Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1260793" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Limonka</strong></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Inaczej limeta kwaśna, lima, limonka.</strong></p><p></p><p>Ojczyzną limy jest południowo- wschodnia Azja, skąd dopiero w XVI wieku dotarła do Ameryki Środkowej i Północnej. Wcześniej w ciągu kilku stuleci krzyżowano ją na plantacjach śródziemnomorskich. Z tego rejonu Portugalczycy przenieśli ją do Ameryki. Limeta kwaśna uprawiana jest na całym świecie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.</p><p></p><p><strong>Cechy owocu, odmiany</strong></p><p></p><p>Owoce limety kwaśnej są okrągłymi jagodami wielkości 3-6 cm. W stanie dojrzałym ich okrywa jest zielona do zielonkawożółtej, pokryta gęsto gruczołkami olejków eterycznych. Okrywa ma grubość 1,5 – 3mm. Miąższ jest podzielony na 5- 15 komór, które mocno przywierają do siebie i do okrywy. W miąższu znajdują się owalno-jajowate, nieco spłaszczone, białawe nasiona. Owoc ma bardzo kwaśny smak, jest aromatyczny. Skórka limy wydziela charakterystyczny cierpki aromat. Z powodu swojej kwasowości niektóre cytrusy nazywane są limami, chociaż nimi nie są. Mówimy o dwóch zasadniczych typach zielonej cytryny, limecie meksykańskiej, zwanej również antylską i o limecie tahitańskiej, inaczej perskiej. Ta pierwsza ma okrągłe lub owalne małe owoce i ciemnozieloną skórkę, druga rodzi trochę większe owoce bezpestkowe, bardziej soczyste i słodsze. Te dwa typy najczęściej spotyka się w handlu.</p><p></p><p><strong>Wartości odżywcze, lecznictwo</strong></p><p></p><p>Limeta jest owocem bogatym w witaminę C, dziś powszechnie uznawane są bakteriobójcze właściwości limonki. Na brytyjskich okrętach wojennych zawsze znajdowały się zapasy limety jako środka zapobiegającego szkorbutowi. Sok limonowy ma liczne zastosowania lecznicze, w leczeniu bólów głowy, kaszlu, bólu gardła, reumatyzmu i artretyzmu, przyspieszonej akcji serca i hemoroidów.</p><p></p><p><strong>Spożycie</strong></p><p></p><p>Z soku dojrzałych owoców robi się z dodatkiem wody z lodem i cukru doskonały napój orzeźwiający. Sok ten służy również do aromatyzowania lemoniad, herbaty i alkoholi oraz do przyprawiania wypieków, sosów, sałatek i surówek. Całe dojrzałe owoce wykorzystuje się do produkcji dżemów, galaretek i syropu lub marynuje w korzennej zalewie. Na Bliskim Wschodzie suszone limety stosuje się do aromatyzowania herbaty i jako przyprawę. Olejki eteryczne służą w przemyśle spożywczym do aromatyzowania słodyczy i napojów. Owoce limety służą również do dekorowania potraw i napojów. Sokiem z limety skrapia się inne owoce, aby nie traciły koloru i nie ciemniały.</p><p></p><p>Olejek z owoców wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków, służy także do smarowania skóry, zmienionej w wyniku ukąszenia owadów.</p><p></p><p><strong>Uwagi</strong></p><p></p><p>Limety zbiera się ręcznie w stanie dojrzałym, mogą być przechowywane tylko kilka dni, później cienka skórka wysycha i owoce szybko tracą na wartości. Owoce przeznaczone do handlu i wysyłki są odpowiednio konserwowane, by przetrwały dłużej.</p><p></p><p>Żródło: <span style="font-size: 26px">http://www.itum.com.pl/leksykon/index.php?id_kat=2&id_el=52</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1260793, member: 10341"] [B]Limonka[/B] [B]Inaczej limeta kwaśna, lima, limonka.[/B] Ojczyzną limy jest południowo- wschodnia Azja, skąd dopiero w XVI wieku dotarła do Ameryki Środkowej i Północnej. Wcześniej w ciągu kilku stuleci krzyżowano ją na plantacjach śródziemnomorskich. Z tego rejonu Portugalczycy przenieśli ją do Ameryki. Limeta kwaśna uprawiana jest na całym świecie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. [B]Cechy owocu, odmiany[/B] Owoce limety kwaśnej są okrągłymi jagodami wielkości 3-6 cm. W stanie dojrzałym ich okrywa jest zielona do zielonkawożółtej, pokryta gęsto gruczołkami olejków eterycznych. Okrywa ma grubość 1,5 – 3mm. Miąższ jest podzielony na 5- 15 komór, które mocno przywierają do siebie i do okrywy. W miąższu znajdują się owalno-jajowate, nieco spłaszczone, białawe nasiona. Owoc ma bardzo kwaśny smak, jest aromatyczny. Skórka limy wydziela charakterystyczny cierpki aromat. Z powodu swojej kwasowości niektóre cytrusy nazywane są limami, chociaż nimi nie są. Mówimy o dwóch zasadniczych typach zielonej cytryny, limecie meksykańskiej, zwanej również antylską i o limecie tahitańskiej, inaczej perskiej. Ta pierwsza ma okrągłe lub owalne małe owoce i ciemnozieloną skórkę, druga rodzi trochę większe owoce bezpestkowe, bardziej soczyste i słodsze. Te dwa typy najczęściej spotyka się w handlu. [B]Wartości odżywcze, lecznictwo[/B] Limeta jest owocem bogatym w witaminę C, dziś powszechnie uznawane są bakteriobójcze właściwości limonki. Na brytyjskich okrętach wojennych zawsze znajdowały się zapasy limety jako środka zapobiegającego szkorbutowi. Sok limonowy ma liczne zastosowania lecznicze, w leczeniu bólów głowy, kaszlu, bólu gardła, reumatyzmu i artretyzmu, przyspieszonej akcji serca i hemoroidów. [B]Spożycie[/B] Z soku dojrzałych owoców robi się z dodatkiem wody z lodem i cukru doskonały napój orzeźwiający. Sok ten służy również do aromatyzowania lemoniad, herbaty i alkoholi oraz do przyprawiania wypieków, sosów, sałatek i surówek. Całe dojrzałe owoce wykorzystuje się do produkcji dżemów, galaretek i syropu lub marynuje w korzennej zalewie. Na Bliskim Wschodzie suszone limety stosuje się do aromatyzowania herbaty i jako przyprawę. Olejki eteryczne służą w przemyśle spożywczym do aromatyzowania słodyczy i napojów. Owoce limety służą również do dekorowania potraw i napojów. Sokiem z limety skrapia się inne owoce, aby nie traciły koloru i nie ciemniały. Olejek z owoców wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków, służy także do smarowania skóry, zmienionej w wyniku ukąszenia owadów. [B]Uwagi[/B] Limety zbiera się ręcznie w stanie dojrzałym, mogą być przechowywane tylko kilka dni, później cienka skórka wysycha i owoce szybko tracą na wartości. Owoce przeznaczone do handlu i wysyłki są odpowiednio konserwowane, by przetrwały dłużej. Żródło:[SIZE=12][FONT=Calibri] [/FONT][/SIZE][SIZE=10]http://www.itum.com.pl/leksykon/index.php?id_kat=2&id_el=52 [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom