Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1158757" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Bób tonka</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>Dotąd znany jako <strong>składnik perfum</strong>. Teraz owoc tonkowca wonnego robi furorę wśród szefów kuchni, zwłaszcza tych lubiących eksperymenty.</p><p></p><p>Długie, wąskie nasiona o głębokim czarnym kolorze i pomarszczonej skórce <strong>pachną wanilią, rumem, goździkami, gorzkimi migdałami</strong>. Tonkowiec wonny pochodzi z Ameryki Południowej, głównie z Wenezueli i Brazylii. Uprawiany jest także w Nigerii. Zanim jego nasiona trafią do sklepów, schną przez rok na słońcu.</p><p></p><p>Szefowie kuchni dodają je głównie do <strong>deserów i wypieków, a także do owoców morza </strong>.<strong> Artur Grajber</strong>, szef kuchni restauracji <strong><a href="http://www.gastronauci.pl/162-the-olive-warszawa" target="_blank">The Olive</a></strong> w hotelu Sheraton w Warszawie odkrył tonkę rok temu. Doprawia nią desery – zwłaszcza <strong>sosy na bazie pomarańczy</strong> i klasyczny creme brulee, a także dania z ryb. Jego specjalność – żabnica z tonką. Lodów z tonką można było spróbować ostatnio w restauracji <strong><a href="http://www.gastronauci.pl/4266-likus-concept-store-warszawa" target="_blank">Likus Concept Store</a>.</strong> Tonka najbardziej nadaje się do <strong>deserów z czekoladą, kawą i owocami</strong>, zwłaszcza brzoskwiniami i morelami, świetnie sprawdza się też w chutneyach i konfiturach oraz jako dodatek do owoców morza, szczególnie krewetek.</p><p></p><p>Ziarna tonki przed dodaniem do potraw trzeba <strong>drobno zetrzeć</strong>. Mają bardzo intensywny smak, dlatego ostrożnie z ilością! Z tonką nie należy przesadzać także dlatego, że zawiera <strong>kumarynę</strong>. Substancję podejrzewaną o to, że w nadmiarze może powodować marskość wątroby. Z tego powodu zakazana jest jej sprzedaż w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Zdarza się jednak, że do obrotu trafia nieoficjalnie, już jako składnik gotowych dań, ponieważ jest <strong>tańszym substytutem prawdziwej wanilii</strong>. Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi od Instytutu Żywności i Żywienia na zadane parę tygodni temu pytanie o jego oficjalne stanowisko w sprawie tonki.</p><p></p><p></p><p></p><p>Żródło: www.wjemy.pl</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1158757, member: 10341"] [B]Bób tonka[/B] Dotąd znany jako [B]składnik perfum[/B]. Teraz owoc tonkowca wonnego robi furorę wśród szefów kuchni, zwłaszcza tych lubiących eksperymenty. Długie, wąskie nasiona o głębokim czarnym kolorze i pomarszczonej skórce [B]pachną wanilią, rumem, goździkami, gorzkimi migdałami[/B]. Tonkowiec wonny pochodzi z Ameryki Południowej, głównie z Wenezueli i Brazylii. Uprawiany jest także w Nigerii. Zanim jego nasiona trafią do sklepów, schną przez rok na słońcu. Szefowie kuchni dodają je głównie do [B]deserów i wypieków, a także do owoców morza [/B].[B] Artur Grajber[/B], szef kuchni restauracji [B][URL="http://www.gastronauci.pl/162-the-olive-warszawa"]The Olive[/URL][/B] w hotelu Sheraton w Warszawie odkrył tonkę rok temu. Doprawia nią desery – zwłaszcza [B]sosy na bazie pomarańczy[/B] i klasyczny creme brulee, a także dania z ryb. Jego specjalność – żabnica z tonką. Lodów z tonką można było spróbować ostatnio w restauracji [B][URL="http://www.gastronauci.pl/4266-likus-concept-store-warszawa"]Likus Concept Store[/URL].[/B] Tonka najbardziej nadaje się do [B]deserów z czekoladą, kawą i owocami[/B], zwłaszcza brzoskwiniami i morelami, świetnie sprawdza się też w chutneyach i konfiturach oraz jako dodatek do owoców morza, szczególnie krewetek. Ziarna tonki przed dodaniem do potraw trzeba [B]drobno zetrzeć[/B]. Mają bardzo intensywny smak, dlatego ostrożnie z ilością! Z tonką nie należy przesadzać także dlatego, że zawiera [B]kumarynę[/B]. Substancję podejrzewaną o to, że w nadmiarze może powodować marskość wątroby. Z tego powodu zakazana jest jej sprzedaż w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Zdarza się jednak, że do obrotu trafia nieoficjalnie, już jako składnik gotowych dań, ponieważ jest [B]tańszym substytutem prawdziwej wanilii[/B]. Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi od Instytutu Żywności i Żywienia na zadane parę tygodni temu pytanie o jego oficjalne stanowisko w sprawie tonki. Żródło: www.wjemy.pl [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom