Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1495997" data-attributes="member: 10341"><p><strong>ZIMOWE SMAKOŁYKI</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>Nawet w styczniu nie jesteśmy pozbawieni świeżych warzyw. A niektóre z nich właśnie teraz smakują najlepiej.</p><p></p><p><strong>Brukselka</strong></p><p><strong></strong>Tę miniaturową &quot;kapustkę&quot; możemy kupić głównie zimą. Wybierajmy twarde, jędrne główki o jasnozielonej barwie. Nie powinny być zbyt duże - najsmaczniejsze są malutkie brukselki. Można je przechowywać w szufladzie lodówki nie dłużej niż tydzień. Brukselka jest pyszna ugotowana na parze lub w małej ilości wody. Podajemy ją z sosem i masłem oraz tartą bułką jako jarzynkę do mięsa. Warto ją dodać do zupy jarzynowej, a drobno poszatkowaną potraktować jako główny jej składnik.</p><p> </p><p><strong>Rzepa</strong></p><p><strong></strong>Nieco zapomniane warzywo korzeniowe<strong>, </strong>a warte uwagi ze względu na dużą zawartość witaminy C. Dobra rzepa jest jędrna, bez żadnych plam i skaz, ciężka w stosunku do swojej wielkości. Liście powinny mieć świeżą zieloną barwę. Rzepę można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Dodajemy ją do zup, gulaszów, potrawek i surówek.Z samej rzepy warto przygotowywać pur&#232;e i sałatkę. </p><p></p><p><strong>Brokuły</strong></p><p><strong></strong>Należą do tej samej rodziny co kapusta i kalafior. Dobre brokuły maja zwarte główki o świeżej zielonej barwie i delikatne miękkie łodygi. Są raczej nietrwałe, dlatego najlepiej zużyć je od razu lub trzymać w lodówce najlepiej 1 dzień. Brokuły świetnie nadają się do sałatek (nawet na surowo). Możemy z nich także przygotować jarzynkę na ciepło , dodać do zupy czy omletu. Brokuły są doskonałym żródłem witaminy A i C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1495997, member: 10341"] [B]ZIMOWE SMAKOŁYKI [/B]Nawet w styczniu nie jesteśmy pozbawieni świeżych warzyw. A niektóre z nich właśnie teraz smakują najlepiej. [B]Brukselka [/B]Tę miniaturową "kapustkę" możemy kupić głównie zimą. Wybierajmy twarde, jędrne główki o jasnozielonej barwie. Nie powinny być zbyt duże - najsmaczniejsze są malutkie brukselki. Można je przechowywać w szufladzie lodówki nie dłużej niż tydzień. Brukselka jest pyszna ugotowana na parze lub w małej ilości wody. Podajemy ją z sosem i masłem oraz tartą bułką jako jarzynkę do mięsa. Warto ją dodać do zupy jarzynowej, a drobno poszatkowaną potraktować jako główny jej składnik. [B]Rzepa [/B]Nieco zapomniane warzywo korzeniowe[B], [/B]a warte[B] [/B]uwagi[B] [/B]ze względu na dużą zawartość witaminy C. Dobra rzepa jest jędrna, bez żadnych plam i skaz, ciężka w stosunku do swojej wielkości. Liście powinny mieć świeżą zieloną barwę. Rzepę można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Dodajemy ją do zup, gulaszów, potrawek i surówek.Z samej rzepy warto przygotowywać purèe i sałatkę. [B]Brokuły [/B]Należą do tej samej rodziny co kapusta i kalafior. Dobre brokuły maja zwarte główki o świeżej zielonej barwie i delikatne miękkie łodygi. Są raczej nietrwałe, dlatego najlepiej zużyć je od razu lub trzymać w lodówce najlepiej 1 dzień. Brokuły świetnie nadają się do sałatek (nawet na surowo). Możemy z nich także przygotować jarzynkę na ciepło , dodać do zupy czy omletu. Brokuły są doskonałym żródłem witaminy A i C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom