Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1280766" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Gotowanie</strong></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>W wodzie</strong></p><p></p><p><strong>Gotowanie strąków</strong></p><p></p><p><strong>Warzywa strączkowe</strong> można gotować na dwa sposoby: po wcześniejszym namoczeniu (12 godzin) – w tej samej wodzie, w której się moczyły (oprócz soi, tę zawsze zalewamy świeżą wodą) lub bez namaczania. W tym drugim przypadku doprowadzamy warzywa do wrzenia, gotujemy 2 – 3 minuty i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie gotujemy: czerwoną soczewicę – pół godziny, inne soczewice i fasolę - godzinę, groch – półtorej godziny, zielony groszek – pół godziny. Do wszystkich roślin strączkowych dodajemy odrobinę soli.</p><p></p><p><strong>Gotowanie kolb, bulw, korzeni i kwiatów</strong></p><p></p><p>Gotując <strong>kukurydzę</strong>, nie solimy wody, dodajemy za to trochę mleka i cukru – od soli kukurydza twardnieje, a mleko i cukier dadzą jej przyjemny aromat.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1280766, member: 10341"] [B]Gotowanie[/B] [B]W wodzie[/B] [B]Gotowanie strąków[/B] [B]Warzywa strączkowe[/B] można gotować na dwa sposoby: po wcześniejszym namoczeniu (12 godzin) – w tej samej wodzie, w której się moczyły (oprócz soi, tę zawsze zalewamy świeżą wodą) lub bez namaczania. W tym drugim przypadku doprowadzamy warzywa do wrzenia, gotujemy 2 – 3 minuty i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie gotujemy: czerwoną soczewicę – pół godziny, inne soczewice i fasolę - godzinę, groch – półtorej godziny, zielony groszek – pół godziny. Do wszystkich roślin strączkowych dodajemy odrobinę soli. [B]Gotowanie kolb, bulw, korzeni i kwiatów[/B] Gotując [B]kukurydzę[/B], nie solimy wody, dodajemy za to trochę mleka i cukru – od soli kukurydza twardnieje, a mleko i cukier dadzą jej przyjemny aromat. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom