Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1269450" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zapiekanki mięsne</strong></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Na zapiekankę przyda się wiele składników, które już mamy w lodówce, między innymi, końcówki wędlin i pieczystego. Można je połączyć na przykład z ziemniakami, które zostały z wczorajszego obiadu, makaronem lub ryżem. I tak: resztki pokrojonej wędliny ;podsmażonej z cebulką, a następnie wymieszanej z ziemniakami zalewamy kwaśną śmietaną roztrzepaną z jajkami. Po zapieczeniu otrzymujemy doskonałe danie!</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Świetnym spoiwem farszów do zapiekanek jest także topiony serek. Pokrojony w kosteczkę idealnie łączy składniki. A jeśli dodamy serek ziołowy, nasze danie zostanie dodatkowo doprawione.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Wszystkie mięsa, które dodajemy do zapiekanek, należy wcześniej obsmażyć lub jak na przykład w przypadku kurczaka lub indyka, obgotować. Zapiekanki pozostają w piekarniku stosunkowo krótko, więc surowe mięsa w takim czasie nie byłyby gotowe.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">&#8222;Najwdzięczniejszymi&#8221; mięsami do zapiekania są filet z kurczaka i polędwiczka wieprzowa. Dlaczego? Bo do przyrządzenia z nich zapiekanki potrzeba niewiele czasu. I jedno, i drugie mięso wystarczy tylko krotko obsmażyć na silnym ogniu, a następnie zapiekać z wybranymi dodatkami przez zaledwie 20 minut.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Czy wiecie, że ze zwykłej kaszanki też można przygotować smakowite przekąskowe zapiekanki? Wyjętą z osłonki, podsmażoną z cebulą kaszankę doprawić odrobiną keczupu i sporą szczyptą majeranku. Masę umieszczamy w wydrążonych jabłkach i zapiekamy (15 minut). Danie jest tak smakowite, że bez wstydu możemy podać je nawet najważniejszym gościom.</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Inny pomysł na elegancką przekąskę z piekarnika to jabłka w płaszczykach. Jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki oprószamy majerankiem i kminkiem, a następnie owijamy plasterkami wędliny, jak na przykład boczek, szynka, baleron. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut – wędlina musi się ładnie przyrumienić. Wyborne!</span></span></li> </ul><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Żródło: Pani domu poleca</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">A ja polecam wypróbowane <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27030&hl=Agaty" target="_blank"><strong>jabłka Agaty</strong></a></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1269450, member: 10341"] [B]Zapiekanki mięsne[/B] [LIST][*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Na zapiekankę przyda się wiele składników, które już mamy w lodówce, między innymi, końcówki wędlin i pieczystego. Można je połączyć na przykład z ziemniakami, które zostały z wczorajszego obiadu, makaronem lub ryżem. I tak: resztki pokrojonej wędliny ;podsmażonej z cebulką, a następnie wymieszanej z ziemniakami zalewamy kwaśną śmietaną roztrzepaną z jajkami. Po zapieczeniu otrzymujemy doskonałe danie![/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Świetnym spoiwem farszów do zapiekanek jest także topiony serek. Pokrojony w kosteczkę idealnie łączy składniki. A jeśli dodamy serek ziołowy, nasze danie zostanie dodatkowo doprawione.[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Wszystkie mięsa, które dodajemy do zapiekanek, należy wcześniej obsmażyć lub jak na przykład w przypadku kurczaka lub indyka, obgotować. Zapiekanki pozostają w piekarniku stosunkowo krótko, więc surowe mięsa w takim czasie nie byłyby gotowe.[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]„Najwdzięczniejszymi” mięsami do zapiekania są filet z kurczaka i polędwiczka wieprzowa. Dlaczego? Bo do przyrządzenia z nich zapiekanki potrzeba niewiele czasu. I jedno, i drugie mięso wystarczy tylko krotko obsmażyć na silnym ogniu, a następnie zapiekać z wybranymi dodatkami przez zaledwie 20 minut.[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Czy wiecie, że ze zwykłej kaszanki też można przygotować smakowite przekąskowe zapiekanki? Wyjętą z osłonki, podsmażoną z cebulą kaszankę doprawić odrobiną keczupu i sporą szczyptą majeranku. Masę umieszczamy w wydrążonych jabłkach i zapiekamy (15 minut). Danie jest tak smakowite, że bez wstydu możemy podać je nawet najważniejszym gościom.[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times New Roman]Inny pomysł na elegancką przekąskę z piekarnika to jabłka w płaszczykach. Jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki oprószamy majerankiem i kminkiem, a następnie owijamy plasterkami wędliny, jak na przykład boczek, szynka, baleron. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut – wędlina musi się ładnie przyrumienić. Wyborne![/FONT][/SIZE] [/LIST] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]Żródło: Pani domu poleca[/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman]A ja polecam wypróbowane [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27030&hl=Agaty"][B]jabłka Agaty[/B][/URL][/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom