Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1194727" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Mleko i produkty mleczne w codziennej diecie</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Jedni specjaliści mleko wychwalają, inni ganią. Niektórzy nawet twierdzą, że mleko krowie jest dla człowieka w ogóle nieodpowiednie. Panuje też przekonanie, że wraz z wiekiem organizm traci możliwość trawienia laktozy, co może spowodować problemy żołądkowo-jelitowe. Jak jest naprawdę? </p><p></p><p>Pod względem składu chemicznego i wartości biologicznej mleko przewyższa wszelkie inne produkty spotykane w przyrodzie. Mleko zawiera około 200 różnych substancji, w tym ponad 20 aminokwasów, 40 kwasów tłuszczowych, laktozę (cukier mlekowy), 25 substancji mineralnych, 20 różnych witamin, dziesiątki enzymów i innych substancji biologicznie czynnych.</p><p></p><p><strong>Mleko i produkty mleczne powinny być obecne w codziennej diecie, ponieważ są żródłem:</strong></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Aminokwasów niezbędnych dla wzrostu i zdrowia;</li> <li data-xf-list-type="ul">Przyswajalnego wapnia i fosforu;</li> <li data-xf-list-type="ul">Witamin A, B2, D i beta karotenu, B1 i E;</li> <li data-xf-list-type="ul">W przetworach mlecznych ( w porównaniu ze słodkim mlekiem) znajdują się korzystne mikroorganizmy i bifidobakterie, więcej witamin z grupy B, alkohol (średnio 0,6 g na 100 ml kefiru, co pobudza funkcję wydzielniczą żołądka), substancje antybiotyczne (unicestwiają gnilną mikroflorę jelit).</li> <li data-xf-list-type="ul">Ser jest bogaty w substancje mineralne: 100 g zawiera dobową dawkę wapnia i 1/3 dziennego zapotrzebowania na fosfor;</li> <li data-xf-list-type="ul">Wysoka wartość odżywcza twarogu jest wynikiem dużej zawartości ważnych dla organizmu aminokwasów, szczególnie metioniny, lizyny i choliny. Metionina i cholina normalizują pracę wątroby. Metionina sprzyja pozbywaniu się z organizmu cholesterolu. Cholina jest niezbędna dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego. Duża zawartość substancji mineralnych w twarogu korzystnie wpływa na budowę tkanek i kości.</li> </ul><p>Fragment artykułu pana Piotra Dareckiego z &#8222;Receptur Ludowych&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1194727, member: 10341"] [B]Mleko i produkty mleczne w codziennej diecie[/B] [B] [/B] Jedni specjaliści mleko wychwalają, inni ganią. Niektórzy nawet twierdzą, że mleko krowie jest dla człowieka w ogóle nieodpowiednie. Panuje też przekonanie, że wraz z wiekiem organizm traci możliwość trawienia laktozy, co może spowodować problemy żołądkowo-jelitowe. Jak jest naprawdę? Pod względem składu chemicznego i wartości biologicznej mleko przewyższa wszelkie inne produkty spotykane w przyrodzie. Mleko zawiera około 200 różnych substancji, w tym ponad 20 aminokwasów, 40 kwasów tłuszczowych, laktozę (cukier mlekowy), 25 substancji mineralnych, 20 różnych witamin, dziesiątki enzymów i innych substancji biologicznie czynnych. [B]Mleko i produkty mleczne powinny być obecne w codziennej diecie, ponieważ są żródłem:[/B] [LIST][*]Aminokwasów niezbędnych dla wzrostu i zdrowia; [*]Przyswajalnego wapnia i fosforu; [*]Witamin A, B2, D i beta karotenu, B1 i E; [*]W przetworach mlecznych ( w porównaniu ze słodkim mlekiem) znajdują się korzystne mikroorganizmy i bifidobakterie, więcej witamin z grupy B, alkohol (średnio 0,6 g na 100 ml kefiru, co pobudza funkcję wydzielniczą żołądka), substancje antybiotyczne (unicestwiają gnilną mikroflorę jelit). [*]Ser jest bogaty w substancje mineralne: 100 g zawiera dobową dawkę wapnia i 1/3 dziennego zapotrzebowania na fosfor; [*]Wysoka wartość odżywcza twarogu jest wynikiem dużej zawartości ważnych dla organizmu aminokwasów, szczególnie metioniny, lizyny i choliny. Metionina i cholina normalizują pracę wątroby. Metionina sprzyja pozbywaniu się z organizmu cholesterolu. Cholina jest niezbędna dla normalnego funkcjonowania układu nerwowego. Duża zawartość substancji mineralnych w twarogu korzystnie wpływa na budowę tkanek i kości. [/LIST] Fragment artykułu pana Piotra Dareckiego z „Receptur Ludowych” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom