Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1165460" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Anyż gwiazdkowaty</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p><strong>Pochodzenie</strong></p><p></p><p>W średniowiecznej Europie, szczególnie we Francji stosowano go ze względu na jego właściwości lecznicze. Jego właściwości zapachowe doceniono w XVII wieku. Od tego czasu wykorzystywany jest do aromatyzowania napojów, syropów i alkoholi.</p><p></p><p>Anyż, inaczej badian, to wiecznie zielone drzewo o żółtych kwiatach, pochodzące z Chin. Występuje jeszcze w Wietnamie. Jego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce, przypominające gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdy) jak i nasiona w nich zawarte, które są jednak mniej aromatyczne niż pozostałe części owocu.</p><p></p><p><strong>Anyż w kuchni</strong></p><p></p><p>Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Przyprawa znajduje zastosowanie w przygotowaniu potraw słodko - kwaśnych, mięsnych, warzywnych. Wzbogaca smak pierników, deserów mlecznych, grzanego wina, doskonale komponuje się z miodem i wszelkiego rodzaju sałatkami owocowymi. Najczęściej stosuje się go w kuchni azjatyckiej z nastawieniem na chińską.</p><p></p><p><strong>Właściwości</strong></p><p></p><p>Anyż gwiazdkowaty działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt, reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka.</p><p></p><p>Rozcieńczony spirytusowym roztworem, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.</p><p></p><p>Żródło: Kamis – Żyj ze smakiem</p><p></p><p> </p><p></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1165460, member: 10341"] [B]Anyż gwiazdkowaty[/B] [B] [/B] [B]Pochodzenie[/B] W średniowiecznej Europie, szczególnie we Francji stosowano go ze względu na jego właściwości lecznicze. Jego właściwości zapachowe doceniono w XVII wieku. Od tego czasu wykorzystywany jest do aromatyzowania napojów, syropów i alkoholi. Anyż, inaczej badian, to wiecznie zielone drzewo o żółtych kwiatach, pochodzące z Chin. Występuje jeszcze w Wietnamie. Jego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce, przypominające gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdy) jak i nasiona w nich zawarte, które są jednak mniej aromatyczne niż pozostałe części owocu. [B]Anyż w kuchni[/B] Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Przyprawa znajduje zastosowanie w przygotowaniu potraw słodko - kwaśnych, mięsnych, warzywnych. Wzbogaca smak pierników, deserów mlecznych, grzanego wina, doskonale komponuje się z miodem i wszelkiego rodzaju sałatkami owocowymi. Najczęściej stosuje się go w kuchni azjatyckiej z nastawieniem na chińską. [B]Właściwości[/B] Anyż gwiazdkowaty działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt, reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka. Rozcieńczony spirytusowym roztworem, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze. Żródło: Kamis – Żyj ze smakiem [B] [/B] [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom