go otoczyć w grubej (podwójnej) porcji panierki. Po panierowaniu, a przed smażeniem dobrze jest włożyć ser do zamrażalnika na 30 minut. [B]Jajka – [/B]aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia, jest świeże. Gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone, leżało kilka tygodni, lecz nadaje się do spożycia. Jeśli wynurza się choćby częściowo, nie nadaje się do jedzenia. Najprostszy sposób na przedłużenie świeżości jajka nawet do 6 tygodni to zanurzenie go na 3 sekundy we wrzącej wodzie. Jajko gotowane kręci się szybciej niż surowe. Jeżeli chcemy, żeby jajka nie pękały podczas gotowania, powinno się je wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzały do temperatury pokojowej (18 – 24 st.). Aby skorupki jajek nie pękały podczas gotowania, wystarczy do gorącej wody wsypać odrobinę soli. Gdy do wody, w której gotujemy jajka, dodamy łyżkę octu, z pękniętego jajka nie wypłynie białko. Gotowane jajko łatwiej będzie obrać ze skorupki, jeżeli zaraz po wyjęciu z garnka zaleje się je zimną wodą. Żółtko do zaprawiania zup i sosów nie zwarzy się, gdy wymiesza się je z mlekiem i mąką ziemniaczaną., Potem trzeba zupę zagotować. Aby piana się ubiła, białka powinny być zimne. Poza tym trzeba używac zupełnie suchych naczyń i sprzętów, najlepiej schłodzonych. Gdy piana z białek nie chce się ubić, należy wsypać szczyptę soli lub dodać kilka kropel soku z cytryny. [B]Mleko – [/B]przed wlaniem mleka należy wypłukać garnek zimną wodą. Mleko nie wykipi, jeżeli na dno garnka włoży się fajansowy spodek, a także gdy posmaruje się masłem boki garnka. Jeśli posmaruje się masłem dno garnka, mleko się nie przypali. Aby na przegotowanym mleku nie utworzył się kożuch, należy do kubka wrzucić kostkę lodu. [B]Śmietana – [/B]dodana do zupy nie zwarzy się, jeśli wymiesza się ją z odrobiną mleka, po czym połączy z gorącą zupą i mieszając, wleje do garnka. Aby śmietana dobrze się ubiła, powinna być porządnie schłodzona. Śmietana lepiej się ubije, jeśli dodamy do niej szczyptę cukru pudru. Jeśli do bitej śmietany dodamy cukru żelującego, nie podejdzie wodą. Żródło: Porady pani domu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom