Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1177373" data-attributes="member: 10341"><p><strong>O lazanii</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Wywodzi się z Włoch, a jej nazwa pochodzi od greckiego słowa <em>laganoz</em> i łacińskiego <em>laganum</em>, czy wreszcie etruskiego <em>laganon</em> – oznaczających zagniecioną mąkę, bez drożdży, gotowaną w wodzie. Liczba mnoga – <em>lagana – </em>wskazywała na paski ciastaz wody i mąki.</p><p></p><p>Makaron na lazanię można kupić gotowy lub zrobić samemu. Jeśli się na to zdecydujemy, pamiętajmy, by ciasto było dość zwarte. Jego kształt można dopasować do wielkości naczynia do zapiekania. </p><p></p><p>Aby uzyskać kolorowe ciasto, do mąki trzeba dodać barwnik, np. trochę szafranu – ciasto będzie złociste; puree z buraków – różowe; zmiksowane listki szpinaku – dadzą zabarwienie zielone. W sprzedaży dostępne są również ciasta barwione.</p><p></p><p>Lazania podawana jest we Włoszech jako gorąca przekąska. U nas traktowana jest raczej jako danie główne. Pamiętajmy, że jest daniem sycącym i wysokokalorycznym, porcje nie powinny być więc zbyt duże. </p><p></p><p>Pasują do niej wszelkie sałaty i surówki dobrane do sosów, którymi jest przekładana. Do każdego rodzaju dania pasuje kufel piwa lub lampka wytrawnego wina.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie, opracowanie pan Paweł Suchenek</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1177373, member: 10341"] [B]O lazanii[/B] [B] [/B] Wywodzi się z Włoch, a jej nazwa pochodzi od greckiego słowa [I]laganoz[/I] i łacińskiego [I]laganum[/I], czy wreszcie etruskiego [I]laganon[/I] – oznaczających zagniecioną mąkę, bez drożdży, gotowaną w wodzie. Liczba mnoga – [I]lagana – [/I]wskazywała na paski ciastaz wody i mąki. Makaron na lazanię można kupić gotowy lub zrobić samemu. Jeśli się na to zdecydujemy, pamiętajmy, by ciasto było dość zwarte. Jego kształt można dopasować do wielkości naczynia do zapiekania. Aby uzyskać kolorowe ciasto, do mąki trzeba dodać barwnik, np. trochę szafranu – ciasto będzie złociste; puree z buraków – różowe; zmiksowane listki szpinaku – dadzą zabarwienie zielone. W sprzedaży dostępne są również ciasta barwione. Lazania podawana jest we Włoszech jako gorąca przekąska. U nas traktowana jest raczej jako danie główne. Pamiętajmy, że jest daniem sycącym i wysokokalorycznym, porcje nie powinny być więc zbyt duże. Pasują do niej wszelkie sałaty i surówki dobrane do sosów, którymi jest przekładana. Do każdego rodzaju dania pasuje kufel piwa lub lampka wytrawnego wina. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie, opracowanie pan Paweł Suchenek [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom