Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1252677" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ocet balsamiczny</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Zdrowa i pyszna kuchnia nie obejdzie się zarówno bez oliwy z oliwek, jak i octu balsamicznego. Ten ostatni powstaje we włoskiej Modenie. Wytwarza się go z pięciu gatunków winogron. Szlachetny smak oraz kulinarne i zdrowotne właściwości octu sprawiają, że znany jest na całym świecie. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Ocet balsamiczny doskonale wzbogaca smak sałat, dań z drobiu, czy czerwonego mięsa. Bywa dodatkiem słynnej włoskiej sałatki caprese czy hiszpańskiego chłodnika gazpacho. Znakomicie nadaje się do wszelkich sosów. Można polać nim rybę, szynkę, warzywa, a nawet lody waniliowe, czy truskawki. Zwyczajne przepisy potrafią stać się wykwintne, gdy dodać do nich kilka kropel octu balsamicznego. Nie należy przesadzać z jego ilością, ocet powinien podkreślać smak potraw, nie dominować go. Tradycja nakazuje, aby ocet był ostatnim składnikiem dodawanym do dań.</span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Kropla historii</span></span></strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Dziś ocet balsamiczny uważany jest za niezbędny składnik wyrafinowanej kuchni, ale dawniej traktowany był jako lek. Ocet był znany już ponad dwa tysiące lat temu. Od XII wieku korporacje produkujące ocet, pilnie strzegły tajemnicy jego otrzymywania. Sekret przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Ocet zyskał rozgłos na początku wieku XIV, kiedy rozpowszechnił go włoski, książęcy ród d&#8217;Este. Także wtedy powstał obyczaj obdarowywania nim prominentnych osobistości. Przypuszcza się, że termin &#8222;balsamiczny&#8221;, który pojawia się po raz pierwszy w rejestrze winobrań i sprzedaży win w połowie XVIII wieku, nadano z powodu używania octu jako medykamentu na przeróżne przypadłości, na przykład na rozstroje żołądka. Kiedy w XVII wieku epidemia dżumy po raz kolejny opanowała Europę, ocet balsamiczny używany był jako środek dezynfekujący oraz stanowił bazę dla odtrutki na tę chorobę. </span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Jak powstaje ocet balsamiczny?</span></span></strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Naprawdę dobry ocet przygotowywany jest nawet kilkadziesiąt lat. Pierwszym etapem jest uzyskanie świeżo wyciśniętego soku z winogron, tak zwanego moszczu winogronowego. Ten, podczas gotowania, poddany zostaje fermentacji cukrowej oraz octowej. W kolejnym etapie ocet leżakuje w specjalnie przygotowanych baryłkach, gdzie zachodzi proces naturalnej fermentacji alkoholowej z udziałem drożdży. Baryłki te przeważnie zrobione są z drewna dębu lub kasztanowca, morwy, jałowca, czy jesionu. Zwykle przechowuje się je na strychach, gdyż panujące tam wysokie temperatury latem oraz niskie zimą, sprawiają, iż proces fermentacji przebiega szybciej. Następnie dodaje się specjalny szczep bakterii octowych. Przygotowany w ten sposób koncentrat leżakuje czasem nawet do dwudziestu pięciu lat, podczas których nabiera szczególnego smaku i aromatu. Proces technologiczny, jakiemu poddany jest moszcz prowadzi do bardzo silnego odparowania, tak że z jego stu litrów otrzymuje się zaledwie kilka litrów octu.</span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Dlaczego warto używać octu?</span></span></strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Powodów, aby spożywać ocet jest wiele. Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy to, że ocet balsamiczny nie tylko poprawia trawienie, ale także zmniejsza apetyt. Ocet wspomaga spalanie tłuszczu oraz ułatwia oczyścić organizm. Ponadto ocet zapobiega fermentacji jelitowej, hamuje biegunki, a także reguluje pracę jelit. Istotne jest również i to, że ocet potrafi absorbować toksyny oraz wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów. Ocet balsamiczny zawiera w sobie witaminy oraz składniki mineralne, między innymi takie jak fosfor, magnez, czy potas. Poprawia wygląd skóry i zapobiega wypadaniu włosów. Dzięki wysokiej zawartości potasu ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne oraz czynności serca. To jednak jeszcze nie koniec jego zalet. Ocet reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, a także hamuje przedwczesne powstawanie zmian miażdżycowych. Ocet posiada także właściwości konserwujące żywność, powstrzymuje rozwój takich drobnoustrojów jak drożdże, bakterie, czy pleśń. Dobry ocet balsamiczny powinien być gęsty, ciemnobrązowy o smaku słodko- kwaśnym. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło: Ola Janik</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">http://fitness.wp.pl/dieta/abc-odchudzania/go:1/art36,ocet-balsamiczny.html</span></span></p><p></p><p> </p><p></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1252677, member: 10341"] [B]Ocet balsamiczny[/B] [B] [/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Zdrowa i pyszna kuchnia nie obejdzie się zarówno bez oliwy z oliwek, jak i octu balsamicznego. Ten ostatni powstaje we włoskiej Modenie. Wytwarza się go z pięciu gatunków winogron. Szlachetny smak oraz kulinarne i zdrowotne właściwości octu sprawiają, że znany jest na całym świecie. Ocet balsamiczny doskonale wzbogaca smak sałat, dań z drobiu, czy czerwonego mięsa. Bywa dodatkiem słynnej włoskiej sałatki caprese czy hiszpańskiego chłodnika gazpacho. Znakomicie nadaje się do wszelkich sosów. Można polać nim rybę, szynkę, warzywa, a nawet lody waniliowe, czy truskawki. Zwyczajne przepisy potrafią stać się wykwintne, gdy dodać do nich kilka kropel octu balsamicznego. Nie należy przesadzać z jego ilością, ocet powinien podkreślać smak potraw, nie dominować go. Tradycja nakazuje, aby ocet był ostatnim składnikiem dodawanym do dań.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [B][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Kropla historii[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Dziś ocet balsamiczny uważany jest za niezbędny składnik wyrafinowanej kuchni, ale dawniej traktowany był jako lek. Ocet był znany już ponad dwa tysiące lat temu. Od XII wieku korporacje produkujące ocet, pilnie strzegły tajemnicy jego otrzymywania. Sekret przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Ocet zyskał rozgłos na początku wieku XIV, kiedy rozpowszechnił go włoski, książęcy ród d’Este. Także wtedy powstał obyczaj obdarowywania nim prominentnych osobistości. Przypuszcza się, że termin „balsamiczny”, który pojawia się po raz pierwszy w rejestrze winobrań i sprzedaży win w połowie XVIII wieku, nadano z powodu używania octu jako medykamentu na przeróżne przypadłości, na przykład na rozstroje żołądka. Kiedy w XVII wieku epidemia dżumy po raz kolejny opanowała Europę, ocet balsamiczny używany był jako środek dezynfekujący oraz stanowił bazę dla odtrutki na tę chorobę. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [B][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Jak powstaje ocet balsamiczny?[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Naprawdę dobry ocet przygotowywany jest nawet kilkadziesiąt lat. Pierwszym etapem jest uzyskanie świeżo wyciśniętego soku z winogron, tak zwanego moszczu winogronowego. Ten, podczas gotowania, poddany zostaje fermentacji cukrowej oraz octowej. W kolejnym etapie ocet leżakuje w specjalnie przygotowanych baryłkach, gdzie zachodzi proces naturalnej fermentacji alkoholowej z udziałem drożdży. Baryłki te przeważnie zrobione są z drewna dębu lub kasztanowca, morwy, jałowca, czy jesionu. Zwykle przechowuje się je na strychach, gdyż panujące tam wysokie temperatury latem oraz niskie zimą, sprawiają, iż proces fermentacji przebiega szybciej. Następnie dodaje się specjalny szczep bakterii octowych. Przygotowany w ten sposób koncentrat leżakuje czasem nawet do dwudziestu pięciu lat, podczas których nabiera szczególnego smaku i aromatu. Proces technologiczny, jakiemu poddany jest moszcz prowadzi do bardzo silnego odparowania, tak że z jego stu litrów otrzymuje się zaledwie kilka litrów octu.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [B][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Dlaczego warto używać octu?[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Powodów, aby spożywać ocet jest wiele. Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy to, że ocet balsamiczny nie tylko poprawia trawienie, ale także zmniejsza apetyt. Ocet wspomaga spalanie tłuszczu oraz ułatwia oczyścić organizm. Ponadto ocet zapobiega fermentacji jelitowej, hamuje biegunki, a także reguluje pracę jelit. Istotne jest również i to, że ocet potrafi absorbować toksyny oraz wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów. Ocet balsamiczny zawiera w sobie witaminy oraz składniki mineralne, między innymi takie jak fosfor, magnez, czy potas. Poprawia wygląd skóry i zapobiega wypadaniu włosów. Dzięki wysokiej zawartości potasu ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne oraz czynności serca. To jednak jeszcze nie koniec jego zalet. Ocet reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, a także hamuje przedwczesne powstawanie zmian miażdżycowych. Ocet posiada także właściwości konserwujące żywność, powstrzymuje rozwój takich drobnoustrojów jak drożdże, bakterie, czy pleśń. Dobry ocet balsamiczny powinien być gęsty, ciemnobrązowy o smaku słodko- kwaśnym. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło: Ola Janik[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]http://fitness.wp.pl/dieta/abc-odchudzania/go:1/art36,ocet-balsamiczny.html[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12] [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom