Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1174987" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kozie sery - uzupełnienie</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>Choć dość drogie, są polecane przez dietetyków, bo mają dużo białka i witamin.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Smaczne i zdrowe – </strong>produkowane są zazwyczaj z niepasteryzowanego koziego mleka. Zawierają mniej tłuszczu niż sery z mleka krowiego i nie wywołują alergii. Im dłużej dojrzewają, tym intensywniejszy mają smak i aromat. Początkujący smakosze powinni zacząć od młodych serów.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Od łagodnych po pikantne –</strong> prym w serowej produkcji wiedzie Francja. Tam kupimy ich około 100 gatunków. Francuzi najbardziej lubią delikatne kremowe twarożki, jak np. picandou lub podawany z żurawiną crottin cranberry. Oba świetnie nadają się do sałatek. Podaje się je również z bagietką. Sery miękkie, takie jak sainte-maure i oprószony szarą lub niebieską pleśnią selles-sur-cher, najlepiej pasują do mięs lub naleśników. Do pieczywa szczególnie polecany jest pikantny twardy ser tomme de ch&egrave;vre lub bouton de culotte, a do owoców i wina gouda.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jak przechowywać - </strong>szczelnie zawinięte najlepiej włożyć do dolnej szuflady lodówki. Napoczęte przechowywać do 4 – 5 dni. Sery dojrzewające należy wyjąć na około 30 minut przed podaniem, aby rozwinęły aromat.</li> </ul><p></p><p>Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1174987, member: 10341"] [B]Kozie sery - uzupełnienie[/B] Choć dość drogie, są polecane przez dietetyków, bo mają dużo białka i witamin. [LIST][*][B]Smaczne i zdrowe – [/B]produkowane są zazwyczaj z niepasteryzowanego koziego mleka. Zawierają mniej tłuszczu niż sery z mleka krowiego i nie wywołują alergii. Im dłużej dojrzewają, tym intensywniejszy mają smak i aromat. Początkujący smakosze powinni zacząć od młodych serów. [*][B]Od łagodnych po pikantne –[/B] prym w serowej produkcji wiedzie Francja. Tam kupimy ich około 100 gatunków. Francuzi najbardziej lubią delikatne kremowe twarożki, jak np. picandou lub podawany z żurawiną crottin cranberry. Oba świetnie nadają się do sałatek. Podaje się je również z bagietką. Sery miękkie, takie jak sainte-maure i oprószony szarą lub niebieską pleśnią selles-sur-cher, najlepiej pasują do mięs lub naleśników. Do pieczywa szczególnie polecany jest pikantny twardy ser tomme de chèvre lub bouton de culotte, a do owoców i wina gouda. [*][B]Jak przechowywać - [/B]szczelnie zawinięte najlepiej włożyć do dolnej szuflady lodówki. Napoczęte przechowywać do 4 – 5 dni. Sery dojrzewające należy wyjąć na około 30 minut przed podaniem, aby rozwinęły aromat. [/LIST] Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom