Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1163925" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Warzywne trio</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p><em>Najbardziej cenimy i lubimy marchewkę. Tymczasem seler i pietruszka wcale nie ustępują swojej pomarańczowej kuzynce pod względem walorów</em> <em>odżywczych, zdrowotnych i kulinarnych.</em></p><p></p><p>Już sama zawartość falcarinolu (występuje również w żeń-szeniu), umieszczonego na czele listy naturalnych związków o działaniu przeciwnowotworowym, powinna nas zachęcać do częstszego przyrządzania potraw z marchwi, selera oraz pietruszki. A przecież rodzina selerowatych ma znacznie więcej zalet.</p><p></p><p><strong>Marchew</strong></p><p></p><p>Jest cennym żródłem karotenu, czyli prowitaminy A, ponadto zawiera witaminę C, sód, potas, magnez, wapń, żelazo i wiele innych składników, w tym błonnik. Działa wzmacniająco, przeciwalergicznie, reguluje pracę przewodu pokarmowego oczyszcza krew, wzmacnia włosy i paznokcie, nadaje skórze elastyczność, wzmacnia psychikę. Sok z marchwi, pity codziennie, chroni jelita przed rozwojem bakterii gnilnych.</p><p></p><p><strong>Pietruszka</strong></p><p></p><p>Uważana była przez starożytnych Greków i Rzymian za roślinę świętą. Rzymianie sądzili, że daje siłę, wzmacnia refleks i czyni człowieka sprytniejszym. Do końca średniowiecza była uprawiana w Europie wyłącznie jako roślina lecznicza i dekoracyjna. Dziś wiemy, że ma działanie moczopędne, antyseptyczne, krwiotwórcze i odtruwające. Poprawia krążenie przeciwdziała pogarszaniu się wzroku, zapobiega krzywicy.</p><p></p><p><strong>Seler</strong></p><p></p><p>To wprost wymarzony składnik diety odchudzającej. W 100 g tego warzywa jest jedynie 7 kcal, a za to aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym duża ilość witaminy C, prowitamina A, witaminy B1, B2, związki żelaza, fosforu, wapnia, potasu, sodu i magnezu. Systematycznie jedzony seler dobroczynnie oddziałuje na układ moczowy, wzmacnia układ nerwowy, uspokaja, a w połączeniu z czosnkiem zapobiega miażdżycy. Wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu.</p><p></p><p><strong>Gotowane czy surowe</strong></p><p></p><p>Wprawdzie podczas obróbki termicznej ulega rozkładowi spora ilość witamin, zwłaszcza wit.A i z grupy B, ale wysoka temperatura rozmiękcza ściany komórek roślinnych i soki trawienne układu pokarmowego łatwiej do nich wnikają. Wtedy zawarte w warzywach substancje odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. A zatem jedzmy pietruszkę, seler i marchew zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej. Żadne pigułki ich nie zastąpią.</p><p></p><p><strong>Im mniej wody, tym lepiej</strong></p><p></p><p>Warzywa na sałatkę gotujemy w całości, zalewając minimalną ilością wrzątku (albo na parze). Gdy staną się miękkie, szybko odcedzamy i studzimy, by przerwać rozkład witamin. Dopiero potem je kroimy.</p><p></p><p><strong>Wyszoruj, zanim obierzesz</strong></p><p></p><p>Marchew, pietruszka i seler mogą być zanieczyszczone resztkami nawozów, środkami ochrony roślin i drobnoustrojami. Dlatego przed obieraniem trzeba dokładnie usunąć z korzeni resztki ziemi (najlepiej szczoteczką) i spłukać pod bieżącą wodą.</p><p></p><p><strong>Jak marchew została owocem</strong></p><p></p><p>Narodowym przysmakiem Portugalczyków jest od wieków dżem z marchwi. Gdy kraj ten wstąpił do Unii, okazało się, że według europejskiego prawa dżem wolno produkować wyłącznie z owoców. Na szczęście znaleziono rozwiązanie kompromisowe, wpisując marchew&#8230; na listę owoców.</p><p></p><p>Żródło: Biblioteka poradnika domowego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1163925, member: 10341"] [B]Warzywne trio[/B] [B] [/B] [I]Najbardziej cenimy i lubimy marchewkę. Tymczasem seler i pietruszka wcale nie ustępują swojej pomarańczowej kuzynce pod względem walorów[/I] [I]odżywczych, zdrowotnych i kulinarnych.[/I] Już sama zawartość falcarinolu (występuje również w żeń-szeniu), umieszczonego na czele listy naturalnych związków o działaniu przeciwnowotworowym, powinna nas zachęcać do częstszego przyrządzania potraw z marchwi, selera oraz pietruszki. A przecież rodzina selerowatych ma znacznie więcej zalet. [B]Marchew[/B] Jest cennym żródłem karotenu, czyli prowitaminy A, ponadto zawiera witaminę C, sód, potas, magnez, wapń, żelazo i wiele innych składników, w tym błonnik. Działa wzmacniająco, przeciwalergicznie, reguluje pracę przewodu pokarmowego oczyszcza krew, wzmacnia włosy i paznokcie, nadaje skórze elastyczność, wzmacnia psychikę. Sok z marchwi, pity codziennie, chroni jelita przed rozwojem bakterii gnilnych. [B]Pietruszka[/B] Uważana była przez starożytnych Greków i Rzymian za roślinę świętą. Rzymianie sądzili, że daje siłę, wzmacnia refleks i czyni człowieka sprytniejszym. Do końca średniowiecza była uprawiana w Europie wyłącznie jako roślina lecznicza i dekoracyjna. Dziś wiemy, że ma działanie moczopędne, antyseptyczne, krwiotwórcze i odtruwające. Poprawia krążenie przeciwdziała pogarszaniu się wzroku, zapobiega krzywicy. [B]Seler[/B] To wprost wymarzony składnik diety odchudzającej. W 100 g tego warzywa jest jedynie 7 kcal, a za to aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym duża ilość witaminy C, prowitamina A, witaminy B1, B2, związki żelaza, fosforu, wapnia, potasu, sodu i magnezu. Systematycznie jedzony seler dobroczynnie oddziałuje na układ moczowy, wzmacnia układ nerwowy, uspokaja, a w połączeniu z czosnkiem zapobiega miażdżycy. Wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu. [B]Gotowane czy surowe[/B] Wprawdzie podczas obróbki termicznej ulega rozkładowi spora ilość witamin, zwłaszcza wit.A i z grupy B, ale wysoka temperatura rozmiękcza ściany komórek roślinnych i soki trawienne układu pokarmowego łatwiej do nich wnikają. Wtedy zawarte w warzywach substancje odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. A zatem jedzmy pietruszkę, seler i marchew zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej. Żadne pigułki ich nie zastąpią. [B]Im mniej wody, tym lepiej[/B] Warzywa na sałatkę gotujemy w całości, zalewając minimalną ilością wrzątku (albo na parze). Gdy staną się miękkie, szybko odcedzamy i studzimy, by przerwać rozkład witamin. Dopiero potem je kroimy. [B]Wyszoruj, zanim obierzesz[/B] Marchew, pietruszka i seler mogą być zanieczyszczone resztkami nawozów, środkami ochrony roślin i drobnoustrojami. Dlatego przed obieraniem trzeba dokładnie usunąć z korzeni resztki ziemi (najlepiej szczoteczką) i spłukać pod bieżącą wodą. [B]Jak marchew została owocem[/B] Narodowym przysmakiem Portugalczyków jest od wieków dżem z marchwi. Gdy kraj ten wstąpił do Unii, okazało się, że według europejskiego prawa dżem wolno produkować wyłącznie z owoców. Na szczęście znaleziono rozwiązanie kompromisowe, wpisując marchew… na listę owoców. Żródło: Biblioteka poradnika domowego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom