Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1162373" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rady dotyczące przypraw</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p><strong>Cukier i sól</strong></p><p></p><p>Cukier stosowany w małych ilościach nie słodzi potraw, ale wysubtelnia ich smak (np. sosu, zupy pomidorowej, kalafiora, brukselki).</p><p></p><p>Kiedy w domu zabraknie cukru pudru, można go szybko zrobić. Wystarczy rozsypać na stolnicy zwykły cukier i kilka razy rozwałkować.</p><p></p><p>Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu.</p><p></p><p><strong>Czosnek</strong></p><p></p><p>Trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki.</p><p></p><p>Upieczony czosnek łatwo wyskakuje z łupin. Zachowuje charakterystyczny smak, ale jest słodki.</p><p></p><p><strong>Imbir</strong></p><p></p><p>Korzeń imbiru może zachować świeżość przez kilka miesięcy. Wystarczy go obrać, pokroić w cienkie plasterki, zalać osoloną wodą i szczelnie zamknąć w słoiku.</p><p></p><p><strong>Zioła</strong></p><p></p><p>Świeże zioła powinno się siekać na zwilżonej drewnianej desce, bo wtedy nie tracą aromatu.</p><p></p><p>Żeby przechować świeże zioła, należy je umyć, posiekać, posolić, po czym włożyć do szczelnie zamkniętego słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu.</p><p></p><p>Suszone przyprawy i zioła odzyskają aromat, gdy przed dodaniem ich do potrawy podgrzeje się je przez 2 minuty na suchej patelni.</p><p></p><p>Pachnący ocet ziołowy jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz innych potraw. Z powodzeniem można go samemu przygotować w domu. Potrzebne są jedynie świeże zioła, na przykład estragon, rozmaryn, melisa cytrynowa, szałwia, bazylia, tymianek oraz ocet z białego wina. Zioła zalewamy octem, korkujemy i odstawiamy, aby nabrał aromatu.</p><p></p><p>Żródło: Porady pani domu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1162373, member: 10341"] [B]Rady dotyczące przypraw[/B] [B] [/B] [B]Cukier i sól[/B] Cukier stosowany w małych ilościach nie słodzi potraw, ale wysubtelnia ich smak (np. sosu, zupy pomidorowej, kalafiora, brukselki). Kiedy w domu zabraknie cukru pudru, można go szybko zrobić. Wystarczy rozsypać na stolnicy zwykły cukier i kilka razy rozwałkować. Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu. [B]Czosnek[/B] Trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Upieczony czosnek łatwo wyskakuje z łupin. Zachowuje charakterystyczny smak, ale jest słodki. [B]Imbir[/B] Korzeń imbiru może zachować świeżość przez kilka miesięcy. Wystarczy go obrać, pokroić w cienkie plasterki, zalać osoloną wodą i szczelnie zamknąć w słoiku. [B]Zioła[/B] Świeże zioła powinno się siekać na zwilżonej drewnianej desce, bo wtedy nie tracą aromatu. Żeby przechować świeże zioła, należy je umyć, posiekać, posolić, po czym włożyć do szczelnie zamkniętego słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu. Suszone przyprawy i zioła odzyskają aromat, gdy przed dodaniem ich do potrawy podgrzeje się je przez 2 minuty na suchej patelni. Pachnący ocet ziołowy jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz innych potraw. Z powodzeniem można go samemu przygotować w domu. Potrzebne są jedynie świeże zioła, na przykład estragon, rozmaryn, melisa cytrynowa, szałwia, bazylia, tymianek oraz ocet z białego wina. Zioła zalewamy octem, korkujemy i odstawiamy, aby nabrał aromatu. Żródło: Porady pani domu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom