Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1430621" data-attributes="member: 10341"><p><strong>WIEDEŃSKIE? ANGIELSKIE?</strong></p><p></p><p>W krajach śródziemnomorskich miejscowi wypijają rano filiżankę mocnej kawy z ekspresu i zjadają rogalik z bułeczką. Dla turystów mają lepiej zaopatrzony gorący bufet w hotelach. Dopiero wieczorem, gdy robi się na tyle chłodno, że można usiąść do stołu, jedzą zasadniczy posiłek.</p><p></p><p>Francuskie śniadanie składa się z cafe au lait, croissants, brioches i baguette. Do tego masło i trochę konfitur lub miodu. Znacznie lepiej rozpoczynają dzień wiedeńczycy. Klasyczne wiedeńskie śniadanie to zwiewna uczta. Jajka na miękko w szklance, słodka gorąca bułeczka drożdżowa, miód, dżem, a na koniec gorąca kawa lub herbata.</p><p></p><p>Amerykanie jadają często swoje śniadanie w samochodzie. Kupują w sklepie lub jakiejkolwiek restauracji pakowane w torbę kanapki, plastikowy kubek kawy i przełykają to wszystko stojąc w korkach po drodze do pracy.</p><p></p><p>O wiele poważniej pierwszy posiłek traktują Anglicy. Ponieważ klimat na wyspach jest jaki jest, utrzymuje się tu przekonanie, że dzień należy rozpocząć od ciepłej strawy. (a hot breakfast). Każdy wielbiciel dobrych poranków, kiedy niespiesznie siada się do stołu, z przyjemnością myśli o śniadaniu w angielskim stylu. Co pojawia się na stole?. Płatki (cornflakes), tradycyjna owsianka, która skutecznie wymiata zgubne skutki następnych dań, a więc jajek sadzonych na boczku (bacon and eegs), kiełbasek na gorąco, smażonych pomidorów, wędzonego śledzia na gorąco (kiper). I to jeszcze nie wszystko. Anglik chętnie zje na śniadanie cynaderki, pieróg z szynką cielecą, grzyby, chleb przysmażany w jajku (fried bread) i wypije do tego sok owocowy., kilka filiżanek mocnej herbaty z mlekiem. Schrupie jeszcze na zakończenie tej uczty grzanki z masłem i pomarańczową marmoladą . Po tym wszystkim żadna mgła już nie straszna. Około 11 zasiądzie do herbaty z ciastkiem, a o 13 zje lunch.</p><p></p><p>Polska tradycja nawiązała w równym stopniu do angielskich (owsiankę podawano już w XIX stuleciu) i jajka w szklance (galicyjski przysmak).. Śniadanie było ważne, często ważniejsze od kolacji, bo do stołu zasiadały dzieci. W &#8222;Pannach z Wilka&#8221; Jarosław Iwaszkiewicz opisuje niedzielne śniadanie w małym podwarszawskim dworze. Na stole pyszni się bryła białego twarogu, na półmiskach leżą domowe wędliny, w kryształowych salaterkach miody, suche i zatopione w syropach konfitury, a do tego świeże ogórki z grządki, rzodkiewki, pajdy pachnącego chleba, śmietanka z kożuszkiem do kawy i herbaty. Czas płynie powoli, domownicy prowadzą niespieszne rozmowy, stołu nie sprząta się, aż ostatni śpioch wyłoni się ze swojej sypialni.</p><p></p><p><strong>Co podaje się na śniadanie?</strong></p><p></p><p><strong>Napoje: </strong>kakao, kawę, herbatę, mleko, śmietankę, jogurty, , soki owocowe i warzywne.</p><p></p><p><strong>Płatki zbożowe: </strong>im mniej przetworzone, tym zdrowsze, często z dodatkiem bakalii, ziaren słonecznika, pinii, dyni, siemienia lnianego.</p><p></p><p><strong>Potrawy z jaj:</strong> omlety, jajecznice, jajka sadzone i na miękko, czasem na twardo z dodatkiem różnych ingrediencji.</p><p></p><p><strong>Potrawy z ryb:</strong> wędzone łososie, pstrągi, makrele, ryby gotowane.</p><p></p><p><strong>Wędliny: </strong>szynki, kiełbasy, , serdelki i parówki na gorąco.</p><p></p><p><strong>Mięso i drób: </strong>lekkie pasztety, galantyny, zimne pieczone kurczaki, smażone wątróbki.</p><p></p><p><strong>Owoce: </strong>sałatki owocowe i wszelkie sezonowe owoce, podawane jako deser.</p><p></p><p><strong>Sery: </strong>twarogowe typu fromage frais, camembert, brie, ementalski itp.</p><p></p><p><strong>Pieczywo: </strong>grzanki, słodkie bułeczki, , pełnoziarniste pieczywo, rogaliki.</p><p></p><p><strong>Dodatki: </strong>masło, rzodkiewki, szczypiorek, miód.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1430621, member: 10341"] [B]WIEDEŃSKIE? ANGIELSKIE?[/B] W krajach śródziemnomorskich miejscowi wypijają rano filiżankę mocnej kawy z ekspresu i zjadają rogalik z bułeczką. Dla turystów mają lepiej zaopatrzony gorący bufet w hotelach. Dopiero wieczorem, gdy robi się na tyle chłodno, że można usiąść do stołu, jedzą zasadniczy posiłek. Francuskie śniadanie składa się z cafe au lait, croissants, brioches i baguette. Do tego masło i trochę konfitur lub miodu. Znacznie lepiej rozpoczynają dzień wiedeńczycy. Klasyczne wiedeńskie śniadanie to zwiewna uczta. Jajka na miękko w szklance, słodka gorąca bułeczka drożdżowa, miód, dżem, a na koniec gorąca kawa lub herbata. Amerykanie jadają często swoje śniadanie w samochodzie. Kupują w sklepie lub jakiejkolwiek restauracji pakowane w torbę kanapki, plastikowy kubek kawy i przełykają to wszystko stojąc w korkach po drodze do pracy. O wiele poważniej pierwszy posiłek traktują Anglicy. Ponieważ klimat na wyspach jest jaki jest, utrzymuje się tu przekonanie, że dzień należy rozpocząć od ciepłej strawy. (a hot breakfast). Każdy wielbiciel dobrych poranków, kiedy niespiesznie siada się do stołu, z przyjemnością myśli o śniadaniu w angielskim stylu. Co pojawia się na stole?. Płatki (cornflakes), tradycyjna owsianka, która skutecznie wymiata zgubne skutki następnych dań, a więc jajek sadzonych na boczku (bacon and eegs), kiełbasek na gorąco, smażonych pomidorów, wędzonego śledzia na gorąco (kiper). I to jeszcze nie wszystko. Anglik chętnie zje na śniadanie cynaderki, pieróg z szynką cielecą, grzyby, chleb przysmażany w jajku (fried bread) i wypije do tego sok owocowy., kilka filiżanek mocnej herbaty z mlekiem. Schrupie jeszcze na zakończenie tej uczty grzanki z masłem i pomarańczową marmoladą . Po tym wszystkim żadna mgła już nie straszna. Około 11 zasiądzie do herbaty z ciastkiem, a o 13 zje lunch. Polska tradycja nawiązała w równym stopniu do angielskich (owsiankę podawano już w XIX stuleciu) i jajka w szklance (galicyjski przysmak).. Śniadanie było ważne, często ważniejsze od kolacji, bo do stołu zasiadały dzieci. W „Pannach z Wilka” Jarosław Iwaszkiewicz opisuje niedzielne śniadanie w małym podwarszawskim dworze. Na stole pyszni się bryła białego twarogu, na półmiskach leżą domowe wędliny, w kryształowych salaterkach miody, suche i zatopione w syropach konfitury, a do tego świeże ogórki z grządki, rzodkiewki, pajdy pachnącego chleba, śmietanka z kożuszkiem do kawy i herbaty. Czas płynie powoli, domownicy prowadzą niespieszne rozmowy, stołu nie sprząta się, aż ostatni śpioch wyłoni się ze swojej sypialni. [B]Co podaje się na śniadanie?[/B] [B]Napoje: [/B]kakao, kawę, herbatę, mleko, śmietankę, jogurty, , soki owocowe i warzywne. [B]Płatki zbożowe: [/B]im mniej przetworzone, tym zdrowsze, często z dodatkiem bakalii, ziaren słonecznika, pinii, dyni, siemienia lnianego. [B]Potrawy z jaj:[/B] omlety, jajecznice, jajka sadzone i na miękko, czasem na twardo z dodatkiem różnych ingrediencji. [B]Potrawy z ryb:[/B] wędzone łososie, pstrągi, makrele, ryby gotowane. [B]Wędliny: [/B]szynki, kiełbasy, , serdelki i parówki na gorąco. [B]Mięso i drób: [/B]lekkie pasztety, galantyny, zimne pieczone kurczaki, smażone wątróbki. [B]Owoce: [/B]sałatki owocowe i wszelkie sezonowe owoce, podawane jako deser. [B]Sery: [/B]twarogowe typu fromage frais, camembert, brie, ementalski itp. [B]Pieczywo: [/B]grzanki, słodkie bułeczki, , pełnoziarniste pieczywo, rogaliki. [B]Dodatki: [/B]masło, rzodkiewki, szczypiorek, miód. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom