Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1177737" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Z winnic słonecznej Italii</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p><em>Gdy planujesz uroczysty obiad, przyjęcie dla przyjaciół lub romantyczne spotkanie we włoskim stylu, nie zapomnij o winie. Kieliszek szlachetnego trunku podkreśli smak potraw, doda zdrowia i humoru, pomoże stworzyć nastrój. Podpowiemy ci, jakie dobrać wina i jak je podawać.</em></p><p></p><p>O pochodzeniu wina krąży wiele legend, a większość z nich jest związana z kobietami. Jedna z nich mówi, że dama z haremu Dżamsztyda napiła się przypadkiem z dzbana, w którym były sfermentowane winogrona. Napój jej nie zaszkodził, wręcz przeciwnie, poczuła się świetnie. Pierwsze, historyczne wzmianki o uprawie winorośli i wytwarzanym z niej winie znajdują się m.in. w Biblii. Więcej informacji dostarczają dokumenty z póżniejszego okresu. W kulturze starożytnej Grecji i Rzymu wino było napojem znanym i wielce cenionym, zaś święto winobrania łączono z zabawami, tańcami i radosnym upijaniem się. Zwyczaj ten, choć w nieco zmienionej formie, przetrwał w tych rejonach Europy, gdzie uprawa winogron i produkcja wina są ważną działalnością gospodarczą.</p><p></p><p><strong>Zdrowie w winie</strong></p><p></p><p>Prawda znajduje się w winie – mawiali starożytni Rzymianie, co znaczyło, że pod wpływem alkoholu byli bardziej skłonni do szczerych wyznań. Testów prawdomówności nie przeprowadza się już w ten sposób, zaś wino traktuje jako napój przynoszący miłe odurzenie, a także jako lek. Coraz więcej lekarzy prezentuje pogląd, że wypicie przez osoby w średnim i starszym wieku 2 lampek wina dziennie, zapobiega miażdżycy i chroni serce. Wino ułatwia przyswajanie żelaza przez organizm i chroni przed anemią. Dzieje się tak dzięki substancjom, które znajdują się w ciemnych winogronach.</p><p></p><p><strong>Jak podawać wina?</strong></p><p></p><p>Gdy chcesz w elegancki sposób podjąć gości poczęstunkiem i serwujesz do niego wino, pamiętaj o przestrzeganiu kilku podstawowych zasad:</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Tak zaplanuj dania, aby najpierw podać wina białe, potem czerwone – nigdy odwrotnie;</li> <li data-xf-list-type="ul">Wina wytrawne podawaj przed słodkimi;</li> <li data-xf-list-type="ul">Wino nalewaj tylko do 2/3 kieliszka;</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby nie zaplamić obrusa, zawiąż na szyjce butelki płócienną lub papierową serwetkę. Nalewając wino, staraj się nie dotknąć brzegu kieliszka szyjką butelki;</li> <li data-xf-list-type="ul">Wino w kieliszkach uzupełniaj dopiero wtedy, gdy goście już wypili alkohol;</li> <li data-xf-list-type="ul">Czerwone wina powinny mieć temperaturę 16 – 18 st. , białe i różowe 8 – 10 st.;</li> <li data-xf-list-type="ul">Wina białe i różowe podawaj w wysmukłych kieliszkach na wysokiej nóżce, czerwone w niższych i bardziej pękatych.</li> </ul><p>Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1177737, member: 10341"] [B]Z winnic słonecznej Italii[/B] [B] [/B] [I]Gdy planujesz uroczysty obiad, przyjęcie dla przyjaciół lub romantyczne spotkanie we włoskim stylu, nie zapomnij o winie. Kieliszek szlachetnego trunku podkreśli smak potraw, doda zdrowia i humoru, pomoże stworzyć nastrój. Podpowiemy ci, jakie dobrać wina i jak je podawać.[/I] O pochodzeniu wina krąży wiele legend, a większość z nich jest związana z kobietami. Jedna z nich mówi, że dama z haremu Dżamsztyda napiła się przypadkiem z dzbana, w którym były sfermentowane winogrona. Napój jej nie zaszkodził, wręcz przeciwnie, poczuła się świetnie. Pierwsze, historyczne wzmianki o uprawie winorośli i wytwarzanym z niej winie znajdują się m.in. w Biblii. Więcej informacji dostarczają dokumenty z póżniejszego okresu. W kulturze starożytnej Grecji i Rzymu wino było napojem znanym i wielce cenionym, zaś święto winobrania łączono z zabawami, tańcami i radosnym upijaniem się. Zwyczaj ten, choć w nieco zmienionej formie, przetrwał w tych rejonach Europy, gdzie uprawa winogron i produkcja wina są ważną działalnością gospodarczą. [B]Zdrowie w winie[/B] Prawda znajduje się w winie – mawiali starożytni Rzymianie, co znaczyło, że pod wpływem alkoholu byli bardziej skłonni do szczerych wyznań. Testów prawdomówności nie przeprowadza się już w ten sposób, zaś wino traktuje jako napój przynoszący miłe odurzenie, a także jako lek. Coraz więcej lekarzy prezentuje pogląd, że wypicie przez osoby w średnim i starszym wieku 2 lampek wina dziennie, zapobiega miażdżycy i chroni serce. Wino ułatwia przyswajanie żelaza przez organizm i chroni przed anemią. Dzieje się tak dzięki substancjom, które znajdują się w ciemnych winogronach. [B]Jak podawać wina?[/B] Gdy chcesz w elegancki sposób podjąć gości poczęstunkiem i serwujesz do niego wino, pamiętaj o przestrzeganiu kilku podstawowych zasad: [LIST][*]Tak zaplanuj dania, aby najpierw podać wina białe, potem czerwone – nigdy odwrotnie; [*]Wina wytrawne podawaj przed słodkimi; [*]Wino nalewaj tylko do 2/3 kieliszka; [*]Aby nie zaplamić obrusa, zawiąż na szyjce butelki płócienną lub papierową serwetkę. Nalewając wino, staraj się nie dotknąć brzegu kieliszka szyjką butelki; [*]Wino w kieliszkach uzupełniaj dopiero wtedy, gdy goście już wypili alkohol; [*]Czerwone wina powinny mieć temperaturę 16 – 18 st. , białe i różowe 8 – 10 st.; [*]Wina białe i różowe podawaj w wysmukłych kieliszkach na wysokiej nóżce, czerwone w niższych i bardziej pękatych. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom