Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1165187" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Wytrawne lody i sorbety</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Sorbety i lody znane już były w starożytności. Persowie przejęli pomysł na zamrożony deser od Chińczyków, a od Persów z kolei przejęli go Włosi. Włoskie <em>sorbetto</em> wywodzi się od perskiego <em>sharbet</em>. Granita to sycylijski specjał, ma bardziej skrystalizowaną konsystencję niż sorbet i podaje się ją na wpół zamrożoną.</p><p></p><p>Podczas wielodaniowych XIX-wiecznych przyjęć w salonach podawano sorbety jako przerywnik po pieczystym z cielęciny lub jagnięciny, a przed pieczonym drobiem.</p><p></p><p>Sorbety owocowe są już dobrze znane, stały się modne ze względu na niewielką kaloryczność i łatwość przygotowania. Obecnie bardzo chętnie przygotowywane są sorbety oraz granity i lody z warzyw, soków warzywnych, ziół i serów. Te wytrawne mrożone danka wyjątkowo pasują na przyjęcie w upalny, letni dzień.</p><p></p><p>Sorbety, granity i lody przygotowuje się w specjalnych naczyniach. W domowych warunkach możemy użyć malaksera i będą równie puszyste i wyborne.</p><p></p><p><strong>Warto wiedzieć!</strong></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Gdy zmiksowana masa zacznie tężeć, koniecznie trzeba w ciągu następnych 2 godzin kilka razy wyjąć ją i energicznie zmiksować, żeby rozbić kryształy zamarzającej wody i zapobiec powstawaniu grudek.</li> <li data-xf-list-type="ul">Całkowicie zamrożony sorbet należy wyjąć z zamrażarki i po 5 – 10 minutach dokładnie zmiksować tnącą końcówką, po czym wstawić do zamrażarki jeszcze na 15 minut.</li> <li data-xf-list-type="ul">Z umiarem należy doprawiać sorbety i lody alkoholem. Zbyt duża jego ilość może bardzo wydłużyć czas zamrażania.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sorbety łatwiej jest robić z musu warzywnego lub owocowego, natomiast granity z soku – te znacznie łatwiej się zbrylają podczas zamrażania.</li> </ul><p>Polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=1163958" target="_blank"><span style="color: #4e8645">sorbet z awokado</span></a></p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1165187, member: 10341"] [B]Wytrawne lody i sorbety[/B] [B] [/B] Sorbety i lody znane już były w starożytności. Persowie przejęli pomysł na zamrożony deser od Chińczyków, a od Persów z kolei przejęli go Włosi. Włoskie [I]sorbetto[/I] wywodzi się od perskiego [I]sharbet[/I]. Granita to sycylijski specjał, ma bardziej skrystalizowaną konsystencję niż sorbet i podaje się ją na wpół zamrożoną. Podczas wielodaniowych XIX-wiecznych przyjęć w salonach podawano sorbety jako przerywnik po pieczystym z cielęciny lub jagnięciny, a przed pieczonym drobiem. Sorbety owocowe są już dobrze znane, stały się modne ze względu na niewielką kaloryczność i łatwość przygotowania. Obecnie bardzo chętnie przygotowywane są sorbety oraz granity i lody z warzyw, soków warzywnych, ziół i serów. Te wytrawne mrożone danka wyjątkowo pasują na przyjęcie w upalny, letni dzień. Sorbety, granity i lody przygotowuje się w specjalnych naczyniach. W domowych warunkach możemy użyć malaksera i będą równie puszyste i wyborne. [B]Warto wiedzieć![/B] [LIST][*]Gdy zmiksowana masa zacznie tężeć, koniecznie trzeba w ciągu następnych 2 godzin kilka razy wyjąć ją i energicznie zmiksować, żeby rozbić kryształy zamarzającej wody i zapobiec powstawaniu grudek. [*]Całkowicie zamrożony sorbet należy wyjąć z zamrażarki i po 5 – 10 minutach dokładnie zmiksować tnącą końcówką, po czym wstawić do zamrażarki jeszcze na 15 minut. [*]Z umiarem należy doprawiać sorbety i lody alkoholem. Zbyt duża jego ilość może bardzo wydłużyć czas zamrażania. [*]Sorbety łatwiej jest robić z musu warzywnego lub owocowego, natomiast granity z soku – te znacznie łatwiej się zbrylają podczas zamrażania. [/LIST] Polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=1163958"][COLOR=#4e8645]sorbet z awokado[/COLOR][/URL] Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom