Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1196514" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Bliny</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bliny - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post, zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy). Tradycja Maslenicy sięga czasów przedchrześcijańskich i związana jest z uroczystymi obchodami równonocy wiosennej (koniec marca). Chrześcijańscy misjonarze przekształcili to ludowe święto w święto kończące karnawał przed Wielkim Postem.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bliny mają również symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Bliny to naleśniki z ciasta z mąki gryczano–pszennej lub gryczano–żytniej, cienkie, o średnicy do 10 cm. Bliny są najczęściej podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami.</span></span></p><p></p><p>Żródło: kuchnia o2</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1196514, member: 10341"] [B]Bliny[/B] [B] [/B] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Bliny - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków, w tygodniu poprzedzającym Wielki Post, zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy). Tradycja Maslenicy sięga czasów przedchrześcijańskich i związana jest z uroczystymi obchodami równonocy wiosennej (koniec marca). Chrześcijańscy misjonarze przekształcili to ludowe święto w święto kończące karnawał przed Wielkim Postem.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Bliny mają również symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Bliny to naleśniki z ciasta z mąki gryczano–pszennej lub gryczano–żytniej, cienkie, o średnicy do 10 cm. Bliny są najczęściej podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami.[/FONT][/SIZE] Żródło: kuchnia o2 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom