Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1189315" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Włoskie sery</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Francuzi plasterkiem dobrego żółtego sera kończą posiłek. Włosi używają sera do posypywania zup, pizzy, mięs, wzbogacania smaku sosu, a także do przyrządzania deserów. Przedstawiamy sery włoskie, które można kupić w naszych sklepach. </span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Od twarogu przyrządzonego ze zsiadłego mleka rozpoczęła się historia serów – tak stara jak ludzkość. Dziś możemy się delektować ogromną ilością różnorodnych smaków twarożków, serów żółtych, wędzonych i pleśniowych. Wytwarza się je głównie z mleka krowiego, ale wielkim uznaniem smakoszy cieszą się kozie i owcze sery. Znalazły one zastosowanie w przepisach wielu narodowych kuchni, szczególnie włoskiej. Włochy bowiem to kraj, który należy do grupy największych producentów serów. Poznajmy niektóre z nich.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Galbanino </strong>– łagodny żółty ser, podobny w smaku do polskiego sera podlaskiego. Łatwo się topi, dlatego używa się go do różnych potraw zapiekanych i pizzy. Można go dodawać do farszu ze szpinaku, którym nadziewa się pierożki lub naleśniki i zapieka z sosem pomidorowym i tartym żółtym serem. Podaje się także jako przekąskę z oliwkami i winem.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Gorgonzola</strong> – łagodny ser pleśniowy odznaczający się kremową konsystencją. Wyrabia się go już od XI wieku, a nazwa pochodzi od wioski pod Mediolanem. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skórkę: świeży ser powinien mieć czerwonoszarą skórkę i biały miąższ przetykany niebieskimi żyłkami. Gorgonzolę podaje się ze świeżymi brzoskwiniami lub gruszkami. Można nim nadziewać figi, daktyle, morele lub dodawać do sałatek, sosów itp.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Grana padano </strong>– historia tego sera sięga roku 1000, kiedy to mnisi cystersi z Opactwa Chiaravalle wyprodukowali nowy gatunek sera. Nazwa pochodzi od słowa grana – co znaczy granulki. I taką &#8222;chropowatą strukturę&#8221; ma grana padano. Ten aromatyczny żółty ser podaje się ( w plasterkach lub kostkach) z białym wytrawnym lub musującym winem na przekąskę lub na zakończenie posiłku z czerwonym winem, owocami i białym pieczywem. Można także posypywać nim gnocchi z pikantnymi sosami, zapiekanki, między innymi z bakłażanów i pomidorów, lub przyrządzać pasty do pieczywa.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Mascarpone </strong>– tłusty ser śmietankowy o konsystencji gęstej śmietany. Nazwa pochodzi od słowa mascherpa, co oznacza produkt zrobiony ze śmietany. Czasem dodaje się do niego soku z cytryny. Ten ser jest podstawą sztandarowego włoskiego deseru – tiramisu. Można też przyrządzić na bazie mascarpone wspaniały mus kawowy lub zmiksować z morelami i podawać zmrożony. Z tego sera, ziół, czosnku, oliwy i warzyw przyrządza się smakowite pasty do chleba.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Mozzarella </strong>– biały, dosyć chudy ser produkowany w różnych kształtach: od kulistych, jajowatych czy podobnych do gruszki – po wielkie bryły. Ma delikatny, lekko słodkawy, mleczny smak. Bardzo popularny, używany jest do przyrządzania różnych potraw: pizzy, cielęciny, sałatek. Najbardziej znaną sałatką z mozzarellą jest caprese: plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami pomidorów, posypuje solą i pieprzem, bazylią i polewa oliwą. Serem tym można wzbogacać zielone sałaty lub surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret ( z dodatkiem papryki, ogórków i cebuli). Mozzarellą posypuje się także pikantne sosy pomidorowe z dodatkiem anchois oraz oliwek. </span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Parmezan – </strong>typowy ser twardy o ziarnistej konsystencji – chyba najbardziej znany w świecie ser włoski. Nazwa pochodzi od miasta Parma w północnych Włoszech, gdzie zaczęto go produkować około 1200 roku. Należy do nielicznych serów, które zachowały starą recepturę produkcji. Sławę zawdzięcza swemu bogatemu smakowi i zapachowi oraz wielkiej przydatności w kuchni. Stosuje się go, między innymi, jako dodatek do posypywania zup, zapiekanek, sosów i przystawek.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Pecorino – </strong>produkowany jest z mleka owczego, ma konsystencję trochę podobną do parmezanu. Należy do najstarszych serów pasterskich. Po raz pierwszy zaczęto go wyrabiać w I wieku naszej ery. Aż do XIX wieku wyrabiali go pasterze, dopiero potem produkcję serów przejęły wielkie mleczarnie. Ma silny zapach, dlatego w lodówce należy go dobrze opakować, aby jego aromatem nie przeszły inne produkty. Młody ser pecorino podaje się po posiłku, z pieczywem, winem i owocami. Dojrzalszy, twardszy i o ostrzejszym smaku można ucierać i stosować tak jak parmezan. Bardziej pikantny smak ma pecorino pepito, do którego dodaje się ziarnka pieprzu.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Ricotta</strong> –świeży łagodny ser wytwarzany z serwatki, czasem wzbogaconej mlekiem lub śmietaną. Był podstawą wyżywienia biednych ludzi, którzy do jego wytwarzania wykorzystywali serwatkę z mozzarelli. Ścięty twaróg zbierało się z powierzchni podgrzanego płynu i układało do odsączenia w koszykach o gęstym splocie. Obecnie ricottę wyrabia się z mleka krowiego i owczego. Istnieją trzy rodzaje sera ricotta: niesolony świeży (tipo dolce), solony suszony (tipo militerno) oraz dojrzewający. Podaje się jako ser deserowy ze świeżymi owocami lub używa do pieczenia serników, ciast oraz przyrządzania farszów. Zmieszany z gorgonzolą tworzy smakowitą pikantną pastę do pieczywa. Ricottą można też nadziewać canneloni. </span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Scarmorza – </strong>ser wędzony o charakterystycznej czerwonawej skórce i lekkim smaku dymu. Należy do przysmaków północnych regionów Włoch, graniczących z Austrią i Szwajcarią, które są ojczyzną różnych serów wędzonych (często dodatkowo pasteryzowanych). Scarmozę podaje się na desce, z innymi gatunkami serów i winem.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Dlaczego ser jest zdrowy? – </strong>Jeśli chcesz mieć piękne zdrowe zęby, zdrowe kości i dobre samopoczucie – jedz produkty zawierające dużo wapnia. 900 mg – czyli twoje dzienne zapotrzebowanie – zapewni ci zjedzenie 8 plasterków żółtego sera. Dostarczą ci też one fosforu i witamin A , B. </span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Źródło: Pani domu poleca</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1189315, member: 10341"] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Włoskie sery[/B][/FONT][/SIZE] [FONT=Times New Roman] [SIZE=12]Francuzi plasterkiem dobrego żółtego sera kończą posiłek. Włosi używają sera do posypywania zup, pizzy, mięs, wzbogacania smaku sosu, a także do przyrządzania deserów. Przedstawiamy sery włoskie, które można kupić w naszych sklepach. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Od twarogu przyrządzonego ze zsiadłego mleka rozpoczęła się historia serów – tak stara jak ludzkość. Dziś możemy się delektować ogromną ilością różnorodnych smaków twarożków, serów żółtych, wędzonych i pleśniowych. Wytwarza się je głównie z mleka krowiego, ale wielkim uznaniem smakoszy cieszą się kozie i owcze sery. Znalazły one zastosowanie w przepisach wielu narodowych kuchni, szczególnie włoskiej. Włochy bowiem to kraj, który należy do grupy największych producentów serów. Poznajmy niektóre z nich.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Galbanino [/B]– łagodny żółty ser, podobny w smaku do polskiego sera podlaskiego. Łatwo się topi, dlatego używa się go do różnych potraw zapiekanych i pizzy. Można go dodawać do farszu ze szpinaku, którym nadziewa się pierożki lub naleśniki i zapieka z sosem pomidorowym i tartym żółtym serem. Podaje się także jako przekąskę z oliwkami i winem.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Gorgonzola[/B] – łagodny ser pleśniowy odznaczający się kremową konsystencją. Wyrabia się go już od XI wieku, a nazwa pochodzi od wioski pod Mediolanem. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skórkę: świeży ser powinien mieć czerwonoszarą skórkę i biały miąższ przetykany niebieskimi żyłkami. Gorgonzolę podaje się ze świeżymi brzoskwiniami lub gruszkami. Można nim nadziewać figi, daktyle, morele lub dodawać do sałatek, sosów itp. [/FONT][/SIZE][SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Grana padano [/B]– historia tego sera sięga roku 1000, kiedy to mnisi cystersi z Opactwa Chiaravalle wyprodukowali nowy gatunek sera. Nazwa pochodzi od słowa grana – co znaczy granulki. I taką „chropowatą strukturę” ma grana padano. Ten aromatyczny żółty ser podaje się ( w plasterkach lub kostkach) z białym wytrawnym lub musującym winem na przekąskę lub na zakończenie posiłku z czerwonym winem, owocami i białym pieczywem. Można także posypywać nim gnocchi z pikantnymi sosami, zapiekanki, między innymi z bakłażanów i pomidorów, lub przyrządzać pasty do pieczywa.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Mascarpone [/B]– tłusty ser śmietankowy o konsystencji gęstej śmietany. Nazwa pochodzi od słowa mascherpa, co oznacza produkt zrobiony ze śmietany. Czasem dodaje się do niego soku z cytryny. Ten ser jest podstawą sztandarowego włoskiego deseru – tiramisu. Można też przyrządzić na bazie mascarpone wspaniały mus kawowy lub zmiksować z morelami i podawać zmrożony. Z tego sera, ziół, czosnku, oliwy i warzyw przyrządza się smakowite pasty do chleba. [/FONT][/SIZE][SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Mozzarella [/B]– biały, dosyć chudy ser produkowany w różnych kształtach: od kulistych, jajowatych czy podobnych do gruszki – po wielkie bryły. Ma delikatny, lekko słodkawy, mleczny smak. Bardzo popularny, używany jest do przyrządzania różnych potraw: pizzy, cielęciny, sałatek. Najbardziej znaną sałatką z mozzarellą jest caprese: plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami pomidorów, posypuje solą i pieprzem, bazylią i polewa oliwą. Serem tym można wzbogacać zielone sałaty lub surówki z kapusty pekińskiej z sosem winegret ( z dodatkiem papryki, ogórków i cebuli). Mozzarellą posypuje się także pikantne sosy pomidorowe z dodatkiem anchois oraz oliwek. [/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Parmezan – [/B]typowy ser twardy o ziarnistej konsystencji – chyba najbardziej znany w świecie ser włoski. Nazwa pochodzi od miasta Parma w północnych Włoszech, gdzie zaczęto go produkować około 1200 roku. Należy do nielicznych serów, które zachowały starą recepturę produkcji. Sławę zawdzięcza swemu bogatemu smakowi i zapachowi oraz wielkiej przydatności w kuchni. Stosuje się go, między innymi, jako dodatek do posypywania zup, zapiekanek, sosów i przystawek. [/FONT][/SIZE][SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Pecorino – [/B]produkowany jest z mleka owczego, ma konsystencję trochę podobną do parmezanu. Należy do najstarszych serów pasterskich. Po raz pierwszy zaczęto go wyrabiać w I wieku naszej ery. Aż do XIX wieku wyrabiali go pasterze, dopiero potem produkcję serów przejęły wielkie mleczarnie. Ma silny zapach, dlatego w lodówce należy go dobrze opakować, aby jego aromatem nie przeszły inne produkty. Młody ser pecorino podaje się po posiłku, z pieczywem, winem i owocami. Dojrzalszy, twardszy i o ostrzejszym smaku można ucierać i stosować tak jak parmezan. Bardziej pikantny smak ma pecorino pepito, do którego dodaje się ziarnka pieprzu.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Ricotta[/B] –świeży łagodny ser wytwarzany z serwatki, czasem wzbogaconej mlekiem lub śmietaną. Był podstawą wyżywienia biednych ludzi, którzy do jego wytwarzania wykorzystywali serwatkę z mozzarelli. Ścięty twaróg zbierało się z powierzchni podgrzanego płynu i układało do odsączenia w koszykach o gęstym splocie. Obecnie ricottę wyrabia się z mleka krowiego i owczego. Istnieją trzy rodzaje sera ricotta: niesolony świeży (tipo dolce), solony suszony (tipo militerno) oraz dojrzewający. Podaje się jako ser deserowy ze świeżymi owocami lub używa do pieczenia serników, ciast oraz przyrządzania farszów. Zmieszany z gorgonzolą tworzy smakowitą pikantną pastę do pieczywa. Ricottą można też nadziewać canneloni. [/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Scarmorza – [/B]ser wędzony o charakterystycznej czerwonawej skórce i lekkim smaku dymu. Należy do przysmaków północnych regionów Włoch, graniczących z Austrią i Szwajcarią, które są ojczyzną różnych serów wędzonych (często dodatkowo pasteryzowanych). Scarmozę podaje się na desce, z innymi gatunkami serów i winem.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Dlaczego ser jest zdrowy? – [/B]Jeśli chcesz mieć piękne zdrowe zęby, zdrowe kości i dobre samopoczucie – jedz produkty zawierające dużo wapnia. 900 mg – czyli twoje dzienne zapotrzebowanie – zapewni ci zjedzenie 8 plasterków żółtego sera. Dostarczą ci też one fosforu i witamin A , B. [/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Źródło: Pani domu poleca[/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom