Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1298360" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"><strong>Sezonowy kalendarz warzyw i owoców</strong></span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"> Gdyby wierzyć chińskiej filozofii życia, należałoby jako podstawę swojej diety uznać dostosowanie sposobu odżywiania do konkretnej pory roku. </span></span>W końcu przyroda podpowiada nam co jeść, by żyć zdrowo.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Współczesne metody przechowywania i przetwarzania żywności, gwarantują nam dostęp do niezliczonej ilość produktów przez cały rok, jednak jak wiadomo nie wszystkie z tych metod zapewniają taki poziom wartości odżywczych pokarmów, jakiego byśmy się spodziewali. Dlatego warto orientować się w kalendarzu sezonowych owoców i warzyw, w końcu niektóre dary natury są dla nas dostępne przez bardzo krótki okres czasu.</span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'"><strong>Suszona zima</strong></span></span></p><p></p><p>Począwszy od grudnia, a na początku kwietnia skończywszy wśród warzyw i owoców mamy dostęp jedynie do tych, które można przechowywać w postaci suszonej, mrożonej a także do owoców bardzo trwałych, które z powodzeniem mogą leżakować długo po zerwaniu z drzewa czy krzaka. Niestety w naszym społeczeństwie konieczność spożywania warzyw i owoców przez cały rok wydaje się być mało rozpropagowana. Polacy owoców i warzyw jedzą mało, zaś średnie spożycie w miesiącach zimowych jeszcze się zmniejsza. Świadczyć o tym może fakt, że z przeprowadzonych w ubiegłym roku badań wynika, że w Polsce na jednego mieszkańca przypada niespełna 3 kg mrożonych owoców i warzyw rocznie, podczas gdy w Niemczech średnie spożycie wynosi aż 40 kg!</p><p></p><p>Czym się kierować wybierając warzywa mrożone? Przede wszystkim ilością zawartych w nich konserwantów. Kusząco wyglądają zapewne wszelkiego rodzaju mieszanki z już gotowym dodatkiem przypraw czy dania gotowe z makaronem i dodatkiem warzyw, jednak w większości nie są one dla nas źródłem dużej ilości składników odżywczych. Znacznie lepiej wybierać tzw. mrożonki typu &#8222;mono&#8221;, czyli sam kalafior, marchewkę, szpinak, brokuły czy fasolkę szparagową.</p><p></p><p>Najbardziej racjonalnym, wymagającym jednak sporej ilości miejsca w zamrażalniku rozwiązaniem, byłoby przygotowanie własnych mrożonek. Wybierając samodzielnie produkty do mrożenia latem, mamy pewność, że są to warzywa i owoce najwyższej jakości. Dodatkowo zimą warto zadbać o uzupełnienie diety o jabłka, gruszki, orzechy, migdały oraz inne bakalie będące istną bombą witaminową.</p><p></p><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Wiosna nowalijek</span></span></strong></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">W kwietniu w naszych ogródkach i sklepach pojawiają się nowalijki. Do menu na stałe wchodzą sałatki przyozdobione i przyprawione szczypiorkiem, koperkiem i szczawiem. Na straganach pojawiają się pierwsze wczesne pomidory, kapusta, botwinka, szpinak, szparagi i rzodkiewka. W połączeniu z białym serem, jajkami i chudym mięsem mamy do czynienia z najzdrowszą sezonową dietą, którą można stosować z powodzeniem do końca maja, kiedy pojawi się kalafior, brokuły czy buraczki. Wśród pierwszych wiosennych owoców mamy przede wszystkim truskawki, które stanowią najlepszy z możliwych wiosenny deser, przydadzą się także do ciast oraz obiadów na słodko, doskonale bowiem pasują do pierogów, klusek, naleśników czy racuchów. Stopniowo wraz ze zbliżaniem się do lata będą pojawiać się kolejne bogate w witaminy owoce jak rabarbar, agrest oraz czereśnie</span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Pełne lato</span></span></strong></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">W cieplejsze dni mniej chce nam się jeść, ale też i mniej gotować, dlatego to idealny okres na posilanie się sałatkami oraz świeżymi owocami. Wśród absolutnych hitów czerwcowych obiadów mamy przyrządzaną np. na grillu cukinię, gotowany kalafior, groszek, fasolkę szparagową, a także sałatkę z pora, kapusty oraz cebuli. Późnym latem do wachlarza obowiązkowych pokarmów dochodzi fasola i cały arsenał owoców, wśród których mamy m.in. wiśnie, czereśnie, bogate w witaminę C oraz błonnik maliny, poprawiające nastój truskawki, leczące choroby jelit poziomki, arbuzy, brzoskwinie, działające przeciwzapalnie porzeczki i borówki. Warto więc nie tylko zaopatrywać w tego typu skarby przyrody w sklepach, ale poszukać bezpośredniego dostawcy owoców. Często rolnicy swoje płody sprzedają tuż przy sadach czy na przenośnych straganach przy drogach.</span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Bogata jesień</span></span></strong></p><p></p><p>Jesień to w naszej szerokości geograficznej niezwykle obfity w naturalne witaminy okres, mamy do czynienia z dojrzewaniem wielu warzyw i owoców, nie można więc nie skorzystać z okazji i nie wprowadzić ich do menu. Po pierwsze warto zainteresować się warzywami dyniowatymi, które są smaczne i dość łatwe w przygotowaniu. Prócz dyni, w tej rodzinie obecne są cukinia, kabaczek i patison. Wszystkie one bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grup B i C.</p><p></p><p>W diecie koniecznie powinien się znaleźć też bakłażan, pomidory oraz papryka. Można z nich przygotować zarówno smaczne dania jednogarnkowe jak i zapiec w zapiekance na grillu. Jesienią mamy ostatnią okazję na świeży szpinak z letniego siewu oraz warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka i buraki. Poza tymi warzywami jesień to przecież najlepszy sezon na grzyby, które właśnie teraz mają nieprawdopodobny smak i można je zjadać na świeżo, a nie tylko w zupach czy mrożonych mieszankach warzyw.</p><p></p><p>W świecie owoców jesienią też wiele się dzieje. Kończą się powoli śliwki, są jeszcze nektarynki, jagody, porzeczki, brzoskwinie. Późną jesienią można jeszcze dostać na straganach dojrzewające we wrześniu gatunki winogron, orzechy oraz kasztany, zaczyna się też sezon na jabłka, w które nasz kraj jest naprawdę bogaty i które są prawdopodobnie najlepszą przekąską między posiłkami, na którą możemy pozwolić sobie przez okrągły rok!</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Verdana'">Żródło: <a href="http://pl.point.fm/zdrowie-uroda/diety-odchudzanie-odzywianie/jemy-sezonowo=przewodnik-po-warzywach-i-owocach.html?page=2" target="_blank">http://pl.point.fm/zdrowie-uroda/diety-odc...ach.html?page=2</a></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1298360, member: 10341"] [SIZE=10][FONT=Verdana][B]Sezonowy kalendarz warzyw i owoców[/B][/FONT][/SIZE] [SIZE=10][FONT=Verdana] Gdyby wierzyć chińskiej filozofii życia, należałoby jako podstawę swojej diety uznać dostosowanie sposobu odżywiania do konkretnej pory roku. [/FONT][/SIZE]W końcu przyroda podpowiada nam co jeść, by żyć zdrowo. [SIZE=10][FONT=Verdana]Współczesne metody przechowywania i przetwarzania żywności, gwarantują nam dostęp do niezliczonej ilość produktów przez cały rok, jednak jak wiadomo nie wszystkie z tych metod zapewniają taki poziom wartości odżywczych pokarmów, jakiego byśmy się spodziewali. Dlatego warto orientować się w kalendarzu sezonowych owoców i warzyw, w końcu niektóre dary natury są dla nas dostępne przez bardzo krótki okres czasu.[/FONT][/SIZE] [SIZE=10][FONT=Verdana][B]Suszona zima[/B][/FONT][/SIZE] Począwszy od grudnia, a na początku kwietnia skończywszy wśród warzyw i owoców mamy dostęp jedynie do tych, które można przechowywać w postaci suszonej, mrożonej a także do owoców bardzo trwałych, które z powodzeniem mogą leżakować długo po zerwaniu z drzewa czy krzaka. Niestety w naszym społeczeństwie konieczność spożywania warzyw i owoców przez cały rok wydaje się być mało rozpropagowana. Polacy owoców i warzyw jedzą mało, zaś średnie spożycie w miesiącach zimowych jeszcze się zmniejsza. Świadczyć o tym może fakt, że z przeprowadzonych w ubiegłym roku badań wynika, że w Polsce na jednego mieszkańca przypada niespełna 3 kg mrożonych owoców i warzyw rocznie, podczas gdy w Niemczech średnie spożycie wynosi aż 40 kg! Czym się kierować wybierając warzywa mrożone? Przede wszystkim ilością zawartych w nich konserwantów. Kusząco wyglądają zapewne wszelkiego rodzaju mieszanki z już gotowym dodatkiem przypraw czy dania gotowe z makaronem i dodatkiem warzyw, jednak w większości nie są one dla nas źródłem dużej ilości składników odżywczych. Znacznie lepiej wybierać tzw. mrożonki typu „mono”, czyli sam kalafior, marchewkę, szpinak, brokuły czy fasolkę szparagową. Najbardziej racjonalnym, wymagającym jednak sporej ilości miejsca w zamrażalniku rozwiązaniem, byłoby przygotowanie własnych mrożonek. Wybierając samodzielnie produkty do mrożenia latem, mamy pewność, że są to warzywa i owoce najwyższej jakości. Dodatkowo zimą warto zadbać o uzupełnienie diety o jabłka, gruszki, orzechy, migdały oraz inne bakalie będące istną bombą witaminową. [B][SIZE=10][FONT=Verdana]Wiosna nowalijek[/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=10][FONT=Verdana]W kwietniu w naszych ogródkach i sklepach pojawiają się nowalijki. Do menu na stałe wchodzą sałatki przyozdobione i przyprawione szczypiorkiem, koperkiem i szczawiem. Na straganach pojawiają się pierwsze wczesne pomidory, kapusta, botwinka, szpinak, szparagi i rzodkiewka. W połączeniu z białym serem, jajkami i chudym mięsem mamy do czynienia z najzdrowszą sezonową dietą, którą można stosować z powodzeniem do końca maja, kiedy pojawi się kalafior, brokuły czy buraczki. Wśród pierwszych wiosennych owoców mamy przede wszystkim truskawki, które stanowią najlepszy z możliwych wiosenny deser, przydadzą się także do ciast oraz obiadów na słodko, doskonale bowiem pasują do pierogów, klusek, naleśników czy racuchów. Stopniowo wraz ze zbliżaniem się do lata będą pojawiać się kolejne bogate w witaminy owoce jak rabarbar, agrest oraz czereśnie[/FONT][/SIZE] [B][SIZE=10][FONT=Verdana]Pełne lato[/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=10][FONT=Verdana]W cieplejsze dni mniej chce nam się jeść, ale też i mniej gotować, dlatego to idealny okres na posilanie się sałatkami oraz świeżymi owocami. Wśród absolutnych hitów czerwcowych obiadów mamy przyrządzaną np. na grillu cukinię, gotowany kalafior, groszek, fasolkę szparagową, a także sałatkę z pora, kapusty oraz cebuli. Późnym latem do wachlarza obowiązkowych pokarmów dochodzi fasola i cały arsenał owoców, wśród których mamy m.in. wiśnie, czereśnie, bogate w witaminę C oraz błonnik maliny, poprawiające nastój truskawki, leczące choroby jelit poziomki, arbuzy, brzoskwinie, działające przeciwzapalnie porzeczki i borówki. Warto więc nie tylko zaopatrywać w tego typu skarby przyrody w sklepach, ale poszukać bezpośredniego dostawcy owoców. Często rolnicy swoje płody sprzedają tuż przy sadach czy na przenośnych straganach przy drogach.[/FONT][/SIZE] [B][SIZE=10][FONT=Verdana]Bogata jesień[/FONT][/SIZE][/B] Jesień to w naszej szerokości geograficznej niezwykle obfity w naturalne witaminy okres, mamy do czynienia z dojrzewaniem wielu warzyw i owoców, nie można więc nie skorzystać z okazji i nie wprowadzić ich do menu. Po pierwsze warto zainteresować się warzywami dyniowatymi, które są smaczne i dość łatwe w przygotowaniu. Prócz dyni, w tej rodzinie obecne są cukinia, kabaczek i patison. Wszystkie one bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grup B i C. W diecie koniecznie powinien się znaleźć też bakłażan, pomidory oraz papryka. Można z nich przygotować zarówno smaczne dania jednogarnkowe jak i zapiec w zapiekance na grillu. Jesienią mamy ostatnią okazję na świeży szpinak z letniego siewu oraz warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka i buraki. Poza tymi warzywami jesień to przecież najlepszy sezon na grzyby, które właśnie teraz mają nieprawdopodobny smak i można je zjadać na świeżo, a nie tylko w zupach czy mrożonych mieszankach warzyw. W świecie owoców jesienią też wiele się dzieje. Kończą się powoli śliwki, są jeszcze nektarynki, jagody, porzeczki, brzoskwinie. Późną jesienią można jeszcze dostać na straganach dojrzewające we wrześniu gatunki winogron, orzechy oraz kasztany, zaczyna się też sezon na jabłka, w które nasz kraj jest naprawdę bogaty i które są prawdopodobnie najlepszą przekąską między posiłkami, na którą możemy pozwolić sobie przez okrągły rok! [SIZE=10][FONT=Verdana]Żródło: [URL="http://pl.point.fm/zdrowie-uroda/diety-odchudzanie-odzywianie/jemy-sezonowo=przewodnik-po-warzywach-i-owocach.html?page=2"]http://pl.point.fm/zdrowie-uroda/diety-odc...ach.html?page=2[/URL][/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom