Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1173537" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pieczona papryka</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Doskonałym smakołykiem i wspaniałym dodatkiem do dań jest papryka pieczona. Jej smak jest słodszy niż surowej, nieco dymny. Mięsisty miąższ po obraniu ze skórki zyskuje aksamitną miękkość.</p><p></p><p> Papryki (najlepiej kilka) pieczemy pół godziny w 200 st. Obracamy je kilka razy, aby skórka sczerniała równo ze wszystkich stron. Gorące wrzucamy do papierowej lub plastikowej torby, szczelnie ją zamykamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy potrzebujemy twardszych papryk, np. do faszerowania, zwiększamy temperaturę i opiekamy krócej. W czasie stygnięcia w zamknięciu przypalona skórka sama odchodzi od warzywa i łatwo je oczyścić.</p><p></p><p>Można upiec większą ilość, osączone plastry zalać oliwą (aż będą przykryte) i trzymać w lodówce przez 7 – 10 dni. Jeśli do oliwy wrzucimy czosnek, zioła, kruszony pieprz, trochę octu winnego, to mamy gotową sałatkę.</p><p></p><p>Papryka ma inny smak, gdy dodamy kapary, anchois w oliwie, zioła, rodzynki, prażone pestki i orzechy, fetę, kozi ser. Plaster pieczonej papryki pasuje do kanapek, jajecznicy oraz każdej sałatki.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1173537, member: 10341"] [B]Pieczona papryka[/B] [B] [/B] Doskonałym smakołykiem i wspaniałym dodatkiem do dań jest papryka pieczona. Jej smak jest słodszy niż surowej, nieco dymny. Mięsisty miąższ po obraniu ze skórki zyskuje aksamitną miękkość. Papryki (najlepiej kilka) pieczemy pół godziny w 200 st. Obracamy je kilka razy, aby skórka sczerniała równo ze wszystkich stron. Gorące wrzucamy do papierowej lub plastikowej torby, szczelnie ją zamykamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy potrzebujemy twardszych papryk, np. do faszerowania, zwiększamy temperaturę i opiekamy krócej. W czasie stygnięcia w zamknięciu przypalona skórka sama odchodzi od warzywa i łatwo je oczyścić. Można upiec większą ilość, osączone plastry zalać oliwą (aż będą przykryte) i trzymać w lodówce przez 7 – 10 dni. Jeśli do oliwy wrzucimy czosnek, zioła, kruszony pieprz, trochę octu winnego, to mamy gotową sałatkę. Papryka ma inny smak, gdy dodamy kapary, anchois w oliwie, zioła, rodzynki, prażone pestki i orzechy, fetę, kozi ser. Plaster pieczonej papryki pasuje do kanapek, jajecznicy oraz każdej sałatki. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom