Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1170921" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Najlepsza z herbat</strong></p><p></p><p><em><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">U podnóża pokrytych śniegiem Himalajów rośnie najdroższa, najbardziej pożądana przez smakoszy herbata świata. Większość ludzi pijących herbatę nigdy nawet nie spróbowało prawdziwej Darjeeling. Produkuje się jej około 11 – 16 tysięcy ton, a zawsze sprzedaje pięciokrotnie więcej.</span></span></em></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Darjeeling to brama do niezwykłego królestwa Himalajów. To urocze miejsce upodobali sobie angielscy kolonizatorzy, którzy zakładali liczne sanatoria i pensjonaty. Dlatego obok tradycyjnej architektury tybetańskiej obecny jest tu także charakterystyczny styl wiktoriański. Ale Darjeeling to przede wszystkim &#8222;Szampania herbaty&#8221;.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Spowite mgłami, strome, górskie stoki porastają tarasowo herbaciane plantacje. Chłodne zimowe poranki, obfite opady i żyzna gleba zapewniają obfite zbiory. Z gąszczy krzewów wyrastają rozłożyste &#8222;kapelusze&#8221; akacji. Korony drzew rzucają cień na spalone letnim słońcem plantacje.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Smagane górskim wiatrem dzikie krzewy herbaciane osiągają olbrzymie rozmiary. Mają twarde i odporne na chłody, gładkie, wrzecionowate listki, które dają mocną i aromatyczną herbatę. Aby uszlachetnić uprawy, dzikie pędy poddawano pielęgnacji, krzyżowano z uprawianą od wieków niskopienną herbatą chińską. W 1841 roku doktor Campbell zasadził w ogrodzie pośród kolorowych różaneczników małe sadzonki herbaty sprowadzonej z Chin.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Krzewy herbaciane dobrze przyjęły się w tych warunkach. Założono pierwsze szkółki. Pierwsza komercyjna plantacja herbaciana powstała w 1852 roku. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Herbaty z pierwszego zbioru dają znakomity napar o subtelnym, kwiatowym aromacie i charakterystycznym, delikatnym, muszkatałowym posmaku. Napój ma kolor jasnobursztynowy. Nie bez racji uchodzi za jedną z najlepszych herbat na świecie. Posiada wyśmienity smak, doskonale orzeźwia, świetnie komponując się z aurą indyjskiego popołudnia. Herbaty pochodzące z tego regionu nazywane są szampanami wśród czarnych herbat indyjskich. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Pochodzące stąd herbaty mają dużą ilość &#8222;złotych tipsów&#8221;, czyli koniuszków złocistożółtych pączków. Godna polecenia jest herbata z ogrodu herbacianego Dooteriach położonego na wysokości do 1000 m n.p.m. Warto wspomnieć, że ogród ten, jako fundacja użytku publicznego, podtrzymuje bogate tradycje uprawy i produkcji tej wysoko cenionej herbaty. Do najlepszych zaliczana jest herbata z kategorii TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Herbata z drugich zbiorów, której regularne, długie listki wraz z łodyżkami tworzą delikatną kompozycję, daje napar koloru słomkowego. Parzymy ją krótko, od 1 do 2 minut, aby wydobyć jego delikatną, kwiatową nutę. Cechą charakterystyczną tak przyrządzonej herbaty jest wyjątkowa świeżość i subtelność naparu.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Znakiem firmowym herbaty Darjeeling jest hinduska zbieraczka, trzymająca w ręku pęd krzewu herbacianego. Ogrody herbaciane w Darjeeling słyną z doskonale prowadzonych plantacji. Uprawia się tu herbatę najwyższej jakości, ściśle przestrzega zasad ekologii. Jedynym stosowanym nawozem jest kompost roślinny, a do ochrony roślin używa się naturalnych ekstraktów z drzewa neem.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Certyfikowane herbaty posiadają znak firmowy Fairtrade, gwarantujący najwyższą jakość produktu i zapewniający konsumentom pełną satysfakcję.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Uprawy herbaty i handel objęte są rozpoznawalną na całym świecie klauzulą Sprawiedliwego Handlu. Pracownicy plantacji mają zapewnione godne warunki pracy, wynagrodzenie i ochronę zdrowia. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Walory herbat Darjeeling doceniają smakosze na całym świecie. Starannie wyselekcjonowane listki i srebrzyste tipsy dają świeży, aromatyczny napar, dobry na każdą porę dnia i roku. Najlepiej smakuje podawany w cienkich, porcelanowych filiżankach. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong></strong></span><strong>Jak kupować Darjeeling</strong></span></H1> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Pudełko Darjeeling , które stoi na półce sklepu i kosztuje 3 – 4 złote, nie ma nic wspólnego z herbata uprawianą w ogrodach niewielkiego skrawka wschodniego Bengalu. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Specjalistyczne herbaciane sklepy sprowadzają z Hamburga, centrum europejskiego handlu herbatą, bardzo dobre gatunki darjeelingów, ale 100 gramów kosztuje kilkadziesiąt złotych. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Kosztowne herbaty trzeba wąchać i oglądać w sklepie Im więcej złotych tipsów (wyrażnie wyróżniają się na tle czarno-brązowo- zielonkawych listków), im drobniejsze, bardziej błyszczące listki, tym wyższy gatunek herbaty. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Na opakowaniach herbat najlepszych gatunków widnieje nazwa plantacji oraz tajemnicze skróty, np. TGFOP. Jeśli na opakowaniu znajdziemy nazwę Maragaret&#8217;s Hope, Chamong, Mim, jesteśmy w świecie herbacianych &#8222;szampanów&#8221;. Teraz ważne są literki, które czasem tworzą tasiemcowy szpaler. W istocie liczy się literka T (tip – koniuszek), G (golden – złocisty), O (oranje – królewski, co oznacza doskonałe drugie listki na gałązce). P nie ma większego znaczenia, choć samodzielnie użyte słowo Pekoe odnosi się do tańszych gatunków herbat markowych. Wskazówka mogą jeszcze być dwie &#8222;kosztowne&#8221; litery S,F (special, finest), w rzetelnym handlu obiecujące najświetniejsze herbaty.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Cyfra 1, która pojawia się po symbolach literowych, oznacza herbatę absolutnie najwyższej jakości.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bardzo drogie gatunki dają tak wyrafinowany i delikatny napar, że mogą w pierwszej chwili budzić rozczarowanie amatorów mocnej, wyrazistej herbaty. Ale już drugi i trzeci łyk odkrywa całe bogactwo ich smaku i subtelnego aromatu. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Wykwintne herbaty mają żywy, ale jasny kolor. Jeśli zamiast jednej łyżeczki wsypiemy trzy, napar pozostanie bursztynowy, ale osiągnie taką cierpkość i wytrawność, że trudno ją będzie przełknąć. </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Wprawdzie herbaty z pierwszego zbioru (first flush) sa najdroższe, ale wielu smakoszy wybiera tańszy &#8222;second flush&#8221;, uznając, że daje napar o pełniejszym i bardziej zdecydowanym charakterze.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Napar dobrych herbat jest zawsze klarowny, a listki na dnie imbryka pięknie rozwinięte, bez śladu połamanych łodyg czy gałązek.</span></span></li> </ul><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żrodło:</span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><span style="color: #0000ff">.na widelcu.pl</span></span></span><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"> - Robert Fiałkowski</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">oraz &#8222;Smaki i aromaty&#8221;</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1170921, member: 10341"] [B]Najlepsza z herbat[/B] [I][SIZE=12][FONT=Times New Roman]U podnóża pokrytych śniegiem Himalajów rośnie najdroższa, najbardziej pożądana przez smakoszy herbata świata. Większość ludzi pijących herbatę nigdy nawet nie spróbowało prawdziwej Darjeeling. Produkuje się jej około 11 – 16 tysięcy ton, a zawsze sprzedaje pięciokrotnie więcej.[/FONT][/SIZE][/I] [FONT=Times New Roman] [SIZE=12]Darjeeling to brama do niezwykłego królestwa Himalajów. To urocze miejsce upodobali sobie angielscy kolonizatorzy, którzy zakładali liczne sanatoria i pensjonaty. Dlatego obok tradycyjnej architektury tybetańskiej obecny jest tu także charakterystyczny styl wiktoriański. Ale Darjeeling to przede wszystkim „Szampania herbaty”. Spowite mgłami, strome, górskie stoki porastają tarasowo herbaciane plantacje. Chłodne zimowe poranki, obfite opady i żyzna gleba zapewniają obfite zbiory. Z gąszczy krzewów wyrastają rozłożyste „kapelusze” akacji. Korony drzew rzucają cień na spalone letnim słońcem plantacje. Smagane górskim wiatrem dzikie krzewy herbaciane osiągają olbrzymie rozmiary. Mają twarde i odporne na chłody, gładkie, wrzecionowate listki, które dają mocną i aromatyczną herbatę. Aby uszlachetnić uprawy, dzikie pędy poddawano pielęgnacji, krzyżowano z uprawianą od wieków niskopienną herbatą chińską. W 1841 roku doktor Campbell zasadził w ogrodzie pośród kolorowych różaneczników małe sadzonki herbaty sprowadzonej z Chin. Krzewy herbaciane dobrze przyjęły się w tych warunkach. Założono pierwsze szkółki. Pierwsza komercyjna plantacja herbaciana powstała w 1852 roku. Herbaty z pierwszego zbioru dają znakomity napar o subtelnym, kwiatowym aromacie i charakterystycznym, delikatnym, muszkatałowym posmaku. Napój ma kolor jasnobursztynowy. Nie bez racji uchodzi za jedną z najlepszych herbat na świecie. Posiada wyśmienity smak, doskonale orzeźwia, świetnie komponując się z aurą indyjskiego popołudnia. Herbaty pochodzące z tego regionu nazywane są szampanami wśród czarnych herbat indyjskich. Pochodzące stąd herbaty mają dużą ilość „złotych tipsów”, czyli koniuszków złocistożółtych pączków. Godna polecenia jest herbata z ogrodu herbacianego Dooteriach położonego na wysokości do 1000 m n.p.m. Warto wspomnieć, że ogród ten, jako fundacja użytku publicznego, podtrzymuje bogate tradycje uprawy i produkcji tej wysoko cenionej herbaty. Do najlepszych zaliczana jest herbata z kategorii TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Herbata z drugich zbiorów, której regularne, długie listki wraz z łodyżkami tworzą delikatną kompozycję, daje napar koloru słomkowego. Parzymy ją krótko, od 1 do 2 minut, aby wydobyć jego delikatną, kwiatową nutę. Cechą charakterystyczną tak przyrządzonej herbaty jest wyjątkowa świeżość i subtelność naparu. Znakiem firmowym herbaty Darjeeling jest hinduska zbieraczka, trzymająca w ręku pęd krzewu herbacianego. Ogrody herbaciane w Darjeeling słyną z doskonale prowadzonych plantacji. Uprawia się tu herbatę najwyższej jakości, ściśle przestrzega zasad ekologii. Jedynym stosowanym nawozem jest kompost roślinny, a do ochrony roślin używa się naturalnych ekstraktów z drzewa neem. Certyfikowane herbaty posiadają znak firmowy Fairtrade, gwarantujący najwyższą jakość produktu i zapewniający konsumentom pełną satysfakcję. Uprawy herbaty i handel objęte są rozpoznawalną na całym świecie klauzulą Sprawiedliwego Handlu. Pracownicy plantacji mają zapewnione godne warunki pracy, wynagrodzenie i ochronę zdrowia. Walory herbat Darjeeling doceniają smakosze na całym świecie. Starannie wyselekcjonowane listki i srebrzyste tipsy dają świeży, aromatyczny napar, dobry na każdą porę dnia i roku. Najlepiej smakuje podawany w cienkich, porcelanowych filiżankach. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][SIZE=12][FONT=Times New Roman][B] [/B][/FONT][B]Jak kupować Darjeeling[/B][/SIZE]</H1>[LIST][*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Pudełko Darjeeling , które stoi na półce sklepu i kosztuje 3 – 4 złote, nie ma nic wspólnego z herbata uprawianą w ogrodach niewielkiego skrawka wschodniego Bengalu. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Specjalistyczne herbaciane sklepy sprowadzają z Hamburga, centrum europejskiego handlu herbatą, bardzo dobre gatunki darjeelingów, ale 100 gramów kosztuje kilkadziesiąt złotych. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Kosztowne herbaty trzeba wąchać i oglądać w sklepie Im więcej złotych tipsów (wyrażnie wyróżniają się na tle czarno-brązowo- zielonkawych listków), im drobniejsze, bardziej błyszczące listki, tym wyższy gatunek herbaty. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Na opakowaniach herbat najlepszych gatunków widnieje nazwa plantacji oraz tajemnicze skróty, np. TGFOP. Jeśli na opakowaniu znajdziemy nazwę Maragaret’s Hope, Chamong, Mim, jesteśmy w świecie herbacianych „szampanów”. Teraz ważne są literki, które czasem tworzą tasiemcowy szpaler. W istocie liczy się literka T (tip – koniuszek), G (golden – złocisty), O (oranje – królewski, co oznacza doskonałe drugie listki na gałązce). P nie ma większego znaczenia, choć samodzielnie użyte słowo Pekoe odnosi się do tańszych gatunków herbat markowych. Wskazówka mogą jeszcze być dwie „kosztowne” litery S,F (special, finest), w rzetelnym handlu obiecujące najświetniejsze herbaty.[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Cyfra 1, która pojawia się po symbolach literowych, oznacza herbatę absolutnie najwyższej jakości.[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Bardzo drogie gatunki dają tak wyrafinowany i delikatny napar, że mogą w pierwszej chwili budzić rozczarowanie amatorów mocnej, wyrazistej herbaty. Ale już drugi i trzeci łyk odkrywa całe bogactwo ich smaku i subtelnego aromatu. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Wykwintne herbaty mają żywy, ale jasny kolor. Jeśli zamiast jednej łyżeczki wsypiemy trzy, napar pozostanie bursztynowy, ale osiągnie taką cierpkość i wytrawność, że trudno ją będzie przełknąć. [/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Wprawdzie herbaty z pierwszego zbioru (first flush) sa najdroższe, ale wielu smakoszy wybiera tańszy „second flush”, uznając, że daje napar o pełniejszym i bardziej zdecydowanym charakterze.[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Napar dobrych herbat jest zawsze klarowny, a listki na dnie imbryka pięknie rozwinięte, bez śladu połamanych łodyg czy gałązek.[/FONT][/SIZE] [/LIST] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żrodło:[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=12][COLOR=#0000ff].na widelcu.pl[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][SIZE=12][FONT=Times New Roman] - Robert Fiałkowski[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]oraz „Smaki i aromaty”[/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom