Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1501419" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-size: 26px">Bliny rosyjskie</span></strong></p><p></p><p> Do potraw obrzędowych należą też<strong> bliny </strong>(żytnie, pszenne, owsiane, drożdżowe, przaśne), z których najważniejszym jest rosyjski blin z mąki gryczanej – pulchny, lekki i puszysty, podawany z kawiorem, śmietaną lub miodem. Króluje on w czasie rosyjskiego karnawału, a zwłaszcza ostatków, czyli maslienicy. Podstawowa symbolika blinów związana jest z przedstawieniem zaświatów i samej śmierci – &#8222;dawano&#8221; je zmarłym, symbolicznie karmiono nimi dusze przodków, przekazywano na tamten świat razem z nieboszczykiem. Pierwszy ostatkowy blin nie był jedzony – przeznaczano go za spokój duszy zmarłych.</p><p></p><p> Dawniej były pieczone wyłącznie w czasie <strong>maslienicy</strong> (zapustów, ostatków) jako symbol pożegnania zimy i powitania wiosny, czyli zwycięstwa światła i ciepła nad ponurą zimą. Rosyjska maslienica to dziedzictwo zwyczajów pogańskich. Początkowo było to święto na cześć boga Wołosa, zwiastujące przyjście wiosny i początek prac polowych. Z biegiem czasu cerkiew prawosławna włączyła maslienicę do świąt cerkiewnych. W tym czasie już nie je się mięsa, ale dozwolone i wskazane jest spożywanie mleka, sera masła i jajek. Tradycyjnie uważano, że osoba, która skromnie przeżyje ten ostatkowy tydzień, będzie nieszczęśliwa przez najbliższy rok, a niepohamowane łakomstwo i zabawę oceniano jako magiczną zapowiedź przyszłego powodzenia, rozwoju i pomyślności. W tym okresie ugaszczano się i odwiedzano wzajemnie, a ilość podawanych dań dochodziła do piętnastu, z których najważniejszą był właśnie król ostatkowego stołu – blin.</p><p> Bliny straciły już znaczenie wyłącznie symboliczne i stały się tak popularne, że podaje się je też na co dzień. Prawie w każdym mieście można ujrzeć szyld &#8222;Blinnaja&#8221;, czyli bar z blinami ( naleśnikami).</p><p> Patelnia do pieczenia blinów powinna być niewielka, żeliwna. By była czysta, wyżarza się ją z solą na ogniu i wyciera. Uważa się, że &#8222;pierwszy blin – nieudany&#8221;, bo wchłania wszystkie stare smaki z patelni, więc się go wyrzuca. Pierwszego blina ostatkowego również nie jedzono – przeznaczano go za spokój duszy zmarłych. Drugiego może już spróbować gospodyni, a dopiero trzeciego podaje się gościom.</p><p></p><p>Przepisu na bliny szukaj <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27257&view=findpost&p=815524" target="_blank">tutaj</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1501419, member: 10341"] [B][SIZE=12]Bliny rosyjskie[/SIZE][/B] Do potraw obrzędowych należą też[B] bliny [/B](żytnie, pszenne, owsiane, drożdżowe, przaśne), z których najważniejszym jest rosyjski blin z mąki gryczanej – pulchny, lekki i puszysty, podawany z kawiorem, śmietaną lub miodem. Króluje on w czasie rosyjskiego karnawału, a zwłaszcza ostatków, czyli maslienicy. Podstawowa symbolika blinów związana jest z przedstawieniem zaświatów i samej śmierci – „dawano” je zmarłym, symbolicznie karmiono nimi dusze przodków, przekazywano na tamten świat razem z nieboszczykiem. Pierwszy ostatkowy blin nie był jedzony – przeznaczano go za spokój duszy zmarłych. Dawniej były pieczone wyłącznie w czasie [B]maslienicy[/B] (zapustów, ostatków) jako symbol pożegnania zimy i powitania wiosny, czyli zwycięstwa światła i ciepła nad ponurą zimą. Rosyjska maslienica to dziedzictwo zwyczajów pogańskich. Początkowo było to święto na cześć boga Wołosa, zwiastujące przyjście wiosny i początek prac polowych. Z biegiem czasu cerkiew prawosławna włączyła maslienicę do świąt cerkiewnych. W tym czasie już nie je się mięsa, ale dozwolone i wskazane jest spożywanie mleka, sera masła i jajek. Tradycyjnie uważano, że osoba, która skromnie przeżyje ten ostatkowy tydzień, będzie nieszczęśliwa przez najbliższy rok, a niepohamowane łakomstwo i zabawę oceniano jako magiczną zapowiedź przyszłego powodzenia, rozwoju i pomyślności. W tym okresie ugaszczano się i odwiedzano wzajemnie, a ilość podawanych dań dochodziła do piętnastu, z których najważniejszą był właśnie król ostatkowego stołu – blin. Bliny straciły już znaczenie wyłącznie symboliczne i stały się tak popularne, że podaje się je też na co dzień. Prawie w każdym mieście można ujrzeć szyld „Blinnaja”, czyli bar z blinami ( naleśnikami). Patelnia do pieczenia blinów powinna być niewielka, żeliwna. By była czysta, wyżarza się ją z solą na ogniu i wyciera. Uważa się, że „pierwszy blin – nieudany”, bo wchłania wszystkie stare smaki z patelni, więc się go wyrzuca. Pierwszego blina ostatkowego również nie jedzono – przeznaczano go za spokój duszy zmarłych. Drugiego może już spróbować gospodyni, a dopiero trzeciego podaje się gościom. Przepisu na bliny szukaj [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27257&view=findpost&p=815524"]tutaj[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom