Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1176195" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuchnia grecka</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>Kuchnia grecka jest prosta, zdrowa i różnorodna. Bogata w owoce morza, świeże i faszerowane warzywa, kozie sery, siekane mięso i jogurt, &#8222;doprawiona&#8221; śródziemnomorskim słońcem i morską bryzą.</p><p></p><p>Do obiadu siada się póżnym popołudniem, do kolacji – po zachodzie słońca. Główny posiłek jest poprzedzony zakąskami (mezedes). Małe porcje biesiadnicy zagryzają świeżym lub przypieczonym na oliwie chlebem. Na stole muszą obowiązkowo pojawić się oliwki, woda żródlana i domowe wino w dzbanku. </p><p></p><p>Po mezedes zwykle podaje się sałatki – najczęściej grubo krojone warzywa z plastrem fety i oliwkami. Potem można spróbować zup. Specjalnością kuchni greckiej są jednak potrawy zapiekane, wśród których króluje musaka – najbardziej znane danie greckie.</p><p></p><p>Tradycyjny obiad często przeciąga się do kolacji i kończy soczystymi owocami – arbuzem, brzoskwiniami, winogronami lub figami. Ciasta i inne słodkości podaje się od święta. Greckie ciasteczka są malutkie, bardzo słodkie i lepkie, bo polane miodem albo pachnącymi cynamonem syropami.</p><p></p><p><strong>Czy wiesz, że&#8230;</strong></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Kreteńczycy jedzą trzy razy więcej warzyw niż inni mieszkańcy Europy? Liczne badania dowodzą, że kuchnia tego regionu jest najzdrowsza na świecie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Oliwki z Kalamaty to znany gracki produkt regionalny? Są purpurowoczarne i najlepiej smakują marynowane w oliwie lub winnym occie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Favę, czyli puree z łuskanego grochu, zazwyczaj polewa się oliwą, maczając w niej kawałki cytryny i cebuli.</li> <li data-xf-list-type="ul">Liście winogron mają różne zastosowania? Jeśli zawiniemy w nie ryby pieczone na ruszcie, ochronią je przed wysuszeniem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tradycyjną zupę mayeritsę przygotowuje się na Wielkanoc? Oprócz łopatki jagnięcej używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso jest potem pieczone na rożnach.</li> <li data-xf-list-type="ul">Cynamon to przyprawa często stosowana w kuchni greckiej? Można go wyczuć nawet w zapiekankach mięsnych i kiełbaskach.</li> <li data-xf-list-type="ul">W rejonie Macedonii i Tracji popularnym dodatkiem do faszerowanej papryki są oliwki z czosnkiem i ser feta.</li> <li data-xf-list-type="ul">Dawniej szafran służył Grekom jako lekarstwo na kaca? Przyprawę tę dodawano też do kąpieli. Ażeby uzyskać kilogram szafranu potrzeba 150 tys. Krokusów.</li> <li data-xf-list-type="ul">Anyżówka ouzo jest dumą Greków? To alkohol destylowany z zacieru przy wyrobie wina z dodatkiem kopru lub anyżku.</li> <li data-xf-list-type="ul">Cytryna pokrojona w ćwiartki jest najczęściej podawanym owocem w greckiej tawernie? Dodaje się ją niemal do wszystkich potraw mięsnych i rybnych. Często zastępuje ocet winny.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ryby i owoce morza na wyspach greckich są popularniejsze i łatwiej dostępne niż mięso? Obowiązkowym daniem w wyspiarskim menu jest m.in. mało u nas znana ośmiornica. Do ryb i owoców morza podawane są zawsze warzywa – to zdaniem dietetyków wyjątkowo zdrowe połączenie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ser feta to nazwa chroniona i zarezerwowana tylko dla Grecji? Najbardziej tłustą fetę wyrabia się z mleka owczego, chudsze z koziego i krowiego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tradycyjną, mocno aromatyczną pastę skordalia ubija się ręcznie tłuczkiem? W niektórych regionach do jej przygotowania używa się – oprócz lub zamiast ziemniaków – białego chleba i podaje do smażonych ryb.</li> <li data-xf-list-type="ul">W różnych rejonach Grecji praktykuje się rozmaite sposoby podawania fety do sałatek? Czasami jest ona serwowana w postaci dużego plastra, czasami pokrojona w kostkę, a niekiedy starta na tarce.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tsoureki to tradycyjne ciasto wielkanocne. Jajko, które je zdobi, barwi się na czerwono.</li> <li data-xf-list-type="ul">Philo (filo) w języku greckim oznacza liść? Cienkie jak pergamin płaty tego ciasta są niezwykle elastyczne. Filo sprzedawane jest w postaci zamrożonych, zrolowanych płatów. Przed użyciem trzeba je rozmrozić w temperaturze pokojowej i rozprostować na czystej ściereczce. Każdy arkusz należy lekko posmarować tłuszczem (roztopionym masłem lub oliwą z oliwek). Ciasto jest neutralne w smaku, dlatego można używać je do słodkich deserów i do dań wytrawnych. Filo nadaje się zarówno do smażenia w głębokim tłuszczu, jak i do pieczenia w piekarniku. Przed pieczeniem ciasta przekładanego warstwami nadzienia trzeba pamiętać, aby ułożony na wierzchu płat filo posmarować tłuszczem.</li> </ul><p>Żródło: Biblioteka poradnika domowego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1176195, member: 10341"] [B]Kuchnia grecka[/B] Kuchnia grecka jest prosta, zdrowa i różnorodna. Bogata w owoce morza, świeże i faszerowane warzywa, kozie sery, siekane mięso i jogurt, „doprawiona” śródziemnomorskim słońcem i morską bryzą. Do obiadu siada się póżnym popołudniem, do kolacji – po zachodzie słońca. Główny posiłek jest poprzedzony zakąskami (mezedes). Małe porcje biesiadnicy zagryzają świeżym lub przypieczonym na oliwie chlebem. Na stole muszą obowiązkowo pojawić się oliwki, woda żródlana i domowe wino w dzbanku. Po mezedes zwykle podaje się sałatki – najczęściej grubo krojone warzywa z plastrem fety i oliwkami. Potem można spróbować zup. Specjalnością kuchni greckiej są jednak potrawy zapiekane, wśród których króluje musaka – najbardziej znane danie greckie. Tradycyjny obiad często przeciąga się do kolacji i kończy soczystymi owocami – arbuzem, brzoskwiniami, winogronami lub figami. Ciasta i inne słodkości podaje się od święta. Greckie ciasteczka są malutkie, bardzo słodkie i lepkie, bo polane miodem albo pachnącymi cynamonem syropami. [B]Czy wiesz, że…[/B] [LIST][*]Kreteńczycy jedzą trzy razy więcej warzyw niż inni mieszkańcy Europy? Liczne badania dowodzą, że kuchnia tego regionu jest najzdrowsza na świecie. [*]Oliwki z Kalamaty to znany gracki produkt regionalny? Są purpurowoczarne i najlepiej smakują marynowane w oliwie lub winnym occie. [*]Favę, czyli puree z łuskanego grochu, zazwyczaj polewa się oliwą, maczając w niej kawałki cytryny i cebuli. [*]Liście winogron mają różne zastosowania? Jeśli zawiniemy w nie ryby pieczone na ruszcie, ochronią je przed wysuszeniem. [*]Tradycyjną zupę mayeritsę przygotowuje się na Wielkanoc? Oprócz łopatki jagnięcej używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso jest potem pieczone na rożnach. [*]Cynamon to przyprawa często stosowana w kuchni greckiej? Można go wyczuć nawet w zapiekankach mięsnych i kiełbaskach. [*]W rejonie Macedonii i Tracji popularnym dodatkiem do faszerowanej papryki są oliwki z czosnkiem i ser feta. [*]Dawniej szafran służył Grekom jako lekarstwo na kaca? Przyprawę tę dodawano też do kąpieli. Ażeby uzyskać kilogram szafranu potrzeba 150 tys. Krokusów. [*]Anyżówka ouzo jest dumą Greków? To alkohol destylowany z zacieru przy wyrobie wina z dodatkiem kopru lub anyżku. [*]Cytryna pokrojona w ćwiartki jest najczęściej podawanym owocem w greckiej tawernie? Dodaje się ją niemal do wszystkich potraw mięsnych i rybnych. Często zastępuje ocet winny. [*]Ryby i owoce morza na wyspach greckich są popularniejsze i łatwiej dostępne niż mięso? Obowiązkowym daniem w wyspiarskim menu jest m.in. mało u nas znana ośmiornica. Do ryb i owoców morza podawane są zawsze warzywa – to zdaniem dietetyków wyjątkowo zdrowe połączenie. [*]Ser feta to nazwa chroniona i zarezerwowana tylko dla Grecji? Najbardziej tłustą fetę wyrabia się z mleka owczego, chudsze z koziego i krowiego. [*]Tradycyjną, mocno aromatyczną pastę skordalia ubija się ręcznie tłuczkiem? W niektórych regionach do jej przygotowania używa się – oprócz lub zamiast ziemniaków – białego chleba i podaje do smażonych ryb. [*]W różnych rejonach Grecji praktykuje się rozmaite sposoby podawania fety do sałatek? Czasami jest ona serwowana w postaci dużego plastra, czasami pokrojona w kostkę, a niekiedy starta na tarce. [*]Tsoureki to tradycyjne ciasto wielkanocne. Jajko, które je zdobi, barwi się na czerwono. [*]Philo (filo) w języku greckim oznacza liść? Cienkie jak pergamin płaty tego ciasta są niezwykle elastyczne. Filo sprzedawane jest w postaci zamrożonych, zrolowanych płatów. Przed użyciem trzeba je rozmrozić w temperaturze pokojowej i rozprostować na czystej ściereczce. Każdy arkusz należy lekko posmarować tłuszczem (roztopionym masłem lub oliwą z oliwek). Ciasto jest neutralne w smaku, dlatego można używać je do słodkich deserów i do dań wytrawnych. Filo nadaje się zarówno do smażenia w głębokim tłuszczu, jak i do pieczenia w piekarniku. Przed pieczeniem ciasta przekładanego warstwami nadzienia trzeba pamiętać, aby ułożony na wierzchu płat filo posmarować tłuszczem. [/LIST] Żródło: Biblioteka poradnika domowego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom