Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1174047" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="font-size: 26px">Szalotka</span></strong></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Stosunkowo mało popularne warzywo, występujące również pod nazwą czosnek askaloński i cebula szalotka.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Są to drobne, wydłużone cebulki barwy fioletowo - brązowej lub fioletowo - szarej, rosną w gniazdach. Ich smak jest bardzo delikatny i nadają się doskonale na konserwy.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Szalotkę rozmnaża się z cebulek, które sadzi się wczesną wiosną, a zbiera się w lipcu gdy liście zaczynają usychać i żółknąć.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Warzywo te bez problemów znosi chłody ale wymaga lekkiej, żyznej gleby.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">W sztukach kulinarnych jest wykorzystywana jako roślina przyprawowa. Popularna zwłaszcza na południu Francji, używana jest tam głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Francuzi gotują (lub pieką) szalotki w niewielkiej ilości płynu.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Należy jednak pamiętać, że długie smażenie tego warzywa może spowodować jego zgorzknienie.</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Żródło: www owoce-warzywa.com</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1174047, member: 10341"] [FONT=Times New Roman][B][SIZE=12]Szalotka [/SIZE][/B][/FONT][B][SIZE=12][/SIZE][/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Stosunkowo mało popularne warzywo, występujące również pod nazwą czosnek askaloński i cebula szalotka. Są to drobne, wydłużone cebulki barwy fioletowo - brązowej lub fioletowo - szarej, rosną w gniazdach. Ich smak jest bardzo delikatny i nadają się doskonale na konserwy.[/SIZE][/FONT][SIZE=12] [/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Szalotkę rozmnaża się z cebulek, które sadzi się wczesną wiosną, a zbiera się w lipcu gdy liście zaczynają usychać i żółknąć. Warzywo te bez problemów znosi chłody ale wymaga lekkiej, żyznej gleby.[/SIZE][/FONT][SIZE=12] [/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=12]W sztukach kulinarnych jest wykorzystywana jako roślina przyprawowa. Popularna zwłaszcza na południu Francji, używana jest tam głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Francuzi gotują (lub pieką) szalotki w niewielkiej ilości płynu. Należy jednak pamiętać, że długie smażenie tego warzywa może spowodować jego zgorzknienie.[/SIZE][/FONT][SIZE=12] Żródło: www owoce-warzywa.com[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom