Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1250885" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Mała czarna po włosku</strong></p><p></p><p>Nigdzie nie ma tak wspaniałej kawy jak u nas – twierdzą Włosi, którzy bez filiżanki swego ulubionego napoju nie wyobrażają sobie dnia. Mocną, pachnącą kawę podaje się tam od rana do wieczora. W tysiącach restauracji, trattorii i barów unosi się aromat parzonej prawdziwej kawy – nigdy rozpuszczalnej (chyba że na wyrażne żądanie gościa). I przed południem i po południu zarówno ekskluzywne lokale, jak i maleńkie kafejki pełne są gości. Przesiadują w nich całymi godzinami, delektując się espresso czy cappuccino. Najlepsza włoska kawa pochodzi z ziaren kawy arabica, odznaczającej się łagodniejszym smakiem niż robusta (im ziarna są mocniej palone, tym bardziej gorzkie).</p><p></p><p>Aby zrobić klasyczną espresso, miele się bardzo drobno kawę. Potem w specjalnych ekspresach parzy pod ciśnieniem. Otrzymuje się w ten sposób esencjonalną, ciemną kawę z puszystą brązową pianką na wierzchu. Zawsze podaje się ją w nagrzanych malutkich filiżankach. Jaką kawę można wypić we Włoszech?</p><p></p><p>*<strong>Caffe espresso – </strong>jeśli zamawia się kawę bez dodatków.</p><p></p><p>*<strong>Caffe corretto – </strong>espresso z dodatkiem brandy bądź też włoskiej wódki grappa.</p><p></p><p><strong>*Caffelatte </strong>– kawę z dużą ilością gorącego mleka, którą najczęściej pije się na śniadanie.</p><p></p><p><strong>*Caffe lungo – </strong>espresso nieco rozcieńczone wodą.</p><p></p><p><strong>*Caffe machiato – </strong>espresso z odrobiną gorącego mleka.</p><p></p><p><strong>*Caffe ristretto – </strong>bardzo mocne espresso.</p><p></p><p><strong>*Cappuccino – </strong>espresso z dodatkiem pienistego mleka, posypane kakao (nazwa kawy pochodzi od brązowego koloru – takiego jak kolor habitów mnichów kapucynów).</p><p></p><p>Choć, jak twierdzą Włosi, najlepszą kawę na świecie podaje się w ich kraju, smakowitą filiżankę tego napoju można przyrządzić w swoim domu. Wystarczy trochę aromatycznych dodatków i już po chwili będziecie się delektować pachnącym napojem.</p><p></p><p>Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1250885, member: 10341"] [B]Mała czarna po włosku[/B] Nigdzie nie ma tak wspaniałej kawy jak u nas – twierdzą Włosi, którzy bez filiżanki swego ulubionego napoju nie wyobrażają sobie dnia. Mocną, pachnącą kawę podaje się tam od rana do wieczora. W tysiącach restauracji, trattorii i barów unosi się aromat parzonej prawdziwej kawy – nigdy rozpuszczalnej (chyba że na wyrażne żądanie gościa). I przed południem i po południu zarówno ekskluzywne lokale, jak i maleńkie kafejki pełne są gości. Przesiadują w nich całymi godzinami, delektując się espresso czy cappuccino. Najlepsza włoska kawa pochodzi z ziaren kawy arabica, odznaczającej się łagodniejszym smakiem niż robusta (im ziarna są mocniej palone, tym bardziej gorzkie). Aby zrobić klasyczną espresso, miele się bardzo drobno kawę. Potem w specjalnych ekspresach parzy pod ciśnieniem. Otrzymuje się w ten sposób esencjonalną, ciemną kawę z puszystą brązową pianką na wierzchu. Zawsze podaje się ją w nagrzanych malutkich filiżankach. Jaką kawę można wypić we Włoszech? *[B]Caffe espresso – [/B]jeśli zamawia się kawę bez dodatków. *[B]Caffe corretto – [/B]espresso z dodatkiem brandy bądź też włoskiej wódki grappa. [B]*Caffelatte [/B]– kawę z dużą ilością gorącego mleka, którą najczęściej pije się na śniadanie. [B]*Caffe lungo – [/B]espresso nieco rozcieńczone wodą. [B]*Caffe machiato – [/B]espresso z odrobiną gorącego mleka. [B]*Caffe ristretto – [/B]bardzo mocne espresso. [B]*Cappuccino – [/B]espresso z dodatkiem pienistego mleka, posypane kakao (nazwa kawy pochodzi od brązowego koloru – takiego jak kolor habitów mnichów kapucynów). Choć, jak twierdzą Włosi, najlepszą kawę na świecie podaje się w ich kraju, smakowitą filiżankę tego napoju można przyrządzić w swoim domu. Wystarczy trochę aromatycznych dodatków i już po chwili będziecie się delektować pachnącym napojem. Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom