Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1193649" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sherry</strong></p><p></p><p><em>Rozgłos temu zacnemu winu już pod koniec XV wieku nadali Anglicy, oni także wyciągnęli największe korzyści handlowe z jego produkcji.</em></p><p></p><p>Początki uprawy winorośli w południowym regionie Hiszpanii sięgają czasów fenickich. W okresie rzymskim wino z okolic miasta Jerez de la Frontera płynęło szeroką strugą na terenie całego imperium. Nawet wśród arabskich władców, którzy ponad pięć i pół wieku okupowali Andaluzję, byli jego wielbiciele. To właśnie Maurowie przywieżli tu tajniki procesu destylacji, wyodrębniając z winorośli specyfik używany jako lekarstwo i kosmetyk. Póżniej andaluzyjscy winiarze odkryli, że dodatek czystego alkoholu przedłuża trwałość wina i tak właśnie narodziło się sherry.</p><p></p><p>Do dzisiaj Zjednoczone Królestwo jest największym odbiorcą tego trunku o bursztynowej barwie i migdałowym posmaku. Winiarski boom spowodowało gwałtowne, choć niezbyt długie, ocieplenie stosunków z imperium brytyjskim, zanim armady obu państw stały się śmiertelnymi wrogami. </p><p></p><p>Wina z Jerez tak smakowały Anglikom, że znany korsarz na usługach floty brytyjskiej, Francis Drake, napadł na Kadyks i skradł zapasy przeznaczone dla hiszpańskiej armady, w tym blisko 3 tysiące beczek sherry, które pojawiły się na rynku brytyjskim. Z tego okresu pochodzi też nazwa trunku, <em>sherry,</em> bo tak Anglicy wymawiali nazwę miasta Jerez (we Francji wino nosi nazwę <em>xeres</em>). </p><p></p><p>Białe szlachetne wytrawne wina sherry, jak również wina naturalnie słodkie, powstają wyłącznie z białych winogron odmiany palomino de jerez, palomino fino, pedro ximenex i moscatel. Część lub całość zebranych winogron układa się na pewien czas na trawie, w pełnym słońcu, pozwalając im osiągnąć większą koncentrację cukrów. Owoce delikatnie miażdży się między gumowymi rolkami.</p><p></p><p>Sherry dojrzewa w beczkach otwartych, z dostępem powietrza. Młode przefermentowane wino zostaje wzmocnione przez dodatek czystego alkoholu do wartości 15 %. Prawdziwą tajemnicą jest podobna do waty &#8222;kołderka&#8221;, która powstaje w wyniku działania specjalnej odmiany drożdży. Im bliżej oceanu znajdują się bodegi (piwnice), w których dojrzewa sherry, tym lepiej rozwija się kultura tych drożdży, to one nadają trunkowi charakterystyczny aromat.</p><p></p><p>Dla wytwórców sherry rocznik nie jest istotny. Najważniejsze są stałe cechy jakości produktu. Zgodnie z zasadami trunek znajduje się w beczkach dębowych, ułożonych w kilku rzędach. Z tych najstarszych, ułożonych na ziemi, ściąga się dojrzałe sherry. Beczki uzupełnia się winem nieco młodszym, tak że do najwyższego rzędu wlewa się wino mjłode.</p><p></p><p>Sherry, podobnie jak inne wina wzmacniane, serwowana jest przede wszystkim jako aperitif lub wino deserowe. Tradycyjnie podaje się ją w specjalnie dla niej przeznaczonym kieliszku w kształcie tulipana, zwanym copita.</p><p></p><p><strong>Rodzaje sherry:</strong></p><p></p><p><strong>Fino </strong>– najjaśniejsze i najbardziej wytrawne. Leżakuje minimum 3 lata. Moc 15,5 – 17 %. Aromaty: migdały, kwiaty, owoce i drożdze.</p><p></p><p><strong>Amontillado </strong>– barwa bursztynowa. Leżakuje 8 lat. Moc 18 %. Głęboki zapach, z wyczuwalną nutą orzecha laskowego.</p><p></p><p><strong>Manzanilla – </strong>leżakuje 4 lata. Moc 15,5 – 17 %. Niezwykle świeże i delikatne wino o migdałowo – orzechowym smaku i lekko jodynowym zapachu.</p><p></p><p><strong>Oloroso - </strong> oznacza po hiszpańsku &#8222;pachnący&#8221;. Intensywna ciemnobursztynowa barwa. Leżakuje od 3 do kilkunastu lat. Moc 18 – 20 % (a nawet i 24%). Zapach o odcieniu migdałowym.</p><p></p><p><strong>Sherry cream – </strong>kremowe słodkie wino, z gorzkawym posmakiem. Moc 17 – 18 %. Zapach rodzynkowy.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik moje Gotowanie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1193649, member: 10341"] [B]Sherry[/B] [I]Rozgłos temu zacnemu winu już pod koniec XV wieku nadali Anglicy, oni także wyciągnęli największe korzyści handlowe z jego produkcji.[/I] Początki uprawy winorośli w południowym regionie Hiszpanii sięgają czasów fenickich. W okresie rzymskim wino z okolic miasta Jerez de la Frontera płynęło szeroką strugą na terenie całego imperium. Nawet wśród arabskich władców, którzy ponad pięć i pół wieku okupowali Andaluzję, byli jego wielbiciele. To właśnie Maurowie przywieżli tu tajniki procesu destylacji, wyodrębniając z winorośli specyfik używany jako lekarstwo i kosmetyk. Póżniej andaluzyjscy winiarze odkryli, że dodatek czystego alkoholu przedłuża trwałość wina i tak właśnie narodziło się sherry. Do dzisiaj Zjednoczone Królestwo jest największym odbiorcą tego trunku o bursztynowej barwie i migdałowym posmaku. Winiarski boom spowodowało gwałtowne, choć niezbyt długie, ocieplenie stosunków z imperium brytyjskim, zanim armady obu państw stały się śmiertelnymi wrogami. Wina z Jerez tak smakowały Anglikom, że znany korsarz na usługach floty brytyjskiej, Francis Drake, napadł na Kadyks i skradł zapasy przeznaczone dla hiszpańskiej armady, w tym blisko 3 tysiące beczek sherry, które pojawiły się na rynku brytyjskim. Z tego okresu pochodzi też nazwa trunku, [I]sherry,[/I] bo tak Anglicy wymawiali nazwę miasta Jerez (we Francji wino nosi nazwę [I]xeres[/I]). Białe szlachetne wytrawne wina sherry, jak również wina naturalnie słodkie, powstają wyłącznie z białych winogron odmiany palomino de jerez, palomino fino, pedro ximenex i moscatel. Część lub całość zebranych winogron układa się na pewien czas na trawie, w pełnym słońcu, pozwalając im osiągnąć większą koncentrację cukrów. Owoce delikatnie miażdży się między gumowymi rolkami. Sherry dojrzewa w beczkach otwartych, z dostępem powietrza. Młode przefermentowane wino zostaje wzmocnione przez dodatek czystego alkoholu do wartości 15 %. Prawdziwą tajemnicą jest podobna do waty „kołderka”, która powstaje w wyniku działania specjalnej odmiany drożdży. Im bliżej oceanu znajdują się bodegi (piwnice), w których dojrzewa sherry, tym lepiej rozwija się kultura tych drożdży, to one nadają trunkowi charakterystyczny aromat. Dla wytwórców sherry rocznik nie jest istotny. Najważniejsze są stałe cechy jakości produktu. Zgodnie z zasadami trunek znajduje się w beczkach dębowych, ułożonych w kilku rzędach. Z tych najstarszych, ułożonych na ziemi, ściąga się dojrzałe sherry. Beczki uzupełnia się winem nieco młodszym, tak że do najwyższego rzędu wlewa się wino mjłode. Sherry, podobnie jak inne wina wzmacniane, serwowana jest przede wszystkim jako aperitif lub wino deserowe. Tradycyjnie podaje się ją w specjalnie dla niej przeznaczonym kieliszku w kształcie tulipana, zwanym copita. [B]Rodzaje sherry:[/B] [B]Fino [/B]– najjaśniejsze i najbardziej wytrawne. Leżakuje minimum 3 lata. Moc 15,5 – 17 %. Aromaty: migdały, kwiaty, owoce i drożdze. [B]Amontillado [/B]– barwa bursztynowa. Leżakuje 8 lat. Moc 18 %. Głęboki zapach, z wyczuwalną nutą orzecha laskowego. [B]Manzanilla – [/B]leżakuje 4 lata. Moc 15,5 – 17 %. Niezwykle świeże i delikatne wino o migdałowo – orzechowym smaku i lekko jodynowym zapachu. [B]Oloroso - [/B] oznacza po hiszpańsku „pachnący”. Intensywna ciemnobursztynowa barwa. Leżakuje od 3 do kilkunastu lat. Moc 18 – 20 % (a nawet i 24%). Zapach o odcieniu migdałowym. [B]Sherry cream – [/B]kremowe słodkie wino, z gorzkawym posmakiem. Moc 17 – 18 %. Zapach rodzynkowy. Żródło: miesięcznik moje Gotowanie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom