Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1192010" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Idealne przyjęcie - część druga</strong></p><p></p><p><strong>Kawa i herbata </strong></p><p></p><p>Po obiedzie podaje się kawę. Może być ona zaserwowana przy tym samym stole, przy którym jedliśmy, lub też przechodzi się do innego pomieszczenia. </p><p></p><p>Kawa, którą chcemy podać gościom, powinna być zaparzona w ekspresie do kawy lub po turecku – ale uwaga – według oryginalnego przepisu. </p><p></p><p>Kawę po turecku robi się tak: wsypujemy kawę do garnuszka, zalewamy zimną wodą z dodatkiem szczypty soli i ewentualnie cukru, gotujemy. Gdy zacznie kipieć, dolewamy nieco zimnej wody i czekamy, aż znów się podniesie. </p><p></p><p>Do kawy serwujemy tylko i wyłącznie kruche ciasteczka, czekoladki, ewentualnie wodę niegazowaną oraz trunki: dla panów koniak, dla pań likiery.</p><p></p><p>Przy kawie można też poczęstować gości papierosami, cygaretkami i cygarami – palacze mogą przejść do innego pokoju, gdzie urządzimy palarnię.</p><p></p><p>Nie wolno – tak jak to jest przyjęte w naszym kraju – podawać do kawy ciastek, np. pączków, napoleonek, eklerek, serników, tortów itp. Ciastka psują smak kawy i uniemożliwiają delektowanie się tym wspaniałym napojem. </p><p></p><p>W dobrym towarzystwie nigdy nie pijemy herbaty ekspresowej. Na świecie uważa się, że serwowanie jej poza dworcem kolejowym i stołówką kompromituje gospodynię. </p><p></p><p>Gdy nalewamy gorący napój z dzbanka, filiżanki ustawiamy na stole z prawej strony nakrycia. Napełniamy je na dwa sposoby. Bierzemy filiżankę ze stołu, cofamy się o krok i wtedy nalewamy płyn lub też robimy to na stole, lecz na lewej ręce zawieszamy czystą złożoną serwetkę, która oddziela gościa od gorącego dzbanka.</p><p></p><p>Napełnione już filiżanki z gorącą kawą lub herbatą podajemy z lewej strony na tacy. Podsuwamy ją gościowi, a on sam bierze filiżankę.</p><p></p><p>Jeśli kawę czy herbatę pijemy na stojąco, podnosimy filiżankę do ust razem ze spodkiem. Gdy siedzimy, spodek zostaje na stole. </p><p></p><p><strong>Zachowanie przy stole</strong></p><p></p><p>Przy stole nie wolno korzystać z telefonu komórkowego (powinien być wyłączony), ssać palców i obgryzać paznokci, poprawiać fryzury lub makijażu. Gdy chce się wytrzeć nos, należy odwrócić się od stołu, a najlepiej na chwilę wyjść.</p><p></p><p>Nie powinno się opierać łokci o stół (nad blatem mogą się znajdować tylko dłonie i nadgarstki), pochylać zbyt nisko nad talerzem, odkładać użytych sztućców na stół lub opierać ich o kant talerza, oblizywać łyżeczek od kawy lub herbaty.</p><p></p><p>Po zajęciu miejsca odkładamy na bok wizytówkę z nazwiskiem.</p><p></p><p>Wszystkich rodzajów serwetek używa się do wycierania rąk i ust, natomiast do ochrony ubrania już tylko z materiału lub ligniny – przed rozpoczęciem jedzenia rozkładamy je na kolanach, a po zakończonym posiłku lekko zmiętą odkładamy z lewej strony talerza. Serwetki papierowe zostawiamy na pustym talerzu. </p><p></p><p>Najpierw bierzemy sztućce, które znajdują się najdalej od talerza. Sztućce są bowiem ułożone w kolejności od zewnątrz do wewnątrz.</p><p></p><p>Jeśli przerywamy jedzenie zupy, łyżka powinna pozostać w naczyniu. Gdy kończymy, łyżkę odkładamy na talerz, na którym stoi filiżanka, lub na talerz głęboki. </p><p></p><p>Nóż i widelec krzyżujemy na talerzu, gdy jeszcze jemy lub układamy równolegle (na godzinie 5.00), gdy skończyliśmy.</p><p></p><p>Jeśli jakieś dania stoją za daleko, nie sięgamy po nie przez stół, lecz prosimy o ich podanie sąsiadów. Nie przenosimy potraw z półmiska na widelcu przez stół, lecz przysuwamy półmisek do swojego talerza i nabieramy z niego potrawę.</p><p></p><p><strong>Co jak jeść</strong></p><p></p><p>Chleba nie odgryzamy, ale łamiemy na niewielkie kawałki i od razu wkładamy do ust (nie kładziemy ich na talerzu). Złożone kanapki jemy rękami, a otwarte – nożem i widelcem. </p><p></p><p>Obowiązuje zasada: miękkie potrawy dzielimy widelcem, a twarde nożem. Nie kroimy wiec nożem ziemniaków, gulaszu, potraw z mięsa mielonego, bigosu, klusek, pasztetu, warzyw, omletu. </p><p></p><p> Rękami można jeść: sery, owoce (jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, winogrona), suche ciasta, oliwki, rzodkiewki, bakalie (migdały, figi, orzechy łuskane, orzeszki słone), karczochy, zwykle szparagi, pomidorki cherry, frytki, ale tylko z hot-dogiem czy hamburgerem, można też jeść pizzę.</p><p></p><p>Cytrynę na rybie, befsztyku wyciskamy za pomocą sztućców i odkładamy na brzeg talerza. Jeśli jest pokrojona w ósemki, można to zrobić ręką.</p><p></p><p>Kawior nakładamy na talerzyk łyżeczką, jemy widelcem do ryby. Skrapiamy sokiem z cytryny, zjadamy z chlebem posmarowanym masłem.</p><p></p><p>Jeśli zupa jest podana w talerzu, pod koniec jedzenia nie przechylamy go, resztkę pozostawiamy w naczyniu. </p><p></p><p>Kruche ciasteczka i czekoladki bierzemy w rękę.</p><p></p><p>Ciastka z kremem jemy łyżeczką trzymaną w prawej ręce, a ciastka i ciasta suche widelczykiem trzymanym w lewej ręce. Pączki jemy widelczykiem i nożykiem, nie biorąc ich do ręki.</p><p></p><p>Tort je się za pomocą widelczyka, a ozdoby lukrowe pozostawia na talerzyku.</p><p></p><p><strong>Toasty</strong></p><p></p><p>Pierwszy toast zawsze wygłasza gospodarz, zaś drugi – gość honorowy.</p><p></p><p>Dobrym obyczajem jest wznoszenie toastu za zdrowie gości.</p><p></p><p>Nie wznosimy toastów podczas dań głównych ani też w połowie napełnionymi kieliszkami.</p><p></p><p>Kieliszki z winem trzymamy za nóżkę, nie za kielich.</p><p></p><p><strong>Pożegnanie gości</strong></p><p></p><p>Jeśli gość musi wcześniej opuścić przyjęcie, powinien od razu po przybyciu powiedzieć o tym gospodarzom. Wychodząc, robi to dyskretnie i żegna się tylko i wyłącznie z gospodarzami.</p><p></p><p>Gość honorowy daje sygnał do zakończenia uroczystości – kiedy wychodzi, najpóźniej po kilkunastu minutach powinni się pożegnać pozostali goście.</p><p></p><p>Nie powinniśmy nalegać, aby goście jeszcze pozostali.</p><p></p><p>Goście opuszczając przyjęcie, zegnają się z innymi biesiadnikami oraz z gospodynią i gospodarzem, choć nie muszą żegnać się ze wszystkimi, szczególnie jeśli towarzystwo jest naprawdę liczne. </p><p></p><p>Goście żegnają się w pokoju, gdzie odbywało się przyjęcie, następnie są odprowadzani przez gospodarza do drzwi wejściowych.</p><p></p><p>Wychodzących gości powinniśmy odprowadzić do drzwi, pomóc im się ubrać i oczywiście podziękować za przybycie.</p><p></p><p>Mieszkanie po przyjęciu sprzątają tylko i wyłącznie gospodarze.</p><p></p><p>Żródło całego opracowania – Poradnik pani domu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1192010, member: 10341"] [B]Idealne przyjęcie - część druga[/B] [B]Kawa i herbata [/B] Po obiedzie podaje się kawę. Może być ona zaserwowana przy tym samym stole, przy którym jedliśmy, lub też przechodzi się do innego pomieszczenia. Kawa, którą chcemy podać gościom, powinna być zaparzona w ekspresie do kawy lub po turecku – ale uwaga – według oryginalnego przepisu. Kawę po turecku robi się tak: wsypujemy kawę do garnuszka, zalewamy zimną wodą z dodatkiem szczypty soli i ewentualnie cukru, gotujemy. Gdy zacznie kipieć, dolewamy nieco zimnej wody i czekamy, aż znów się podniesie. Do kawy serwujemy tylko i wyłącznie kruche ciasteczka, czekoladki, ewentualnie wodę niegazowaną oraz trunki: dla panów koniak, dla pań likiery. Przy kawie można też poczęstować gości papierosami, cygaretkami i cygarami – palacze mogą przejść do innego pokoju, gdzie urządzimy palarnię. Nie wolno – tak jak to jest przyjęte w naszym kraju – podawać do kawy ciastek, np. pączków, napoleonek, eklerek, serników, tortów itp. Ciastka psują smak kawy i uniemożliwiają delektowanie się tym wspaniałym napojem. W dobrym towarzystwie nigdy nie pijemy herbaty ekspresowej. Na świecie uważa się, że serwowanie jej poza dworcem kolejowym i stołówką kompromituje gospodynię. Gdy nalewamy gorący napój z dzbanka, filiżanki ustawiamy na stole z prawej strony nakrycia. Napełniamy je na dwa sposoby. Bierzemy filiżankę ze stołu, cofamy się o krok i wtedy nalewamy płyn lub też robimy to na stole, lecz na lewej ręce zawieszamy czystą złożoną serwetkę, która oddziela gościa od gorącego dzbanka. Napełnione już filiżanki z gorącą kawą lub herbatą podajemy z lewej strony na tacy. Podsuwamy ją gościowi, a on sam bierze filiżankę. Jeśli kawę czy herbatę pijemy na stojąco, podnosimy filiżankę do ust razem ze spodkiem. Gdy siedzimy, spodek zostaje na stole. [B]Zachowanie przy stole[/B] Przy stole nie wolno korzystać z telefonu komórkowego (powinien być wyłączony), ssać palców i obgryzać paznokci, poprawiać fryzury lub makijażu. Gdy chce się wytrzeć nos, należy odwrócić się od stołu, a najlepiej na chwilę wyjść. Nie powinno się opierać łokci o stół (nad blatem mogą się znajdować tylko dłonie i nadgarstki), pochylać zbyt nisko nad talerzem, odkładać użytych sztućców na stół lub opierać ich o kant talerza, oblizywać łyżeczek od kawy lub herbaty. Po zajęciu miejsca odkładamy na bok wizytówkę z nazwiskiem. Wszystkich rodzajów serwetek używa się do wycierania rąk i ust, natomiast do ochrony ubrania już tylko z materiału lub ligniny – przed rozpoczęciem jedzenia rozkładamy je na kolanach, a po zakończonym posiłku lekko zmiętą odkładamy z lewej strony talerza. Serwetki papierowe zostawiamy na pustym talerzu. Najpierw bierzemy sztućce, które znajdują się najdalej od talerza. Sztućce są bowiem ułożone w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. Jeśli przerywamy jedzenie zupy, łyżka powinna pozostać w naczyniu. Gdy kończymy, łyżkę odkładamy na talerz, na którym stoi filiżanka, lub na talerz głęboki. Nóż i widelec krzyżujemy na talerzu, gdy jeszcze jemy lub układamy równolegle (na godzinie 5.00), gdy skończyliśmy. Jeśli jakieś dania stoją za daleko, nie sięgamy po nie przez stół, lecz prosimy o ich podanie sąsiadów. Nie przenosimy potraw z półmiska na widelcu przez stół, lecz przysuwamy półmisek do swojego talerza i nabieramy z niego potrawę. [B]Co jak jeść[/B] Chleba nie odgryzamy, ale łamiemy na niewielkie kawałki i od razu wkładamy do ust (nie kładziemy ich na talerzu). Złożone kanapki jemy rękami, a otwarte – nożem i widelcem. Obowiązuje zasada: miękkie potrawy dzielimy widelcem, a twarde nożem. Nie kroimy wiec nożem ziemniaków, gulaszu, potraw z mięsa mielonego, bigosu, klusek, pasztetu, warzyw, omletu. Rękami można jeść: sery, owoce (jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, winogrona), suche ciasta, oliwki, rzodkiewki, bakalie (migdały, figi, orzechy łuskane, orzeszki słone), karczochy, zwykle szparagi, pomidorki cherry, frytki, ale tylko z hot-dogiem czy hamburgerem, można też jeść pizzę. Cytrynę na rybie, befsztyku wyciskamy za pomocą sztućców i odkładamy na brzeg talerza. Jeśli jest pokrojona w ósemki, można to zrobić ręką. Kawior nakładamy na talerzyk łyżeczką, jemy widelcem do ryby. Skrapiamy sokiem z cytryny, zjadamy z chlebem posmarowanym masłem. Jeśli zupa jest podana w talerzu, pod koniec jedzenia nie przechylamy go, resztkę pozostawiamy w naczyniu. Kruche ciasteczka i czekoladki bierzemy w rękę. Ciastka z kremem jemy łyżeczką trzymaną w prawej ręce, a ciastka i ciasta suche widelczykiem trzymanym w lewej ręce. Pączki jemy widelczykiem i nożykiem, nie biorąc ich do ręki. Tort je się za pomocą widelczyka, a ozdoby lukrowe pozostawia na talerzyku. [B]Toasty[/B] Pierwszy toast zawsze wygłasza gospodarz, zaś drugi – gość honorowy. Dobrym obyczajem jest wznoszenie toastu za zdrowie gości. Nie wznosimy toastów podczas dań głównych ani też w połowie napełnionymi kieliszkami. Kieliszki z winem trzymamy za nóżkę, nie za kielich. [B]Pożegnanie gości[/B] Jeśli gość musi wcześniej opuścić przyjęcie, powinien od razu po przybyciu powiedzieć o tym gospodarzom. Wychodząc, robi to dyskretnie i żegna się tylko i wyłącznie z gospodarzami. Gość honorowy daje sygnał do zakończenia uroczystości – kiedy wychodzi, najpóźniej po kilkunastu minutach powinni się pożegnać pozostali goście. Nie powinniśmy nalegać, aby goście jeszcze pozostali. Goście opuszczając przyjęcie, zegnają się z innymi biesiadnikami oraz z gospodynią i gospodarzem, choć nie muszą żegnać się ze wszystkimi, szczególnie jeśli towarzystwo jest naprawdę liczne. Goście żegnają się w pokoju, gdzie odbywało się przyjęcie, następnie są odprowadzani przez gospodarza do drzwi wejściowych. Wychodzących gości powinniśmy odprowadzić do drzwi, pomóc im się ubrać i oczywiście podziękować za przybycie. Mieszkanie po przyjęciu sprzątają tylko i wyłącznie gospodarze. Żródło całego opracowania – Poradnik pani domu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom