Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1161258" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pomidory – rady eksperta</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> Wśród pomidorów mamy wiele odmian różniących się kształtem, barwą i smakiem. Przy ich wyborze i gotowaniu warto pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach:</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Aby ocenić dojrzałość pomidorów, najlepiej je powąchać przy szypułce: im intensywniejsza woń, tym są lepsze. W przypadku dojrzewających na słońcu można poczuć nawet lekką słodycz.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie powinny mieć żółtych lub rdzawych plam, przebarwień ani pęknięć.</li> <li data-xf-list-type="ul">Do zup, sosów czy zapiekania polecam bawole serca. Są aromatyczne i mają wyjątkowo mięsisty miąższ. Do sałatek i jedzenia na surowo najlepsze są malinówki – słodkie i delikatne, o cienkiej skórce.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby usunąć skórkę z pomidorów, należy naciąć je z obu stron na krzyż i zanurzyć na około 10 sekund we wrzątku, następnie zahartować i obrać.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pomidory przed dodaniem do zup i sosów warto podsmażyć na oliwie. Danie nabierze bogatszego smaku, a zawarty w nich likopen (przeciwutleniacz) będzie lepiej wchłaniany przez organizm.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przed zapiekaniem należy je skropić oliwą – będą zrumienione i lekko karmelowe.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sałatki najlepiej doprawiać szczyptą cukru, sokiem z cytryny lub limonki czy octem balsamicznym.</li> <li data-xf-list-type="ul">Świetnie komponują się z bazylią, natką pietruszki, miętą, oregano, tymiankiem i rozmarynem, a pieczone z cząbrem i lubczykiem.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz – doradzał pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1161258, member: 10341"] [B]Pomidory – rady eksperta[/B] [B] [/B] Wśród pomidorów mamy wiele odmian różniących się kształtem, barwą i smakiem. Przy ich wyborze i gotowaniu warto pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach: [LIST][*]Aby ocenić dojrzałość pomidorów, najlepiej je powąchać przy szypułce: im intensywniejsza woń, tym są lepsze. W przypadku dojrzewających na słońcu można poczuć nawet lekką słodycz. [*]Nie powinny mieć żółtych lub rdzawych plam, przebarwień ani pęknięć. [*]Do zup, sosów czy zapiekania polecam bawole serca. Są aromatyczne i mają wyjątkowo mięsisty miąższ. Do sałatek i jedzenia na surowo najlepsze są malinówki – słodkie i delikatne, o cienkiej skórce. [*]Aby usunąć skórkę z pomidorów, należy naciąć je z obu stron na krzyż i zanurzyć na około 10 sekund we wrzątku, następnie zahartować i obrać. [*]Pomidory przed dodaniem do zup i sosów warto podsmażyć na oliwie. Danie nabierze bogatszego smaku, a zawarty w nich likopen (przeciwutleniacz) będzie lepiej wchłaniany przez organizm. [*]Przed zapiekaniem należy je skropić oliwą – będą zrumienione i lekko karmelowe. [*]Sałatki najlepiej doprawiać szczyptą cukru, sokiem z cytryny lub limonki czy octem balsamicznym. [*]Świetnie komponują się z bazylią, natką pietruszki, miętą, oregano, tymiankiem i rozmarynem, a pieczone z cząbrem i lubczykiem. [/LIST] Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz – doradzał pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom