Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1171443" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rady eksperta - cukinia</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Cukinia to odmiana dyni. Jest głównym składnikiem lub dodatkiem do wielu potraw.</p><p></p><p><strong>Warto wiedzieć:</strong></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Najsmaczniejsza jest cukinia młoda lu średnio dojrzała (o długości 15 – 25 cm). Nie trzeba jej obierać ani usuwać gniazd nasiennych, ponieważ ma miękką skórkę, zwarty miąższ i niewykształcone jeszcze pestki. Można ją jeść nawet na surowo.</li> <li data-xf-list-type="ul">Młoda idealnie nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.. Wystarczy skropić ją oliwą i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i świeżym tymiankiem. </li> <li data-xf-list-type="ul">Dojrzała ma bogatszy aromat, ale pestki i skóra są twardsze, a miąższ suchy. Nadaje się do pieczenia, faszerowania lub też na zupę krem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Cukinię szybciej się usmaży, jeżeli wcześniej lekko oprószymy ją solą i odstawimy, aż puści gorzkawy sok. Straci jednak jędrność.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie powinna być zbyt długo gotowana ani smażona, ponieważ szybko robi się miękka. Natomiast niedosmażona będzie miała specyficzny posmak.</li> <li data-xf-list-type="ul">Smak cukinii najlepiej podkreślają świeże zioła, jak np. tymianek, oregano czy mięta.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pieczona jest doskonała jako dodatek do mięsa, ryb i serów. Cukinię zaraz po wyjęciu z piekarnika warto skropić octem balsamicznym. </li> <li data-xf-list-type="ul">Przygotowując słodkie ciasto cukiniowe, pokrojone warzywo najlepiej oprószyć cynamonem.</li> </ul><p>Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz, doradzał pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1171443, member: 10341"] [B]Rady eksperta - cukinia[/B] [B] [/B] Cukinia to odmiana dyni. Jest głównym składnikiem lub dodatkiem do wielu potraw. [B]Warto wiedzieć:[/B] [LIST][*]Najsmaczniejsza jest cukinia młoda lu średnio dojrzała (o długości 15 – 25 cm). Nie trzeba jej obierać ani usuwać gniazd nasiennych, ponieważ ma miękką skórkę, zwarty miąższ i niewykształcone jeszcze pestki. Można ją jeść nawet na surowo. [*]Młoda idealnie nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.. Wystarczy skropić ją oliwą i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i świeżym tymiankiem. [*]Dojrzała ma bogatszy aromat, ale pestki i skóra są twardsze, a miąższ suchy. Nadaje się do pieczenia, faszerowania lub też na zupę krem. [*]Cukinię szybciej się usmaży, jeżeli wcześniej lekko oprószymy ją solą i odstawimy, aż puści gorzkawy sok. Straci jednak jędrność. [*]Nie powinna być zbyt długo gotowana ani smażona, ponieważ szybko robi się miękka. Natomiast niedosmażona będzie miała specyficzny posmak. [*]Smak cukinii najlepiej podkreślają świeże zioła, jak np. tymianek, oregano czy mięta. [*]Pieczona jest doskonała jako dodatek do mięsa, ryb i serów. Cukinię zaraz po wyjęciu z piekarnika warto skropić octem balsamicznym. [*]Przygotowując słodkie ciasto cukiniowe, pokrojone warzywo najlepiej oprószyć cynamonem. [/LIST] Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz, doradzał pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom