Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1248364" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Historia pizzy w pigułce</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Sięgając do korzeni musimy dotrzeć oczywiście do samej starożytności. Tym razem to <strong>Egipcjanie </strong>są winni całemu zamieszaniu, gdyż to w ich kuchni istniało coś, co możemy nazwać <strong>pierwowzorem pizzy</strong>. Był to rodzaj okrągłego i cienkiego chleba, który służył jako podstawa wyżywienia ludności tej niezwykłej cywilizacji. Do jego wypiekania służyły specjalne piece, do których wkładano go dopiero po mocnym nagrzaniu.</p><p></p><p>Eksperci twierdzą, że potrawę w rodzaju pizzy podawali także <strong>starożytni Grecy</strong>. W ich wersji kulinarnej był to płaski chlebek posmarowany oliwą, czosnkiem oraz posypany ziołami. W ten sposób stołowali się później także Etruskowie oraz Rzymianie.</p><p></p><p>Dużo później, bo w XVI wieku podobne ciasto bez dodatków podawano włoskim biedakom, których nie było stać, aby kupić sobie coś innego do jedzenia. Z powodu braku dodatków nie należało zapewne ani do zbytnio smacznych, ani zbytnio sycących.</p><p></p><p>Dopiero w XVII wieku zostało ono docenione przez wyższe klasy społeczne, a to wszystko za sprawą <strong>odkrycia Kolumba</strong>, a dokładniej za sprawą <strong>pomidorów</strong>, które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy. Taki bogatszy smak odpowiadał już wielu ludziom, ale w gruncie rzeczy był to dopiero początek błyskotliwej kariery pizzy.</p><p></p><p><strong>Przysmak królowej Małgorzaty</strong></p><p></p><p></p><p>Najbardziej znaczącą datą w historii pizzy jest 1899r., kiedy to królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej, postanowiła odwiedzić <strong>Rafała Esposito</strong>. Był on w owym okresie najbardziej znaną osobą w Neapolu, a to za sprawą przygotowywanych przez niego wyśmienitych pizz. W niedługim czasie po tym, jak królowa wyraziła chęć spróbowania przyrządzonej przez Esposito smakowitości, zaszczyciła go swoją obecnością. Z tej okazji przygotował on, specjalnie dla niej, trójkolorową <strong>pizze w barwach włoskiej flagi</strong>. Zielony był zrobiony z bazylii, biały z mozarelli, a czerwony z pomidorów. Na jej cześć nazwał ją &#8222;<strong>Margherita</strong>&#8221;, co po włosku oznacza właśnie Małgorzatę.</p><p>Od tego czasu pizza zaczęła podbijać cały świat i ciężko znaleźć kraj na ziemi, w którym nie znajduje się choćby jedna włoska restauracja. Bardziej ekonomiczną wersją są oczywiście bary i budki, lecz pizza w nich serwowana, niestety często ma z tą oryginalną jedynie wspólną nazwę i nic poza tym.</p><p></p><p><strong>Czyżby także separatyzm pizzowy?</strong></p><p></p><p></p><p>Trzeba również zaznaczyć, że poszczególne regiony Włoch specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizz, choć oczywiście można w nich spotkać także inne smaki. I tak na przykład dla Lazio, którego stolicą jest Rzym, specyficzną pizzą jest <strong>Quatro stagioni</strong>, czyli taka podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą inne dodatki (wersja dobra dla osób, których towarzysz ma zupełnie inne upodobania kulinarne). Na Sycylii furorę robi pizza z czarnymi oliwkami, natomiast na drugiej włoskiej wyspie - Sardynii – z karczochami (trudne do opisania warzywo, charakterystyczne dla świata śródziemnomorskiego&#8230; właściwie trochę przypomina w wyglądzie i smaku brukselkę). Z kolei w Trydencie największą popularnością cieszy się zwykła pizza z grzybami, a w Apulii udekorowana wykwintnie owocami morza.</p><p></p><p><strong>Jak Włosi traktują pizzę na co dzień?</strong></p><p></p><p></p><p>Z pizzą w Italii jest podobnie jak w Polsce z ziemniakami – niby spokojnie można by się bez nich obyć, ale gdy ich dłużej nie ma, czegoś nam brakuje. We Włoszech pizza jest standardowym rodzinnym posiłkiem, lecz jej wersje mogą być bardzo niestandardowe! A to za sprawą użytych do niej przypraw oraz dodatków. Tak to już jest na tym świecie, że każda familia ma swój smak i inaczej przyrządza ulubioną pizze. Niektórzy robią to z niesamowitą pieczołowitością przygotowując samodzielnie wszystkie składniki (piekąc ciasto, trąc ser, krojąc pieczarki, itd.). Inni zaś kupują gotowe blaty i rzucają na nie coś, co akurat jest &quot;pod ręką&quot; lub leży w lodówce od jakiegoś czasu. Podobnie jest ze sposobem jej jedzenia – kulturalniej byłoby oczywiście za pomocą sztućców, ale po co się w nie bawić, skoro nie ma akurat zbyt wiele czasu?</p><p></p><p>Żródło: <a href="http://www.twojaeuropa.pl/74/historia-pizzy-w-pigulce" target="_blank">http://www.twojaeuropa.pl/74/historia-pizzy-w-pigulce</a></p><p></p><p> Maria Kołodziejska</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1248364, member: 10341"] [B]Historia pizzy w pigułce[/B] [B] [/B] Sięgając do korzeni musimy dotrzeć oczywiście do samej starożytności. Tym razem to [B]Egipcjanie [/B]są winni całemu zamieszaniu, gdyż to w ich kuchni istniało coś, co możemy nazwać [B]pierwowzorem pizzy[/B]. Był to rodzaj okrągłego i cienkiego chleba, który służył jako podstawa wyżywienia ludności tej niezwykłej cywilizacji. Do jego wypiekania służyły specjalne piece, do których wkładano go dopiero po mocnym nagrzaniu. Eksperci twierdzą, że potrawę w rodzaju pizzy podawali także [B]starożytni Grecy[/B]. W ich wersji kulinarnej był to płaski chlebek posmarowany oliwą, czosnkiem oraz posypany ziołami. W ten sposób stołowali się później także Etruskowie oraz Rzymianie. Dużo później, bo w XVI wieku podobne ciasto bez dodatków podawano włoskim biedakom, których nie było stać, aby kupić sobie coś innego do jedzenia. Z powodu braku dodatków nie należało zapewne ani do zbytnio smacznych, ani zbytnio sycących. Dopiero w XVII wieku zostało ono docenione przez wyższe klasy społeczne, a to wszystko za sprawą [B]odkrycia Kolumba[/B], a dokładniej za sprawą [B]pomidorów[/B], które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy. Taki bogatszy smak odpowiadał już wielu ludziom, ale w gruncie rzeczy był to dopiero początek błyskotliwej kariery pizzy. [B]Przysmak królowej Małgorzaty[/B] Najbardziej znaczącą datą w historii pizzy jest 1899r., kiedy to królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej, postanowiła odwiedzić [B]Rafała Esposito[/B]. Był on w owym okresie najbardziej znaną osobą w Neapolu, a to za sprawą przygotowywanych przez niego wyśmienitych pizz. W niedługim czasie po tym, jak królowa wyraziła chęć spróbowania przyrządzonej przez Esposito smakowitości, zaszczyciła go swoją obecnością. Z tej okazji przygotował on, specjalnie dla niej, trójkolorową [B]pizze w barwach włoskiej flagi[/B]. Zielony był zrobiony z bazylii, biały z mozarelli, a czerwony z pomidorów. Na jej cześć nazwał ją „[B]Margherita[/B]”, co po włosku oznacza właśnie Małgorzatę. Od tego czasu pizza zaczęła podbijać cały świat i ciężko znaleźć kraj na ziemi, w którym nie znajduje się choćby jedna włoska restauracja. Bardziej ekonomiczną wersją są oczywiście bary i budki, lecz pizza w nich serwowana, niestety często ma z tą oryginalną jedynie wspólną nazwę i nic poza tym. [B]Czyżby także separatyzm pizzowy?[/B] Trzeba również zaznaczyć, że poszczególne regiony Włoch specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizz, choć oczywiście można w nich spotkać także inne smaki. I tak na przykład dla Lazio, którego stolicą jest Rzym, specyficzną pizzą jest [B]Quatro stagioni[/B], czyli taka podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą inne dodatki (wersja dobra dla osób, których towarzysz ma zupełnie inne upodobania kulinarne). Na Sycylii furorę robi pizza z czarnymi oliwkami, natomiast na drugiej włoskiej wyspie - Sardynii – z karczochami (trudne do opisania warzywo, charakterystyczne dla świata śródziemnomorskiego… właściwie trochę przypomina w wyglądzie i smaku brukselkę). Z kolei w Trydencie największą popularnością cieszy się zwykła pizza z grzybami, a w Apulii udekorowana wykwintnie owocami morza. [B]Jak Włosi traktują pizzę na co dzień?[/B] Z pizzą w Italii jest podobnie jak w Polsce z ziemniakami – niby spokojnie można by się bez nich obyć, ale gdy ich dłużej nie ma, czegoś nam brakuje. We Włoszech pizza jest standardowym rodzinnym posiłkiem, lecz jej wersje mogą być bardzo niestandardowe! A to za sprawą użytych do niej przypraw oraz dodatków. Tak to już jest na tym świecie, że każda familia ma swój smak i inaczej przyrządza ulubioną pizze. Niektórzy robią to z niesamowitą pieczołowitością przygotowując samodzielnie wszystkie składniki (piekąc ciasto, trąc ser, krojąc pieczarki, itd.). Inni zaś kupują gotowe blaty i rzucają na nie coś, co akurat jest "pod ręką" lub leży w lodówce od jakiegoś czasu. Podobnie jest ze sposobem jej jedzenia – kulturalniej byłoby oczywiście za pomocą sztućców, ale po co się w nie bawić, skoro nie ma akurat zbyt wiele czasu? Żródło: [URL="http://www.twojaeuropa.pl/74/historia-pizzy-w-pigulce"]http://www.twojaeuropa.pl/74/historia-pizzy-w-pigulce[/URL] Maria Kołodziejska [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom