Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1285910" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Chemiczne ulepszacze żywności – co o nich wiemy?</strong></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Substancje konserwujące</strong> - chronią produkt przed zepsuciem. Niektóre z nich np. kwas sorbowy (E-200) uchodzi za nieszkodliwy, gdyż podobnie jak kwasy tłuszczowe rozkładany jest przez organizm. </p><p>Ale już dwutlenek siarki i jego związki, ukryte pod oznaczeniami E-220 do E-227, mogą powodować bóle głowy, nudności, alergie oraz niszczenie witamin w organizmie. Związki te znajdują się często w: konserwach warzywnych, przetworach z ziemniaków, owocach suszonych i winie.</p><p> </p><p><strong>Emulgatory i stabilizatory</strong> służą do łączenia substancji nie mieszających się np. wody i tłuszczu. Są nieszkodliwe. </p><p></p><p><strong>Substancje zagęszczające</strong> są odpowiedzialne za konsystencję i w większości są nieszkodliwe. </p><p></p><p><strong>Substancje zakwaszające</strong> utrzymują naturalny smak i zapach. Większość z nich jest nieszkodliwa. </p><p></p><p><strong>Przeciwutleniacze</strong> to rodzina E 320 możemy ten symbol spotkać w słodyczach, kostkach rosołowych czy gumie do żucia, zapobiegają jełczeniu tłuszczów. Mogą powodować alergie. </p><p></p><p><strong>Barwniki</strong> poprawiają wygląd żywności. Ukryte są pod symbolem z grupy E -100 mogą powodować uczulenia, ale także mają szkodliwy wpływ na funkcje tarczycy. Obecne są w tak popularnych produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze, konserwy, masło, sery i kawior.</p><p></p><p>Żródło: <a href="http://gastromonia.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?4" target="_blank">http://gastromonia.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?4</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1285910, member: 10341"] [B]Chemiczne ulepszacze żywności – co o nich wiemy?[/B] [B]Substancje konserwujące[/B] - chronią produkt przed zepsuciem. Niektóre z nich np. kwas sorbowy (E-200) uchodzi za nieszkodliwy, gdyż podobnie jak kwasy tłuszczowe rozkładany jest przez organizm. Ale już dwutlenek siarki i jego związki, ukryte pod oznaczeniami E-220 do E-227, mogą powodować bóle głowy, nudności, alergie oraz niszczenie witamin w organizmie. Związki te znajdują się często w: konserwach warzywnych, przetworach z ziemniaków, owocach suszonych i winie. [B]Emulgatory i stabilizatory[/B] służą do łączenia substancji nie mieszających się np. wody i tłuszczu. Są nieszkodliwe. [B]Substancje zagęszczające[/B] są odpowiedzialne za konsystencję i w większości są nieszkodliwe. [B]Substancje zakwaszające[/B] utrzymują naturalny smak i zapach. Większość z nich jest nieszkodliwa. [B]Przeciwutleniacze[/B] to rodzina E 320 możemy ten symbol spotkać w słodyczach, kostkach rosołowych czy gumie do żucia, zapobiegają jełczeniu tłuszczów. Mogą powodować alergie. [B]Barwniki[/B] poprawiają wygląd żywności. Ukryte są pod symbolem z grupy E -100 mogą powodować uczulenia, ale także mają szkodliwy wpływ na funkcje tarczycy. Obecne są w tak popularnych produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze, konserwy, masło, sery i kawior. Żródło: [URL="http://gastromonia.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?4"]http://gastromonia.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?4[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom