Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1161797" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Przetwory - uzupełnienie</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Do gotowania owoców nadają się tylko nieuszodzone garnki emaliowane lub te wykonane ze stali szlachetnej. Napełniamy je do połowy i gotujemy bez przykrycia.</p><p></p><p>Jeśli konfitury nie chcą się żelować, należy dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego i całość wymieszać.</p><p></p><p> Dżem truskawkowy zachowa piękny kolor, jeśli na kilogram truskawek dodamy garść wiśni.</p><p></p><p>Słoiki można sterylizować w kuchence mikrofalowej. Wlewamy do nich wodę na wysokość centymetra i podgrzewamy 3 – 5 minut.</p><p></p><p>Napełniany gorącym dżemem słoik nie pęknie, gdy postawimy go na wilgotnej ściereczce.</p><p></p><p>Aby zapobiec powstawaniu pleśni na dżemie, przed zamknięciem słoika nalewamy na wierzch odrobinę alkoholu lub kładziemy zanurzoną w nim folię. Można wstawić słoiki na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 90 st.</p><p></p><p>Żródło: Porady pani domu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1161797, member: 10341"] [B]Przetwory - uzupełnienie[/B] [B] [/B] Do gotowania owoców nadają się tylko nieuszodzone garnki emaliowane lub te wykonane ze stali szlachetnej. Napełniamy je do połowy i gotujemy bez przykrycia. Jeśli konfitury nie chcą się żelować, należy dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego i całość wymieszać. Dżem truskawkowy zachowa piękny kolor, jeśli na kilogram truskawek dodamy garść wiśni. Słoiki można sterylizować w kuchence mikrofalowej. Wlewamy do nich wodę na wysokość centymetra i podgrzewamy 3 – 5 minut. Napełniany gorącym dżemem słoik nie pęknie, gdy postawimy go na wilgotnej ściereczce. Aby zapobiec powstawaniu pleśni na dżemie, przed zamknięciem słoika nalewamy na wierzch odrobinę alkoholu lub kładziemy zanurzoną w nim folię. Można wstawić słoiki na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 90 st. Żródło: Porady pani domu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom