Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1262196" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Bliny do powtórki</strong></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Krótki przewodnik po blinach</strong> </p><p></p><p>Uchodzą za bardzo elegancką i bardzo &#8222;męską&#8221; przekąskę, zapewne z powodu wykwintnych dodatków: kawioru, wędzonego łososia czy jesiotra. Są jedną z najsłynniejszych kreacji kuchni rosyjskiej i cieszą się międzynarodową renomą, choć ich rodowód jest zapewne plebejski. Same bliny to rodzaj małych, niezbyt cienkich naleśników usmażonych z drożdżowego gryczanego ciasta, ale o ich smaku decydują starannie dobrane towarzyszące ingrediencje i obowiązkowy – przynajmniej w Rosji – zamrożony &#8222;na igłę&#8221; kieliszek wódki. Ów szczególny efekt osiąga się, wkładając butelkę do zamrażalnika Zamrożona wódka leje się wtedy cienkim jak igła strumykiem.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Bliny najczęściej uświetniają jakieś uroczystości: duże bankiety, eleganckie obiady. Podaje się je jako gorące entree.</li> <li data-xf-list-type="ul">Klasyczne bliny mają wielkość spodka od filiżanki, ale w rosyjskich domach podaje się też bliny wielkości dużego talerza.</li> <li data-xf-list-type="ul">W przeciwieństwie do naleśników są pulchne i dość grube – około 1 centymetra.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najsmaczniejsze są bardzo gorące, przed chwilą zdjęte z patelni. Podawane na dużych przyjęciach i dla dużej liczby gości, smażone są wcześniej i póżniej odgrzewane w piekarniku (bez tłuszczu! – zawinięte w folię aluminiową, by nie straciły soczystości).</li> <li data-xf-list-type="ul">Blinom towarzyszy wiele dodatków, podawanych równocześnie. Generalnie idzie o to, aby łagodny, neutralny smak blinów zderzyć z wyrażnie pikantnymi, słonymi dodatkami. W tym tkwi sekret tej chluby rosyjskiej kuchni.</li> </ul><p><strong>Jak smażyć bliny?</strong></p><p></p><p>Przepis na bliny jest niezwykle prosty i nie ma w nim żadnych pułapek kulinarnych. Przygotowanie drożdżowego ciasta zajmuje pół godziny. Towarzyszących blinom ingrediencji – jeśli ma być ich wiele – także 30 minut. Trzeba jednak zarezerwować dodatkową godzinę oczekiwania, aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do smażenia.</p><p></p><p>Jedna ważna rada: ciasto musi być trochę bardziej gęste niż na naleśniki.</p><p></p><p><strong>Co do blinów?</strong></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Kawior i pokrojona na ósemki cytryna.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pokrojony w drobną kostkę lub paseczki wędzony łosoś i cytryna.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kwaśna, ubita ze szczyptą soli śmietana. Lub śmietana przyprawiona szczypiorkiem, koperkiem, kaparami, zielonym pieprzem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Stopione świeże masło.</li> <li data-xf-list-type="ul">Posiekane drobno solone śledzie lub sałatka śledziowa przygotowana z matiasów, zblanszowanej cebuli, soli, pieprzu i odrobiny octu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Posiekana drobno surowa cebula (1 minuta), w osolonej i osłodzonej wodzie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Filety anchois, wędzony pikling, pstrąg, węgorz, sieja.</li> <li data-xf-list-type="ul">Gotowane krewetki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sól i pieprz.</li> <li data-xf-list-type="ul">Bliny (cieńsze) podaje się też na słodko (wtedy do herbaty) ze śmietaną, lekko przypudrowaną cukrem, konfiturami, sosem malinowym i świeżymi owocami.</li> </ul><p><strong>Jak jada się bliny?</strong></p><p></p><p>Jeśli są małe, kładzie się jeden blin na talerz, rozsmarowuje na wierzchu łyżeczkę kawioru, skrapia cytryną, polewa stopionym masłem, następnie posypuje szczypiorem lub cebulą i polewa śmietaną.</p><p></p><p>Duże i trochę cieńsze dekoruje się na talerzu, składa jak naleśniki i zjada nożem i widelcem.</p><p></p><p>Podając na stół bliny, układa się je na półmisku, dodatki podaje się w oddzielnych naczyniach. Kawior koniecznie w szklanym lub kryształowym naczyniu (najlepiej umieszczonym w większym naczyniu z pokruszonym lodem), które uwypukla jego strukturę i barwę.</p><p></p><p>Żródło: Smaki i aromaty</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1262196, member: 10341"] [B]Bliny do powtórki[/B] [B]Krótki przewodnik po blinach[/B] Uchodzą za bardzo elegancką i bardzo „męską” przekąskę, zapewne z powodu wykwintnych dodatków: kawioru, wędzonego łososia czy jesiotra. Są jedną z najsłynniejszych kreacji kuchni rosyjskiej i cieszą się międzynarodową renomą, choć ich rodowód jest zapewne plebejski. Same bliny to rodzaj małych, niezbyt cienkich naleśników usmażonych z drożdżowego gryczanego ciasta, ale o ich smaku decydują starannie dobrane towarzyszące ingrediencje i obowiązkowy – przynajmniej w Rosji – zamrożony „na igłę” kieliszek wódki. Ów szczególny efekt osiąga się, wkładając butelkę do zamrażalnika Zamrożona wódka leje się wtedy cienkim jak igła strumykiem. [LIST][*]Bliny najczęściej uświetniają jakieś uroczystości: duże bankiety, eleganckie obiady. Podaje się je jako gorące entree. [*]Klasyczne bliny mają wielkość spodka od filiżanki, ale w rosyjskich domach podaje się też bliny wielkości dużego talerza. [*]W przeciwieństwie do naleśników są pulchne i dość grube – około 1 centymetra. [*]Najsmaczniejsze są bardzo gorące, przed chwilą zdjęte z patelni. Podawane na dużych przyjęciach i dla dużej liczby gości, smażone są wcześniej i póżniej odgrzewane w piekarniku (bez tłuszczu! – zawinięte w folię aluminiową, by nie straciły soczystości). [*]Blinom towarzyszy wiele dodatków, podawanych równocześnie. Generalnie idzie o to, aby łagodny, neutralny smak blinów zderzyć z wyrażnie pikantnymi, słonymi dodatkami. W tym tkwi sekret tej chluby rosyjskiej kuchni. [/LIST] [B]Jak smażyć bliny?[/B] Przepis na bliny jest niezwykle prosty i nie ma w nim żadnych pułapek kulinarnych. Przygotowanie drożdżowego ciasta zajmuje pół godziny. Towarzyszących blinom ingrediencji – jeśli ma być ich wiele – także 30 minut. Trzeba jednak zarezerwować dodatkową godzinę oczekiwania, aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do smażenia. Jedna ważna rada: ciasto musi być trochę bardziej gęste niż na naleśniki. [B]Co do blinów?[/B] [LIST][*]Kawior i pokrojona na ósemki cytryna. [*]Pokrojony w drobną kostkę lub paseczki wędzony łosoś i cytryna. [*]Kwaśna, ubita ze szczyptą soli śmietana. Lub śmietana przyprawiona szczypiorkiem, koperkiem, kaparami, zielonym pieprzem. [*]Stopione świeże masło. [*]Posiekane drobno solone śledzie lub sałatka śledziowa przygotowana z matiasów, zblanszowanej cebuli, soli, pieprzu i odrobiny octu. [*]Posiekana drobno surowa cebula (1 minuta), w osolonej i osłodzonej wodzie. [*]Filety anchois, wędzony pikling, pstrąg, węgorz, sieja. [*]Gotowane krewetki. [*]Sól i pieprz. [*]Bliny (cieńsze) podaje się też na słodko (wtedy do herbaty) ze śmietaną, lekko przypudrowaną cukrem, konfiturami, sosem malinowym i świeżymi owocami. [/LIST] [B]Jak jada się bliny?[/B] Jeśli są małe, kładzie się jeden blin na talerz, rozsmarowuje na wierzchu łyżeczkę kawioru, skrapia cytryną, polewa stopionym masłem, następnie posypuje szczypiorem lub cebulą i polewa śmietaną. Duże i trochę cieńsze dekoruje się na talerzu, składa jak naleśniki i zjada nożem i widelcem. Podając na stół bliny, układa się je na półmisku, dodatki podaje się w oddzielnych naczyniach. Kawior koniecznie w szklanym lub kryształowym naczyniu (najlepiej umieszczonym w większym naczyniu z pokruszonym lodem), które uwypukla jego strukturę i barwę. Żródło: Smaki i aromaty [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom