Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1278567" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Prawdziwy kolor marchewki</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p>Agnieszka Kręglicka w jednym ze swoich artykułów przenosi nas w świat bajecznie kolorowych marchewek. Przygotowała dwa dania, oba w białym kolorze, jak się okazało wszystko to było z białej marchewki. A my przecież przyzwyczajeni do pięknej, pomarańczowej barwy marchewek, z niedowierzaniem przyglądamy się tym potrawom. A jak jest naprawdę?</p><p></p><p>Mało marchewkowy kolor to nie efekt moczenia w bielince, tylko pojawienia się na polskim rynku marchwi w kolorze białym (white satin), żółtym (yellowstone) i buraczkowym (deep purple). I chociaż ten wygląd zaskakuje, historycznie bliższy jest pierwotnej marchwi niż jej odmiana pomarańczowa. </p><p></p><p>Dzika marchew, od wieków znana i wciąż spotykana w Afganistanie, barwę ma bowiem fioletową i czerwoną, a ta, którą można znaleźć poza uprawami na naszych terenach, przypomina niemrawą pietruszkę. Za to pachnie zdecydowanie marchewkowo - i to właśnie ze względu na aromat była pożądanym ziołem przyprawowym, nim zadbano o powiększenie jej korzenia.</p><p></p><p>Mniej więcej od XVI w. marchewką zajęli się Holendrzy. Najpierw skupili się nad wzrostem części podziemnej, potem nad nadaniem jej pomarańczowej barwy. I nieźle im się to udało, bo marchewka pomarańczowa rządzi, podobnie jak holenderska rodzina królewska Oranje, której rodowe barwy były według legendy inspiracją dla ogrodników.</p><p></p><p>Fantastyczne kolory marchewki to zasługa fitoskładników, które zabarwiając <a href="http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?query=owoce" target="_blank"><span style="color: #0000ff">owoce</span></a> i <a href="http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?query=warzywa" target="_blank"><span style="color: #0000ff">warzywa</span></a>, działają antyoksydacyjnie i służą naszemu zdrowiu. Szczególnie marchew purpurowa zbiera pochwały za prozdrowotne antocyjany w składzie. Jest zwarta, twardsza od innych, dłużej ją trzeba gotować. I najlepiej osobno, bo barwi w czasie obróbki. Biała i żółta nie mogą pochwalić się zagęszczeniem przeciwutleniaczy, ale są soczyste, mają sporo błonnika i marchewkowy smak.</p><p></p><p>Nowe kolory cieszą na przednówku. Pokrojenie cienkich plastrów na krajalnicy lub obieraczką do warzyw, a potem zamarynowanie szerokich wstążek w oliwie z plastrami czosnku, natką i sokiem z cytryny daje świetny dodatek do sałat. Duszenie, karmelizowanie, dodawanie do zup i zapiekanek działa tradycyjnie, ale z wizualnym elementem zaskoczenia.</p><p></p><p>Żródło: <a href="http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53581,11439985,Marchewka_w_kolorze_white_satin.html" target="_blank">http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy...hite_satin.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1278567, member: 10341"] [B]Prawdziwy kolor marchewki[/B] [B] [/B] Agnieszka Kręglicka w jednym ze swoich artykułów przenosi nas w świat bajecznie kolorowych marchewek. Przygotowała dwa dania, oba w białym kolorze, jak się okazało wszystko to było z białej marchewki. A my przecież przyzwyczajeni do pięknej, pomarańczowej barwy marchewek, z niedowierzaniem przyglądamy się tym potrawom. A jak jest naprawdę? Mało marchewkowy kolor to nie efekt moczenia w bielince, tylko pojawienia się na polskim rynku marchwi w kolorze białym (white satin), żółtym (yellowstone) i buraczkowym (deep purple). I chociaż ten wygląd zaskakuje, historycznie bliższy jest pierwotnej marchwi niż jej odmiana pomarańczowa. Dzika marchew, od wieków znana i wciąż spotykana w Afganistanie, barwę ma bowiem fioletową i czerwoną, a ta, którą można znaleźć poza uprawami na naszych terenach, przypomina niemrawą pietruszkę. Za to pachnie zdecydowanie marchewkowo - i to właśnie ze względu na aromat była pożądanym ziołem przyprawowym, nim zadbano o powiększenie jej korzenia. Mniej więcej od XVI w. marchewką zajęli się Holendrzy. Najpierw skupili się nad wzrostem części podziemnej, potem nad nadaniem jej pomarańczowej barwy. I nieźle im się to udało, bo marchewka pomarańczowa rządzi, podobnie jak holenderska rodzina królewska Oranje, której rodowe barwy były według legendy inspiracją dla ogrodników. Fantastyczne kolory marchewki to zasługa fitoskładników, które zabarwiając [URL="http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?query=owoce"][COLOR=#0000ff]owoce[/COLOR][/URL] i [URL="http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?query=warzywa"][COLOR=#0000ff]warzywa[/COLOR][/URL], działają antyoksydacyjnie i służą naszemu zdrowiu. Szczególnie marchew purpurowa zbiera pochwały za prozdrowotne antocyjany w składzie. Jest zwarta, twardsza od innych, dłużej ją trzeba gotować. I najlepiej osobno, bo barwi w czasie obróbki. Biała i żółta nie mogą pochwalić się zagęszczeniem przeciwutleniaczy, ale są soczyste, mają sporo błonnika i marchewkowy smak. Nowe kolory cieszą na przednówku. Pokrojenie cienkich plastrów na krajalnicy lub obieraczką do warzyw, a potem zamarynowanie szerokich wstążek w oliwie z plastrami czosnku, natką i sokiem z cytryny daje świetny dodatek do sałat. Duszenie, karmelizowanie, dodawanie do zup i zapiekanek działa tradycyjnie, ale z wizualnym elementem zaskoczenia. Żródło: [URL="http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53581,11439985,Marchewka_w_kolorze_white_satin.html"]http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy...hite_satin.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom