Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1167724" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuchnia francuska</strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Każdy miłośnik dobrej kuchni potrafi wymienić sześć francuskich gastronomicznych ośrodków, różniących się od siebie tradycją kulinarną – Paryż, Lyon, Tours, Dijon, Bordeaux i Rouen. Podczas wizyty we Francji lub też w domu, już po odbytej podroży, łatwiej dokonać wyboru odpowiedniego dania. Godna polecenia jest nie tylko kuchnia w hotelach i restauracjach, ale również w małych knajpkach lub bistrach, a przede wszystkim domowa kuchnia francuska.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Śniadanie we Francji jest według naszych pojęć skromne. Składa się z lekkiej kawy z dużą iloością mleka, ulubionych rogalików lub pszennego chleba z masłem. Natomiast w południe i wieczorem jada się obficie. Są to z reguły proste szybkie dania, lecz każdy posiłek jest starannie przez panią domu skomponowany. Umiejętności zestawiania i uzupełniania produktów nie uczy się ona z książek, lecz &#8222;czuje to w koniuszkach palców&#8221;</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Na początek podaje się delikatne, pikantne przystawki, które pobudzają zarówno apetyt, radują oczy, jak i zadowalają podniebienie. Drugie danie to starannie przygotowana potrawa mięsna lub rybna, do której podaje się delikatnie przyrządzone ziemniaki – wysoko ceni się tu urozmaicenia – czasami ryż lub kluski. Trzecim daniem jest sałatka. Nigdy nie pojawia się na stole z głównym daniem, lecz dopiero po nim. Do bardziej obfitych dań mięsnych, np. do wystawnej pieczeni lub potrawy z drobiu, podaje się naturalnie dwa lub trzy rodzaje jarzyn.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Przy mniejszych, codziennych obiadach podaje się różne gatunki serów i wreszcie pod koniec owoce. </span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Na przyjęciu obok bardzo delikatnej, zimnej przekąski może być podana dodatkowo ciepła zakąska, następnie wykwintne danie mięsne lub potrawa z ryb, jarzyny, sałata, deser, kawa.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Wieczorem często jada się jeszcze raz gorące potrawy. Smaczna zupa jarzynowa lub kartoflanka, zapiekane danie jarzynowe, ser, kompot, każdego w pełni zadowalają i przyczyniają się do udanego wieczoru. </span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Żródło: Kuchnia francuska</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Marianne Pieppenstock</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1167724, member: 10341"] [B]Kuchnia francuska [/B] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Każdy miłośnik dobrej kuchni potrafi wymienić sześć francuskich gastronomicznych ośrodków, różniących się od siebie tradycją kulinarną – Paryż, Lyon, Tours, Dijon, Bordeaux i Rouen. Podczas wizyty we Francji lub też w domu, już po odbytej podroży, łatwiej dokonać wyboru odpowiedniego dania. Godna polecenia jest nie tylko kuchnia w hotelach i restauracjach, ale również w małych knajpkach lub bistrach, a przede wszystkim domowa kuchnia francuska.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Śniadanie we Francji jest według naszych pojęć skromne. Składa się z lekkiej kawy z dużą iloością mleka, ulubionych rogalików lub pszennego chleba z masłem. Natomiast w południe i wieczorem jada się obficie. Są to z reguły proste szybkie dania, lecz każdy posiłek jest starannie przez panią domu skomponowany. Umiejętności zestawiania i uzupełniania produktów nie uczy się ona z książek, lecz „czuje to w koniuszkach palców”[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Na początek podaje się delikatne, pikantne przystawki, które pobudzają zarówno apetyt, radują oczy, jak i zadowalają podniebienie. Drugie danie to starannie przygotowana potrawa mięsna lub rybna, do której podaje się delikatnie przyrządzone ziemniaki – wysoko ceni się tu urozmaicenia – czasami ryż lub kluski. Trzecim daniem jest sałatka. Nigdy nie pojawia się na stole z głównym daniem, lecz dopiero po nim. Do bardziej obfitych dań mięsnych, np. do wystawnej pieczeni lub potrawy z drobiu, podaje się naturalnie dwa lub trzy rodzaje jarzyn.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Przy mniejszych, codziennych obiadach podaje się różne gatunki serów i wreszcie pod koniec owoce. [/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Na przyjęciu obok bardzo delikatnej, zimnej przekąski może być podana dodatkowo ciepła zakąska, następnie wykwintne danie mięsne lub potrawa z ryb, jarzyny, sałata, deser, kawa.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Wieczorem często jada się jeszcze raz gorące potrawy. Smaczna zupa jarzynowa lub kartoflanka, zapiekane danie jarzynowe, ser, kompot, każdego w pełni zadowalają i przyczyniają się do udanego wieczoru. [/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Żródło: Kuchnia francuska[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Marianne Pieppenstock[/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom